Tips & weetjes m.b.t. marinade(recepten), kruidenpasta's en rubs

 

Tips en weetjes uit boodschappen met betrekking tot Marinade(recepten), kruidenpasta’s en rubs:

Wat moet u weten:

De marinade recepten in deze rubriek zijn geschikt voor het marineren van 1 kg vlees of vis ( voor 4 á 6 personen).
De bereidingstijd van alle marinades is circa 15 min., de marineer tijd circa een uur. Voor alle marinades ( behalve de kruidenmix en de rub) geldt:
Wentel het vlees goed door de marinade en laat het minimaal een uur afgedekt en gekoeld marineren.
Neem het uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Rooster het vlees op de bbq of in de oven en bedruip het af en toe met wat marinadevocht.



Lekker inwrijven:

Kruidenpasta’s en rubs zijn de modernste smaakmakers van dit moment. Ze worden goed ingewreven in het vlees en geven hieraan een heerlijke rijke smaak.
Maak grotere hoeveelheden tegelijk want ze zijn vaak te gebruiken.

Malser dan mals:

Al deze marinades zorgen voor een lekkere smaak aan het vlees of de vis. Toch is de smaak niet de enige reden om vlees te marineren. Vlees wordt namelijk ook gemarineerd om het malser te maken. De zuren uit de marinade ( azijn, wijn, yoghurt) breken bindweefsel af waardoor taai vlees malser wordt en eerder gaar is. Hoe langer het vlees in de marinade blijft liggen, hoe malser het wordt. Visvlees bevat geen bindweefsel en wordt dus door een marinade ook niet malser of sneller gaar.
Vis wordt er hooguit wat steviger van aan de buitenkant waardoor deze minder snel uitdroogt.


Bier:

Klop voor een biermarinade: 1 flesje donker bier, 1 ui ( in ringen), 2 teentjes knoflook ( in plakjes), 1 eetl. grove mosterd, 1 takje salie, 1 takje tijm, een snuf zout en een snuf peper door elkaar.

Lekker met:
Varkensvlees, kip of konijn. De mosterd zorgt voor een pittig accent.

Serveersuggestie:
Een bonen- of linzensalade doet het hierbij altijd goed.


Citrus:

Klop voor een frisse citrusmarinade: 100 ml witte wijnazijn, 2 eetl. extra vergine olijfolie, 3 eetl. vers citroen of limoensap, 3 eetl. Vers sinaasappelsap, 1 middelgrote ui ( in ringen), 1 teentje knoflook (in plakjes), 1 eetl. geraspte schil van citroen en sinaasappel, 1 takje of 1 theel. Gedroogde dragon, een snuf zout en een snuf peper door elkaar.

Lekker met:
Kip, varkenvlees, lamsvlees en vis


Serveersuggestie:
Lekker fris met een komkommer-dillesalade.

Tip:
Door de suikers uit het citrussap kan het vlees snel verbranden dus blijf erbij!!


Rub

Meng voor een kruidige ‘rub’s 2 eetl. paprikapoeder, 1 eetl. korianderpoeder, 1 eetl. komijnpoeder, 1 theel. kaneel, 1 theel. gemberpoeder, mespunt of theelepel chilipepervlokken, 1 eetl. bruine suiker, 1 theel. zout met elkaar. Bewaar in een goed afgesloten en schoon (en droog) potje.
Wrijf het vlees in met olijfolie. Bestrooi het vervolgens met het specerijenmengsel, masser dit goed in en laat het minimaal een uur marineren. Gril het vlees op de bbq of braad het in de oven.

Lekker met:
Rollade, spareribs, karbonades, kip en lamsvlees. Het specerijenmengsel geeft een wat oosterse smaak.

Serversuggestie:
Laat verschillende groenten meegrillen.


Kruidenpasta’s:

Marokaans:
Maal voor een pikante Marokaanse mix 2 teentjes knoflook (geperst), 1 theel. komijnpoeder (djinten), 4 eetl. olijfolie, sap van ½ citroen, ½ spaanse peper ( zonder zaadjes fijngehakt), 1 bosje koriander (fijngehakt) en een snuf zout in de keukenmachine tot een pasta.

Italiaans:
Maal voor een itlaiaanse mix 2 teentjes knoflook (geperst) 4 eetl. olijfolie, sap van ½ citroen, ½ bosje peterselieblaadjes, 1 bosje basilicumblaadjes, versgemalen peper en een snuf zout in de keukenmachine tot een pasta.

Wentel de vis of het vlees door de kruidenpasta en laat het minimaal een uur afgedekt en gekoeld marineren. Bak of gril de visfilet of het vlees om en om in een paar minuten gaar.

Lekker met:
De Marokaanse mix smaakt vooral goed op lamsvlees, kip en vis.
De Italiaanse mix maakt van elke visfilet, biefstuk of karbonade een mediterraan feestje.

Serveersuggestie:
Combineer eens met een zoet bittere witlofsalade met sinaasappel.


Rode en witte wijn:

Klop voor een wittewijnmarinade ½ ltr witte wijn, 200 ml dragonazijn of wittewijnazijn, 1 venkelknol ( in ringen), 1 takje of 1 theel. gedroogde dragon, 1 stukje citroenschil, een snuf zout en een snuf peper door elkaar.

Klop voor een rodewijnmarinade ½ rode wijn, 200 ml balsamicoazijn, 1 takje tijm, 1 takje oregano, 1 takje basilicum, 1 rode ui ( in ringen), 1 sutkje sinaasappelschil, een snuf zout een een snuf peper door elkaar.

Lekker met:
Rundvlees zoals ribeye, biefstuk en entrecote. Qua kleur doet de wittewijnmarinade het mooist op witte vis en op kip.

Serveersuggestie:
Serveer eens met een gekruide sperziebonensalade


Yoghurt:

Klop voor een yogurtmarinade: 100 ml yoghurt, 2 teentjes knoflook (geperst), 2 cm gemberwortel (geschild en geraspt), sap van ½ limoen, 1 theel. kurkuma- of kerriepoeder, 1 theel. korianderpoeder ( ketoembar), een snufje cayennepeper en een snuf zout door elkaar.

Lekker met:
Lamsvlees, kip en varkensvlees, maar ook heel goed te combineren met vis als tilapia, roodbaars of pangasius.

Serveersuggestie:
Mooi met een rode salade van bijv. tomaten of paprika.



Bron: boodschappen, nr. 9 - 2009


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb