Aardappelsalade met gerookte zalm


Jamie Oliver: aardappelsalade met gerookte zalm

 

Lunchgerecht • Vis • Italiaans

4 personen

0 min voorbereiden

30 min bereiden

0 min wachten

 

Ingrediënten:

600 g nieuwe aardappelen

 

geraspte schil en sap van 1 grote citroen

 

scheutje rodewijnazijn

 

olijfolie

 

2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt

 

1 stukje verse mierikswortel van 3 cm, geschild (of geraspte mierikswortel uit een potje, naar smaak)

 

150 ml crème fraîche

 

klein bosje verse dille of venkeltopjes, grof gehakt

 

400 g gerookte zalm, in plakken

 

 

Bereidingswijze:


Zoek de grotere aardappelen uit en snijd die doormidden, waardoor ze ongeveer even groot zijn als de kleintjes. Leg de aardappelen in een pan met kokend gezouten water en kook ze 15 tot 20 minuten, tot ze net gaar zijn. Laat de aardappelen in een vergiet uitlekken.

Doe de geraspte citroenschil en de helft van het sap in een kom en giet er de azijn bij. Giet er drie keer zo veel olijfolie als zuur vocht bij en roer er de kappertjes door. Breng de dressing op smaak met zout en peper, meng alles goed, doe de warme aardappelen erbij en hussel goed, zodat elk stukje aardappel een beetje van de dressing meekrijgt.

Rasp de mierikswortel fijn in een kom - wees er vooral niet te zuinig mee, want je moet er zowel de aardappelen als de zalm pit mee geven - en meng het raspsel met de rest van het citroensap en met wat zout en peper door de crème fraîche. Strooi het grootste deel van de gehakte dille of venkel over de afgekoelde aardappelen en hussel ze nog eens.

Leg de plakjes gerookte zalm op een groot bord of plateau. Doe dat niet al te netjes - het is de bedoeling dat het een beetje nonchalant wordt! Trek de plakjes hier en daar in plooien, zodat het er lekker luchtig uitziet, en schep er de aangemaakte aardappelen op. Schep er een paar kloddertjes crème fraîche met mierikswortel op, besprenkel het zaakje met olijfolie en strooi er ten slotte de rest van de dille of venkel over. Geserveerd met een glas wijn en een lekker stukje brood heb je een verrukkelijke lunch.

 

Tip:


De aardappelen worden het lekkerst als je ze aanmaakt terwijl ze nog warm zijn, zodat ze alle heerlijke smaken optimaal in zich opnemen. Laat ze in de dressing afkoelen voordat je er verse kruiden bij doet, anders worden die kruiden slap en raken ze veel van hun kleur en smaak kwijt.

 

Dit recept is afkomstig uit het kookboek 'Thuis bij Jamie' van Jamie Oliver 

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.