Hongaarse goulashsoep


Ingrediënten :

 

  • 2 eetlepels olie
  • 3 a 4 grote uien, grof gesneden
  • 1-3 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 3-4 afgestreken lepels paprikapoeder (Turkse) ongeveer 20 gr
  • Olie om in te bakken
  • 750 gram magere runderlappen, in dobbelstenen van 2 1/2 cm gesneden
  • 500 gram varkensvlees in blokjes
  • Blok zuurkoolspek in blokjes
  • 3 a 4 middelgrote wortelen, gesneden
  • 2 a 3 paprika’s ( liever geen groen omdat ze bitterder zijn)
  • 400 gram tomaten, ontveld (of zoals ik het doe: een blik tomatenblokjes of een blik gepelde tomaten erbij)
  • 1 ½ - 2 liter rundvleesbouillon ( evt. 1½ ltr bouillon als je wijn toevoegt)
  • Optie:: ½ liter rode wijn erbij
  • 500 gram aardappelen, in blokjes
  • ½ theelepel karwijzaad
  • ½ theelepel gedroogde majoraan
  • 1 a 2 laurierblad(en)
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter en 1 eetlepel bloem, voor een rouxtje
  • gehakte peterselie

Bereidingswijze:

 

Fruit in een grote braadpan de uien in de olie, tot ze zacht en glazig zijn (neem hier echt de tijd voor, want als je het te snel-snel doet, blijven de uitjes scherp) Doe de knoflook erbij en laat die ook een minuutje mee fruiten. Het vlees toevoegen en samen bruin bakken.

 

De paprikapoeder, karwijzaad en majoraan toevoegen.

 

Voeg ook de tomaten, de bouillon en het laurierblad toe. Breng aan de kook, draai vervolgens de hitte omlaag en laat alles 1 tot 1,5 uur sudderen.

 

Ondertussen in een andere pan het spek lekker knapperig bakken en als het klaar is alleen de blokjes bij de soep voegen (wanneer je alles erbij voegt wordt de soep erg vet, dit is natuurlijk eigen keuze).

 

Voeg nu de aardappelen, wortel en verse paprika toe en laat nog eens 30 minuten sudderen. Op smaak brengen met peper en zout.

 

Roux maken met 1 eetlepel boter smelten in een pan even de bloem er doorroeren en mee bakken. Dan door de soep roeren en nog even laten sudderen.

 

Eventueel gehakte peterselie erover strooien en nu lekker eten.

 

 

Serveer tip: lekker met warm vers afgebakken brood en evt. zure room boven op de soep.

 

bron: verschillende recepten vanaf het internet en van vrienden samengevoegd tot mijn recept.

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb