Omgekeerde appeltaart*


Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur
Rusttijd: 30 minuten

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen

  • 250 g bladerdeeg
  • 14-16 dessertappels
  • klontje boter, gesmolten
  • suiker, om te bestrooien

Voor de zoute karamel

  • 100 g suiker
  • 2 klontjes zachte boter
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot het 1 cm dik is en snijd er een cirkel uit die enkele millimeters groter is dan een ronde taartvorm van 24 cm. Leg het deeg op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Bak het 30 minuten of tot het gezwollen en goudbruin is.

Maak intussen de zoute karamel. Strooi een dun laagje suiker over de bodem van een pan met dikke bodem en zet die op matig vuur. Voeg zodra de suiker begint te smelten nog wat suiker toe. Herhaal dit een paar keer tot alle suiker is gesmolten. Blijf de karamel verwarmen terwijl je de pan kantelt (roer niet).

Neem de pan van het vuur als de karamel bijna een cola-kleur heeft, roer er kort de boter door (kijk uit voor spatten) en voeg het zout toe. Schenk de karamel in de taartvorm en kantel deze om de bodem en zijkant te bedekken.

Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en halveer ze. Zet ze heel dicht op elkaar (ze krimpen tijdens het bakken) in de taartvorm. Je kunt de laatste appel in kwarten snijden om gaten op te vullen.

Bestrijk de appels met de gesmolten boter en strooi er wat suiker over. Bak de appels 30 minuten of tot ze zacht maar niet papperig zijn. Neem ze uit de oven en laat ze iets afkoelen.

Leg het deeg op de appels en zet een groot bord omgekeerd op het deeg. Draai de taart en het bord om, zodat de appels op het deeg komen te liggen. Serveer het dessert direct, met ijs of een schepje crème fraîche.

Uit: Jamie's Italië
Door: Jamie Oliver
© Kosmos Uitgevers

 

bron: rtlnieuws app

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb