Fase 1 Dinerrecepten


##########################################################

# AVONDETEN RECEPTEN FASE 1 (GEBRUIK GEDURENDE 10 WEKEN)

##########################################################

# 01. RODE BIETJES MET HAASKARBONADE

• 200 gram rode bieten (vers of uit het koelvak, voorgesneden)

• 1 kleine ui

• 200 gram haaskarbonade (dit is zonder botten)

• (zout), peper, eventueel mosterd

• 1 eetlepel olie of vloeibare bak- en braad

Bij verse bieten 1 uur bereidingstijd rekenen, uit pot ca. 30 minuten. Bestrooi de haaskarbonade(s) met peper, eventueel zout. Verhit in de pan de olie en leg de karbonade(s) erin, eerst ene kant bruin bakken, dan keren, vuur lager zetten en regelmatig keren. In ca. 25 minuten gaar. Snij de ui in kleine stukjes. Je kunt de ui meebakken met het vlees of meekoken met de bietjes. Heb je hele bieten: dan bieten in een grote pan, veel water erbij. Aan de kook brengen en op een laag vuur in ca. 1 uur gaar koken. Dan velletjes eraf halen en bietjes in plakjes schaven of in blokjes snijden. Heb je voorbereide bietjes dan: bietjes in de pan, beetje water erbij en op laag vuur aan de kook brengen en gaar koken. Op smaak brengen met peper. Variatie: de karbonade met mosterd insmeren voor het bakken.

######################################

# 02. SPINAZIE MET TARTAAR

• 200-250 gram spinazie, uit de diepvries of 450-500 gram verse spinazie

• 1 ei,

• 2 tartaartjes

• vloeibare bak-en-braad of olie, 1-2 eetlepel(s)

• peper, zout

Uit diepvries: spinazie in de pan, beetje water erbij en op laag vuur laten ontdooien. Met peper, evt. zout op smaak maken. Kook 1 ei in ca. 8 minuten gaar. Pellen en in plakjes snijden en op de spinazie leggen. Verhit in een pan de olie of bak-en-braad, tartaartjes bestrooien met peper, tartaartjes gaar bakken in de olie of bak-en-braad. Regelmatig keren, niet te hoog vuur gebruiken.

######################################

# 03. KOOLVISFILET MET GROENTE

• 250 gram gemengde groente zoals taugé, witte kool reepjes, prei ringetjes, tomaat

• paprika poeder, peper, kerriepoeder

• 250 – 300 gram koolvisfilet (vers of uit diepvries)

• 1-2 eetlepel(s) olie of bak- en braadproduct

Snij de koolvisfilet in blokjes, en bestrooi deze met peper. Verhit in een wok of pan de olie of bak-en-braadproduct, visblokjes erin. Gaar bakken en groentes en kruiden naar smaak toevoegen. 10-15 minuten maximaal roerbakken. Als je dit gerecht wilt stoven, dan is het lekker met bouillon.

######################################

# 04. KIP PAKSOI

• 300 gram paksoi

• 1/2 rode paprika

• 5 champignons

• 200 gram kipfilet

• 1 eetlepel olie of vloeibaar bak- en braadproduct

• kerrie, eventueel zout

Snij de Paksoi in grove repen. Was de rode paprika en snij de rode paprika in kleine blokjes. Veeg de champignons schoon met keukenpapier of een borsteltje en snij ze in plakjes. Snij de kipfilet in blokjes of reepjes. Verhit de olie in een pan of wok Voeg de kipstukjes toe, bestrooi met kerrie en bak/wok dit bruin/geel. Voeg de paprika toe zodra de kip gaar is, bak/wok dit een paar minuten mee, voeg dan de champignons toe, bak/wok weer een paar minuten en voeg tot slot de paksoi toe. Ook lekker met sambal erdoor.

######################################

# 05. SHOARMA ZUURKOOL

• 225 gram zuurkool

• 1/2 rode paprika

• 1 uitje

• 200 gram shoarmavlees

• 1-2 eetlepels olie of bak-en-braadproduct

Ui schillen en snipperen in stukjes. Was de paprika en ook in stukjes snijden. Verhit de olie of bak-en-braadproduct en bak de shoarmareepjes bruin. Zodra de reepjes gaar zijn ui toevoegen en even meebakken. Dan de rode paprika toevoegen, meebakken, tot slot de zuurkool toevoegen en het vuur laag houden. Deksel op de pan en in 20 min. gaar stoven.

######################################

# 06. RUNDERREEPJES MET RODE KOOL

• 200 gram rode kool

• gemalen kruidnagels (voor 1 kg kool 1/3 theelepel gebruiken), laurierblad, 1 theelepel kaneel voor 1 kg kool

• 200 gram runderreepjes

• Peper, eventueel zout

• Olie of vloeibare bak-en-braad, 1-2 eetlepel(s)

Ontdoe de rode kool van de buitenste bladeren en weeg af hoeveel kool het nog is (zodat je weet hoeveel van de kool je op kunt scheppen. Wat over is in de koelkast of diepvries bewaren). Snij de rode kool dan in repen en de repen nog één of twee keer doorsnijden. Zet de kool op met water en de peperkorrels en laurierblad. Kook in 20-30 minuten gaar. Peperkorrels en laurierblad eruit halen, en door de rode kool kaneel roeren. In andere pan de olie of bak-en-braadproduct verhitten. De runderreepjes bestrooien met peper en evt. zout en deze in de olie bruin en gaar bakken.

######################################

# 07. WITLOF MET HAM EN KAAS

• 200 gram witlof of 3-4 stronkjes

• 6 plakken schouderham, ca. 100 gram

• 50 gram kaas in plakjes

• Paprikapoeder

• Olie om schaal in te vetten

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Was de stronkjes witlof en verwijder de pit. Kook de witlof in zijn geheel gaar. Als de stronkjes gaar zijn ze in de plakjes ham wikkelen, in een ingevette ovenschaal leggen, en bedekken met plakjes kaas. In de oven zetten, kaas laten smelten. Bestrooien met paprikapoeder.

######################################

# 08. BOERENKOOL MET WORST

• 200 gram rookworst

• 100 gram spekjes

• 1 ui

• 200 gram boerenkool

• 1/4 blikje tomatenblokjes

• 1-2 theelepels maizena

• peper

Spekjes in eigen vet bakken, 10 minuten. Dan spekjes uit de pan halen. De ui schillen, fijn snipperen en in het vet fruiten. Boerenkool erbovenop leggen en laten slinken. 1 dl water toevoegen en op laag vuur in 25 minuten laten gaarstoven. Na 15 minuten de in stukjes gesneden rookworst erop leggen. De tomatenstukjes laten uitlekken, vocht opvangen en dit met maizena losroeren. De tomatenstukjes, de spekjes en het tomatenvocht bij de boerenkool roeren en al roerend verwarmen zodat het kookvocht bindt. Met peper op smaak maken.

######################################

# 09. GROENTE MET KALKOENSCHNITZEL

• 1 courgette

• 1 gele paprika

• 200 gram kalkoenfilet

• koekkruiden, peper, evt. zout

• 2 eetlepels olie of vloeibaar bak-en-braad

Was de paprika, vervolgens in stukjes snijden. Was de courgette en deze ook in plakjes snijden. Kalkoenfilet in reepjes snijden en mengen met koekkruiden, peper en evt. zout. In een koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. Daarin vlees in ca. 5 minuten gaar bakken en bruinbakken. Iets water, 50-100 ml, er voorzichtig bijschenken en geheel nog even laten sudderen. In een braadpan 1 eetlepel olie verhitten. Daarin de paprika en courgette heel kort, ca. 2 minuten bakken.

######################################

# 10. WORTEL VIS DINER

• 100 gram winterpeen

• 100 gram venkel

• 250 gram zalmmoot

• 2 eetlepels olie of vloeibaar bak- en braadproduct

• peterselie

• peper

Schrap de winterpeen en snij deze in brede plakken. Was de venkel en in stukjes snijden. Bestrooi de zalm met peper. Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak daarin de plakken winterpeen en stukjes venkel, iets water erbij en met deksel op de pan lekker laten stoven. Zodra het geheel gaar is, bestrooien met peterselie naar smaak. In koekenpan 1 eetlepel olie verhitten en daarin de zalmmoten gaar bakken.

######################################

# 11. RODE KOOL MET VARKENSSCHNITZEL

• 200 gram rode kool

• 250 gram ongepaneerde varkensschnitzel

• peper, zout

• 1-2 eetlepels olie of vloeibaar bak-en-braad

Gemalen kruidnagels (voor 1 kg kool 1/3 theelepel gebruiken), laurierblad, 1 theelepel kaneel voor 1 kg kool. Ontdoe de rode kool van de buitenste bladeren en weeg af hoeveel kool het nog is (zodat je weet hoeveel van de kool je op kunt scheppen. Wat over is in de koelkast of diepvries bewaren). Snij de rode kool in repen en de repen nog één of twee keer doorsnijden. Zet de kool op met water en de peperkorrels en laurierblad. Kook in 20-30 minuten gaar. Peperkorrels en laurierblad eruit halen, en door de rode kool kaneel roeren. Varkensschnitzel met peper bestrooien en indien gewenst ook met zout. In een pan de olie of bak-en-braad verhitten en daarin de varkensschnitzel rondom bruin bakken en gaar bakken.

######################################

# 12. GEMENGDE GROENTES MET KABELJAUW UIT DE OVEN

• 1 groene paprika

• 1 rode paprika

• 2 tomaten

• 1/2 courgette

• 5 champignons

• 1 kleine ui

• 200 gram kabeljauwfilet

• peper, zout, bouillonblokje

• 1 eetlepel olie

• 25 gram geraspte kaas

• ovenschotel

Oven voorverwarmen op 200 graden. Snij de kabeljauwfilet in kleine stukjes, bestrooien met peper. Schil de ui en snipper de ui. Borstel de champignons af en snij deze in plakken. Verhit in een pan de olie, fruit de ui, bak de champignons mee en bak de visblokjes mee. Giet er een beetje water bij, kruimel er bouillonblokje bij en laat geheel met deksel op de pan 10 min. garen. Alle andere groenten wassen, in stukjes snijden en met elkaar mengen. In een ovenschaal eerst het vismengsel gieten, de groentes eropleggen, bestrooien met de kaas en in de oven schuiven. In 30 minuten het geheel garen. Als dit een te lange tijd duurt kun je ook de groentes in 1 eetlepel olie bakken. Op je bord dan de kaas over de groente strooien.

######################################

# 13. BLOEMKOOL OVENSCHOTEL

• 1 kleine bloemkool

• 2 eieren

• 50 gram geraspte kaas

• 2 eetlepels crème fraiche

• zout, peper, paprikapoeder

• ovenschaal

Oven voorverwarmen op 200 graden. Was de bloemkool, snij deze in roosjes en kook deze beetgaar in 15 minuten. Roer ei, kaas, crème fraiche, peper, zout, paprikapoeder door elkaar. Als bloemkool beetgaar is in een ovenschotel gieten, eiermengsel erover gieten. Schaal in de oven en in 30 min. gaar bakken.

######################################

# 14. CHINESE KOOL MET KIP

• 300 gram chinese kool

• 5 champignons

• 150 gram kipfilet

• 1 eetlepel olie

• zout, peper

• kerrie

Snij de chinese kool in repen en was het goed. Borstel de champignons af en snij deze in plakjes. Snij de kipfilet in reepjes en bestrooi de kip met peper, evt. met zout. Verhit de olie in een wok of braadpan. Kipfilet rondom bruin bakken. Chinese kool toevoegen, kerrie toevoegen en al roerend of wokkend de kip goed gaar bakken. Op het laatst de champignons nog even meebakken.

######################################

# 15. BROCCOLI MET RUNDERVINK

• 200 gram broccoli

• 1 kleine ui

• 200 gram rundervink

• 5 champignons

• 1 eetlepel olie of vloeibare bak- en braad

Snij de broccoli in kleine roosjes, de stronk kun je ook in plakjes snijden. Het blad mag je weggooien. Verhit in een braadpan de olie en bak de rundervinken rondom bruin, regelmatig draaien. Zet ook de broccoli op met een bodempje water. Afhankelijk van hoe gaar je de broccoli wilt is de kooktijd 8 (beetgaar) - 15 (gaar) minuten. Pel de ui en snipper deze. Borstel de champignons en snij ze in plakjes. Als de rundervinken 20 minuten hebben gebakken kun je de ui en champignons toevoegen en meebakken. Schep de broccoli op, de rundervinken erbij en het ui - champignonmengsel erbij.

######################################

# 16. ZUURKOOLSTAMPPOT

• 125 gram zuurkool

• 1/3 knolselderij

• scheutje Alpro Soja Cuisine (plantaardig alternatief voor room)

• sap van een citroen

• peper en zout

• 250 gram braadworst

• 1 eetlepel olie

Maak de knolselderij schoon en snijd deze in kleine blokjes. Zet de knolselderij op met water, zout en het citroensap. Breng dit aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Spoel de zuurkool af met heet water wanneer je deze anders te zuur vindt. Zet de zuurkool op met wat water en zout. Laat de zuurkool in 10 minuten zachtjes gaar koken. Verhit de olie in een pan en bak de braadworst aan en laat deze in 20 minuten gaar worden. Giet de knolselderij af, voeg een scheutje Alpro Soja Cuisine (of vloeibaar vet) toe en pureer de knolselderij met de staafmixer of keukenmachine helemaal fijn. Giet de zuurkool af. Stamp de zuurkool door de knolselderijpuree. Serveer er de braadworst bij. Tip: Als je het lekker vindt kun je magere spekblokjes uitbakken en door de zuurkoolstamppot scheppen.

######################################

# 17. WITLOF MET ZALM

• 250 gram witlof

• 200 gram zalmsnippers

• 2 eetlepels alpro sojaroom

• peper

Was de witlofstronkjes en snij ze daarna in grove repen. Verhit een wok of braadpan, doe daarin de witlof (dus droog bakken), heel kort even goed doorwarmen. Dan de zalmsnippers erop en nog ongeveer 5 minuten doorwarmen zodat alles goed warm is maar niet te gaar. Strooi peper erover en giet de sojaroom erdoor. Nog 1 minuut doorwarmen.

######################################

# 18. VARKENSSCHNITZEL MET ANDIJVIE

• 200 gram varkensschnitzel (niet gepaneerd)

• 25 gram boursin of andere kruidenkaas

• 100 - 125 gram andijvie

• 1 tomaat

• 2 eetlepels olie

• 1 eetlepel azijn

• peper, paprikapoeder, kerrie poeder

bestooi de varkensschnitzel met peper, paprikapoeder en kerriepoeder. Verhit 1,5 eetlepel olie in de pan. Bak hierin de varkensschnitzel rondom bruin en gaar. Snij de andijvie fijn, was het onder stromend water en laat het goed uitlekken in een vergiet. Was de tomaat en snij in deze plakken. Meng de 0,5 eetlepel olie met azijn, peper door elkaar. Doe de andijvie in een schaal, leg de plakjes tomaat erop en giet de dressing erover. Draai het vuur lager als de varkensschnitzel gaar is. Leg dan de kruidenkaas erop en laat het geheel nog wat warm worden.

######################################

# 19. SPRUITJES MET GEHAKT

• 100 - 150 gram spruitjes

• 1/2 rode paprika

• 1 kleine ui

• 1 kleine prei

• 250 gram gehakt, mager, runder

• 1 eetlepel olie

• paprikapoeder

• sambal

Maak de spruitjes schoon door er de buitenste blaadjes af te halen. Was de paprika en snij deze in blokjes. Pel de ui en snipper de ui. Snij de prei in ringetjes en was deze ringetjes goed en laat het uitlekken in een vergiet. Kook de spruitjes gaar in een bodem water. Verhit de olie in een pan. Bak daarin het gehakt rul. Voeg dan de ui en prei toe, tot slot de paprika stukjes. Maak op smaak met paprikapoeder en sambal.

######################################

# 20. PREI MET HAM EN KAAS

• 300 gram prei, probeer stevige, rechte, niet dikke prei te vinden

• 80 gram kaas in plakken

• 80 gram ham in plakken

• paprikapoeder

• ovenschaal

verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de prei in stukken van 5 centimeter. Was de prei goed. Kook deze stukken gaar in 15 minuten in water. Haal ze uit het water. Wikkel ze in de ham en leg ze in de ovenschaal. Als er nog hamplakjes over zijn snij die dan in repen en leg dit over de preistukken. Daarna de kaas erover. Bestrooi het met paprikapoeder. Zet de schaal in de oven en laat het geheel in 25 minuten goed heet worden.

######################################

# 21. GEVULDE COURGETTE

• 1 courgette

• 200 gram kipfilet

• 2 eetlepels geraspte kaas

• 1 kleine ui

• 1 teentje knoflook

• paprikapoeder

• kerriepoeder

• peper

• 1 eetlepel olie

• ovenschaal

Snij de courgette in de lengte doormidden. Hol de courgette uit, bewaar de inhoud. Zet de courgette in een magnetronschaal met bodempje water 8 minuten in de magnetron op 700 watt. Dit is om de courgette gaar te maken. Laat daarna de courgettehelften goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de kipfilet in stukjes. Bestrooi de kipfiletstukjes met de kerriepoeder, de paprikapoeder en peper. Pel de ui en snipper de ui in stukjes. Pers het teentje knoflook uit. Verhit in een pan 1 eetlepel olie. Bak daarin de kipfiletstukjes bruin. Voeg de knoflook en ui en de inhoud van de courgette toe en laat het geheel gaar worden. Leg in de ovenschaal de uitgelekte courgettehelften. Schep daarin het kipfiletmengsel. Wat te veel is eromheen scheppen. Bestrooi met de kaas. Laat het geheel in 20 minuten in de oven heet worden en de kaas laten smelten.

######################################

# 22. AUBERGINE GEHAKT

• 1 aubergine

• 200 gram gehakt

• 1 eetlepel bloem (let op: dit niet bij glutenvrij)

• 2 eetlepels olie

• 25 gram kaas belegen, in plakjes

• 1 kleine ui

• 1 kleine tomaat

• 1 teentje knoflook

• mespunt oregano

• zout, peper

• ovenschaaltje

Was de aubergine en snij deze in plakken. Haal het door de bloem maar schud die zoveel mogelijk er ook weer af. Verhit 1,5 eetlepel olie in de pan en bak hierin de plakken aubergine een paar minuten. Beolie de ovenschaal en leg hierin de plakken gebakken aubergine. Bedek ze met de een deel van de kaas. Verwarm de oven voor op 225 graden. Pel de ui en snipper deze. Verhit in een pan de olie en fruit de ui. Pers het teentje knoflook uit en voeg dit bij de ui. Rul hierin het gehakt en breng op smaak met oregano, peper, zout. Verdeel het vleesmengsel over de aubergine. Was de tomaat en snij in plakjes. Leg deze op het gehaktmengsel. Leg de rest van de kaas erover. Zet de schaal in de oven en maak het geheel goed heet en laat de kaas smelten. Dit is ongeveer 20 minuten.

######################################

# 23. BOERENKOOLSTAMPPOT MET ROOKWORST

• 125 gram boerenkool

• 1/4 knolselderij

• 1/2 dl. Alpro Soja Cuisine

• peper en zout

• 250 gram rookworst

Maak de knolselderij schoon en snij deze in kleine blokjes. Zet de knolselderij op met water een beetje zout. Leg hierop de gesneden boerenkool. Breng dit aan de kook en laat dit 20 minuten zachtjes koken. Maak de rookworst klaar zoals op de verpakking omschreven. Giet het overtollige water af. Voeg een beetje peper toe en maak met de stamper een smeuïg gerecht. Voeg tijdens het stampen de Soja Cuisine toe, zoveel als nodig is. Serveer de rookworst er apart bij. Lekker met een mespunt mosterd.

######################################

# 24. WITTE KOOL MET KIPFILET

• 200 gram witte kool

• 2 theelepels sesamzaadjes

• nootmuskaat

• 200 gram kipfilet

• peper, kerrie

• 1 eetlepel olie

Was de kool en snij in repen. Zet de kool op met een bodempje water. Verhit in een pan de olie. Bestooi de kipfilet met kerrie en peper. Bak de kipfilet in de olie bruin en gaar. Rooster in een droge koekepan de sesamzaadjes. Giet de kool af als die gaar is. Vang het kookvocht op. Als de kip gaar is kun je jus maken door wat van het kookvocht door het baksel te gieten. Meng door de kool de sesamzaadjes en bestrooi met nootmuskaat.

######################################

# 25. VENKEL/WORTEL MET TILAPIAFILET

• 150 gram winterpeen

• 1 kleine venkelknol

• peterselie, 1 eetlepel vers gesneden

• 250 gram tilapia filet

• 2 eetlepels olie

• mespunt mosterd

• peper

Was de winterpeen, schrap ‘m of schil met de kaasschaaf of dunschiller. Snij ‘m dan in plakken. Was de venkelknol en snij in blokjes. Verhit in een pan of wok 1 eetlepel olie en bak de plakjes wortel en venkel. Besmeer de tilapia filet met de mosterd, strooi er peper over. Verhit in een pan 1 eetlepel olie, zet vuur laag en bak dan de tilapia filet heel voorzichtig om en om bruin. Was de peterselie en snij deze fijn. Als de groente gaar is bestrooien met de peterselie.

######################################

# 26. STOOFPOTJE

• 250 gram sukadelapjes (kost 2 uur tijd om te stoven) of rosbieflapjes

• laurierblad

• peper

• 2 eetlepels olie

• 1 winterpeen

• 1 kleine ui

• 1 groene paprika

• 1/2 courgette

• knoflook

Als je een paar uur de tijd hebt is het lekker met sukadelapjes. Heb je kort de tijd neem dan de rosbieflapjes. Snij het vlees in stukjes. Bestooi het met peper. Verhit in de pan de olie en bak daarin het vlees rondom bruin. Voeg laurierblad toe en zet het vuur laag en doe een deksel op de pan, roer regelmatig om en als het dreigt aan te branden wat vocht erbij. Schil de wortel en snij in plakjes. Pel de ui en snipper de ui. Was de paprika en snij in kleine stukjes. Was de courgette en snij in plakjes. Pers de knoflook uit. Bij stoofvlees: na 1,5 uur de groente toevoegen en nog 30 minuten meestoven. Bij rosbieflapjes al na een paar minuten de groente toevoegen en mee laten stoven. Stoof een half uur. Haal voor het eten het laurierblad eruit.

######################################

# 27. SPERZIEBONEN MET KALKOEN

• 200 gram sperziebonen, neem eventueel diepvries

• 2 tomaten

• 200 gram kalkoenfilet

• 50 gram spekjes

• 1 eetlepel olie

• peper

Punt de sperziebonen (als ze vers zijn). Kook de sperziebonen gaar in een bodem water. Bestrooi de kalkoenfilet met peper. Verhit in een pan de olie en bak hierin de kalkoenfilet gaar. Bak in een andere pan de spekjes uit. Was de tomaten en snij ze in partjes. Als de sperziebonen gaar zijn afgieten en de partjes tomaat en spekjes erdoor roeren.

######################################

# 28. GROENTE TONIJN GERECHT

• 250 gram gemengde groente: dit kunnen restjes zijn van de afgelopen dagen of neem anders taugé, paprika, champignon, ui, courgette

• 2 blikjes tonijn met groente

• 1 eetlepel olie

Maak alle groentes schoon en snij ze in plakjes of stukjes. Verhit de olie in de pan. Bak hierin de groente gaar, voeg na 10 minuten de twee blikjes tonijn toe.

######################################

# 29. SPRUITJES MET SPEKJES EN RUNDERREEPJES

• 200 gram spruitjes

• 100 gram spekjes

• 100 gram runderreepjes

• 1 ui

• 1 teentje knoflook

• 100 gram champignons

• peper

Maak de spruitjes schoon door het buitenste blad eraf te halen. Zet ze op met kokend water en kook ze in 10-12 minuten bijna gaar. Bak in een wok of braadpan de spekjes uit, bak de runderreepjes mee. Pel de ui en snipper de ui. Snij de knoflook in kleine stukjes of pers die uit. En veeg de champignons schoon en snij die in plakjes. Roerbak de ui, champignon, spruitjes en knoflook mee. Maak het op smaak met peper.

######################################

# 30. GEMENGDE GROENTE MET KIPFILET

• 200 gram kipfilet

• 1 prei

• 1 ui

• 2 tomaten

• oregano

• peper

• kerrie

• 2 eetlepels olie

Bestrooi de kipfilet met de peper en kerrie. Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de kipfilet rond om bruin en gaar. Snij de prei in grove ringen en was de prei. Pel de ui en snij in ringen. Verhit in een andere pan 1 eetlepel olie en bak daarin de preiringen en uiringen en bestrooi dit ook met kerrie. Zet het vuur laag. Was de tomaten, snij ze in plakken. Leg deze plakken op het ui en preimengsel en strooi er oregano over. Deksel een paar minuten op de pan, op laag vuur tomaat warm laten worden.

######################################

# 31. BLOEMKOOLSCHOTEL

• 200 gram bloemkool

• 2 eieren

• 50 gram kaas

• 125 gram zure room

• peper, paprikapoeder

• olie of margarine om de ovenschaal in te vetten

• ovenschotel

Snij de bloemkool in roosjes en kook deze gaar in een bodem kokend water. Oven voorverwarmen op 200 graden. Vet de ovenschaal in met wat olie of margarine. Klop de eieren met de kaas, peper, paprikapoeder zure room goed los. Doe de roosjes in de ovenschaal en giet het eimengsel erover. In de oven 20-25 minuten het gerecht goed gaar bakken, dat wil zeggen dat het ei gestold is.

######################################

# 32. HUTSPOT MET MAKREEL

• 150 gram winterpeen

• 50 gram ui

• 1/5 knolselderij

• scheutje soja room

• peper

• 200 gram gerookte makreel

Schrap de winterpeen en snij deze in plakjes. Schil de knolselderij en snij deze in stukjes. Pel de ui en snij deze in ringen. Kook in een pan de knolselderij gaar. Kook in een andere pan de wortel en ui gaar. Giet beide af en stamp alles door elkaar, voeg peper toe en sojaroom zodat het een smeuig geheel wordt. Leg tot slot de makreel op de stamppot en verhit dit mee.

######################################

# 33. RODE BIETEN MET BIEFSTUK

• 200 gram rode bietjes, in blokjes of reepjes

• 1 kleine ui

• 200 gram biefstuk

• 5 champignons

• 1 eetlepel olie

• peper

Als je ongekookte bieten koopt: zet de bieten op in een grote pan met water en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bieten in een uur gaar worden. Laat het eerst afkoelen, haal dan de bieten uit het vocht en haal het velletje eraf. Snij ze dan in blokjes of rasp ze tot reepjes. Als je gekookte bietjes koopt: als het met vel is eerst het vel verwijderen en dan in blokjes of reepjes snijden. Met een bodempje water opzetten en goed verhitten. Als je al voorgesneden bietjes hebt deze met een bodempje water opzetten en goed verhitten. Pel de ui en snipper deze. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakken. Bestrooi de biefstuk met peper. Verhit in een pan de olie, bak daarin de biefstuk. Blijf er bij tijdens het bakken, regelmatig omdraaien en door door de pan schuiven voor een goed resultaat. Als de biefstuk klaar is uit de pan halen en dan op hoog vuur in het baksel de ui en champignons meebakken. Maak de bietjes op smaak met peper.

######################################

# 34. VENKELBOOTJE MET GEHAKT

• 1 grote venkelknol

• 1/4 courgette

• 50 gram worteltjes

• 200 gram gehakt

• peper, paprikapoeder

• 1 eetlepel olie

Maak de venkelknol schoon, verwijder stronk en steeltjes. Houd wat venkelgroen achter. Haal van de knol voorzichtig de buitenste bladeren zodat er een aantal schuitjes ontstaan. Was de courgette en snij deze in blokjes. Schrap de worteltjes en snij ze in plakjes. Breng in een pan royaal water aan de kook en kook de venkelrokken in 4-5 minuten beetgaar. Neem ze uit de pan en kook in het water de wortel en courgette in 1 minuut gaar. Giet de groente af en laat goed uitlekken. Verhit in een pan de olie, bak daarin het gehakt rul en voeg tot slot nog even de groente toe. Maak het op smaak met peper en paprikapoeder. Vul de venkelrokken met het mengsel. Wat er niet in past er los bij opeten.

######################################

# 35. GEMENGDE GROENTE MET PANGASIUSFILET

• 5 worteltjes

• stukje courgette

• 1/2 paprika

• 100 gram taugé

• 5 champignons

• 200 gram pangasiusfilet

• 2 eetlepels olie

• peper

• mosterd

Bestrooi de pangasiusfilet met peper en bestrijk ze met mosterd. Schrap de worteltjes en snij ze in plakjes. Was de courgette en snij deze in plakjes. Was de paprika, snij er zaadlijsten en zaad uit en snij dan de paprika in blokjes. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes. Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak daarin de pangasiusfilet gaar en bruin. Verhit in een andere pan 1 eetlepel olie en bak daarin de groentes gaar.

######################################

 

 bron: emails dr. Frank forum