Empaná met gehakt (Ned. Antillen)


Hoofdgerecht voor 6 personen

 voor het deeg:

125 g bloem

60 g koude boter, in stukjes

1 eidooier

2-3 eetl. koud water

melk om te bestrijken

voor de vulling:

2 eetl. arachideolie of zonnebloemolie

2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd

250 g rundergehakt

1 tomaat, ontveld en in stukjes

1/2 groene paprika, gehakt

1 rode peper, zonder zaadjes, gehakt

1 eetl. blanke rozijnen

8 groene olijven, zonder pit, gehakt

mespunt gemalen nootmuskaat

zout en versgemalen peper

muffinvorm met 6 holtes, ingevet


Voorbereiden:
Doe de bloem in een kom en wrijf er de boterstukjes
door tot het mengsel op fijn
broodkruim lijkt. Voeg de eidooier en het
water toe en kneed tot een stevig deeg.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Zet deze afgedekt
apart. Verhit voor de vulling de olie
en fruit hierin de sjalotjes. Voeg het gehakt
toe en bak het rul. Schep de andere ingrediënten
voor de vulling erbij en roerbak
nog 5 minuten.

Bereiden:
Verwarm de oven op 200°C. Rol één helft
van het deeg uit tot een vierkant of rechthoek.
Steek hieruit 6 rondjes van circa
10 cm. Leg de deegrondjes in de holtes van
het muffinblik. Schep de gehaktvulling
erop. Rol de rest van het deeg uit en steek
er rondjes uit om de vulling te bedekken.
Druk de deegnaden op elkaar met een vork.
Prik de bovenkant van het deeg hier en
daar in. Bestrijk het deeg met melk en zet
de vorm 15-20 minuten in het midden van
de oven tot de empaná's goudbruin en
gaar zijn. Serveer ze warm of koud.

Wijnadvies:
Denk aan stevige, droge rosé van Tesoro of
Vega Libre. Rood uit de Rhône - de Cuvée
Ecusson - gaat ook graag op reis. En vergeet
ook de rode huiswijn niet.


 



Bereidingstijd:
ca.40 minuten

Voedingswaarde per persoon:

eiwit

11g

 

vet

22g

 

koolhydraten   

18g

 

kcal

320

 


Magazine:
Caraibisch Tafelen
Nummer 9 uit 2009

 Uit: boodschappen

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.