Fase 1 Lunchrecepten


##########################################################

LUNCH RECEPTEN FASE 1 (GEBRUIK GEDURENDE 10 WEKEN)

##########################################################

# 01. MOZZARELLA TOMAAT

• 1 bolletje Mozzarella

• 2 tomaten

• peper

Was de tomaten en snij de tomaten vervolgens in plakken. Snij ook de Mozzarella in plakken. Leg om en om tomaat en mozarella op een bord. Bestrooi met peper naar eigen smaak.

######################################

# 02. TONIJN SALADE

• 100 gram ijsbergsla

• 1/4 komkommer

• 5 radijsjes

• 1 blikje tonijn, met olie

• kruiden

Was de ijsbergsla, en snij deze in repen. Schil de komkommer en schaaf deze vervolgens in plakjes. Was de radijsjes en snij deze ook in plakjes. Meng alles met elkaar en tot slot de tonijn erdoor. Op smaak maken met kruiden zoals peper en paprikapoeder.

######################################

# 03. GROENTE BOUILLION

• 150 gram soepgroente

• 150 gram gehakt in kleine balletjes

• 250 ml. bouillon van blokje of poeder

Maak eerst de bouillon klaar, voeg daaraan de soepgroente en het gehakt toe en kook het geheel zolang tot het gehakt gaar is.

######################################

# 04. HARING MET BIETJES

• 100 gram bietjes

• 10 zilveruitjes

• 2 haringen

Maak de bietjes fijn en meng deze met de zilveruitjes. Snij de haringen in stukjes. Meng het geheel met elkaar. Eventueel wat peper toevoegen.

######################################

# 05. GEMENGDE SLA MET KAAS

• 150 gram gemengde sla soorten

• 75 gram kaas, bijvoorbeeld mosterdkaas

• olie, azijn, peper, zout

Was de sla en laat deze goed uitlekken. De kaas in kleine blokjes snijden. Meng olie met azijn en peper en zout door elkaar en meng alle ingrediënten.

######################################

# 06. GROENTEOMELET

• 2 eieren

• 50 gram hamblokjes

• zakje soepgroente, 150 gram

• 1-2 eetlepels olie

• kruiden zoals kerrie, peper, peterselie, selderij

Klop de eieren los, meng dit met de soepgroente, kruiden en ham. Verhit de olie in de pan en bak er een mooie groenteomelet van.

######################################

# 07. SELDERIJ TRAKTATIE

• 2 stengels bleekselderij

• 50 gram kaas in blokjes

• 50 gram ham in blokjes

• 5 walnoten

• 1 eetlepel yoghurt en peper, paprika poeder

Was de bleekselderij, snij deze in kleine reepjes. Halveer vervolgens de walnoten. Meng de yoghurt met de kruiden. Meng dan de bleekselderij, ham en kaas door elkaar. Serveren met yoghurtsausje en garneren met de walnoten.

######################################

# 08. GROENTENKIPPENSOEP

• 1 zakje bouillonpoeder of bouillon zelf getrokken of van blokje

• 1 zakje soepgroenten 100-150 gram

• 1 kipfilet, ca 100 gram

• peper

In een pan 250 ml. water aan de kook brengen. Blokje of zakje toevoegen. Kipfilet in stukjes snijden. Dit aan water toevoegen en kip gaar laten worden. Als kip gaar is de soepgroenten toevoegen en nog 5 minuten laten doorkoken. Als kip en groente gaar zijn op smaak maken met peper.

######################################

# 09. SLA MET TONIJN

• 100 gram sla

• 5 augurken

• kleine ui

• 1 blikje tonijn op water basis

• 1 eetlepel mayonaise

• peper

Laat de tonijn uitlekken. Snij de ijsbergsla in reepjes, was dit. Snij de augurk in plakjes. Schil de ui en snipper deze. Meng alles door elkaar, ook de tonijn. Roer door de mayonaise de peper en meng dit door de sla.

######################################

# 10. KOMKOMMER-KAASDILLE SALADE

• 1/2 komkommer

• 75 gram komijnekaas, 20+

• 3 eetlepels yoghurt

• dille, vers of gedroogd

• Peper

Meng de dille door de yoghurt. Peper naar smaak toevoegen. Snij de kaas in kleine blokjes. Was de komkommer en maak er met de kaasschaaf kleine plakjes van. Meng de komkommer met de kaas en dillesaus.

######################################

# 11. ZALMSLA

• 100 – 150 gram veldsla

• 100 gram zalmsnippers

• citroensap, 1 eetlepel

• 1/2 eetlepel olie

• peper, zout naar smaak

Was de veldsla. Meng citroensap met olie en kruiden. Mix sla en zalmsnippers door elkaar en meng dan de dressing erdoor.

######################################

# 12. WITTE KOOL SALADE

• 100 gram geschaafde witte kool

• 50 gram geraspte wortel (winterpeen)

• 100 gram spekjes, uitgebakken

• 1 eetlepel olie, 1 eetlepel azijn

• peper, komijnezaadjes

Bak de spekjes uit, schep de spekjes uit de pan en laat ze afkoelen. Meng de olie, azijn, peper en komijnezaadjes. Even laten staan. Neem een witte kool en schaaf met de kaasschaaf dunne reepjes. Weeg dan de 100 gram af. Als de kool erg hard is even kokend water overheen gieten. Neem een kleine winterpeen, buitenkant schrappen en dan met rasp fijn raspen. Kool, wortel, spekjes door elkaar en dan de dressing erdoor.

######################################

# 13. KAAS HAM PREI SANDWICH

• 4 plakken belegen kaas

• 4 plakken ham

• 1 prei

• kerrie

• 1 eetlepel olie

Snij de prei in ringetjes, goed wassen en laten uitlekken. Verhit in een pan een eetlepel olie, bak daarin de preiringetjes met kerrie gaar in een paar minuten. Leg op een bord de 4 plakken ham, daarop de preiringetjes, afdekken met kaas.

######################################

# 14. EI IN TOMAAT CHAMPIGNONSAUS

• 2 eieren, hard gekookt en in 4 stukken delen

• 10 champignons

• 1/2 blikje tomatenblokjes

• 1 eetlepel olie

Veeg de champignons af, snij ze in plakjes. Verhit de olie, bak de champignons in de olie. Voeg de tomatenblokjes toe en kook het geheel in. Als de saus wat dikker is geworden, dan de eistukjes toevoegen.

######################################

# 15. PREISOEP

• 250 gram prei

• 50 gram ontbijtspek

• 50 gram kaas, geraspt.

• 250 ml. bouillon

• peper

• eventueel scheutje koffiemelk

Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Snij het spek in kleine blokjes en bak dit voorzichtig uit. Daarbij de prei ringen voegen en ook de prei meebakken. Voeg de bouillon toe. Laat de soep nog even pruttelen. Als het gaar is strooi er peper naar smaak door en voeg scheutje koffiemelk toe. Strooi er dan de kaas over.

######################################

# 16. COURGETTE SALADE

• 1 kleine courgette of 1/2 grote courgette

• theelepel olie

• theelepel azijn

• peper, zout

• knoflookteentje uitgeperst

• 100-125 gram makreel

Was de courgette en snij deze in kleine blokjes. Kook ze ongeveer in 5 minuten in weinig water gaar. Laat uitlekken. Sausje maken van de olie, azijn, peper, eventueel zout, knoflook en roer de goed uitgelekte blokjes door de saus. Makreel in klein stukjes verdelen en er door roeren.

######################################

# 17. ZUURKOOL SLA

• 100 gram zuurkool

• 25 - 50 gram sla

• 100 gram worst in plakjes

Snij de zuurkool nog wat fijner. Was de sla en snij dit fijn. Meng dit door elkaar. Leg er plakjes leverworst op.

######################################

# 18. KNOLSELDERIJSOEP

• 200 gram knolselderij

• 250 ml. groentebouillon (blokje of potje of zakje of zelf getrokken)

• 50 gram geraspte kaas

• 5 walnoten

• scheutje koffiemelk

• zout, peper, bladselderij, grof geknipt

Schil de knolselderij en snij ‘m in kleine blokjes. Dit circa 10 minuten in de bouillon gaar koken. De soep pureren, de kaas erdoor roeren, de koffiemelk erdoor roeren en op smaak maken met zout, peper, bladselderij. Walnoten grof hakken en door de soep roeren.

######################################

# 19. PAPRIKA SALADE

• 1 groene paprika

• 1 uitje

• paar blaadjes sla

• 2 eieren

• knoflook

• peper, zout

• 1 eetlepel olie

• 1 theelepel azijn

• mosterd, mespunt

Sla wassen en uitschudden. Sla op een bordje leggen. Paprika van kroontje ontdoen, wassen, in ringen. Ringen op de sla leggen. Eieren hard koken. In partjes verdelen. Ui pellen en in ringen snijden. Ei en ui op de sla leggen. Sausje maken van zout, peper, azijn, olie, mosterd. Dit over de sla gieten.

######################################

# 20. GROENTENKIPPENSOEP

• 250 gram soepgroente, kant en klaar

• 100 gram kipfilet

• 250 ml. bouillon van blokje, zakje, poeder of zelfgemaakt

• peper

Snij de kipfilet in stukjes en bestrooi met peper. Breng de bouillon aan de kook, kook de kipfilet 10 minuten zodat die goed gaar is. Doe de soepgroente erbij en kook nog een paar minuten door.

######################################

# 21. BOERENOMELET

• kleine prei

• kleine ui

• 1 rode paprika

• 1 tomaat

• 25 gram hamblokjes

• 25 gram spekblokjes

• 2 eieren

• 1 eetlepel olie

• peper, zout, kerrie

Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Pel de ui en snij in ringen. Was de paprika, ontdoen van zaadlijsten en in blokjes snijden. Tomaat wassen en in plakjes snijden. Roer de eieren los met peper, zout. Verhit in een pan de olie. Bak eerst ham en spekjes. Bak dan preiringen mee, voeg ui en paprika toe en nog even goed doorbakken. Dan eimengsel erover gieten. Op lager vuur het geheel gaar laten worden.

######################################

# 22. WITLOF TONIJN SALADE

• 1 stronkje witlof

• 1 blikje tonijn op water

• 5 zilveruitjes

• 1 eetlepel yoghurt

• 1/2 eetlepel mayonaise

• 1 theelepel mosterd

• peper, paprikapoeder

Was het stronkje witlof en snij het dunne reepjes. Laat het blikje tonijn uitlekken. Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd en peper en paprikapoeder. Doe de witlof in een schaal en leg er de uitgelekte tonijn op. Voeg daarbij de zilveruitjes. Giet de yoghurtdressing erover heen en meng het geheel goed door elkaar.

######################################

# 23. RODEKOOL SALADE

• 100 gram rode kool

• 5 augurkjes

• 150 gram boterhamworst

• theelepel mosterd

• 1 eetlepel azijn

• zout, peper,

• 2 eetlepels olie

Schaaf de kool met een kaasschaaf of snij het heel fijn. Als je het rauw te hard vindt kun je er kokend water overheen gieten. Snij de augurkjes in plakjes en meng dit door de rode kool. Maak een sausje van de mosterd, azijn, olie, zout en peper. Snij de boterhamworst in blokjes. Meng het rode kool en augurkmengsel met het sausje.

######################################

# 24. RODE BIET MET HARING

• 100 gram rode bietjes, fijn gesneden of in blokjes

• 50 gram andijvie, rauw, fijn gesneden

• 2 haringen

• 1 eetlepel olie

• 1/2 eetlepel azijn

• peper, zout

Als de andijvie nog niet is gewassen dit eerst doen. Meng de andijvie met de bietjes. Snij de haringen in stukjes en meng die met de groente. Maak een dressing van de olie, azijn, peper zout. Giet deze dressing over de salade.

######################################

# 25. BLEEKSELDERIJ MET RODE PAPRIKA EN KIPFILET

• 1 stengel bleekselderij

• 1 rode paprika

• 100 gram kipfilet

• 1 eetlepel olie

• peper, zout

Snij de kipfilet in blokjes, bestrooi de blokjes met peper en zout. Verhit in een pan de olie en bak hierin de blokjes gaar. Was de stengel bleekselderij en snij deze in plakjes. Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika in blokjes. Meng de bleekselderij met de paprika. Als de kip gaar is iets laten afkoelen en dan door het groentemengsel mengen.

######################################

# 26. GEVULDE OMELET MET GEMENGDE SALADE

• 1 ui

• 1/2 groene paprika

• 1/2 rode paprika

• 5 champignons

• 2 eetlepels olie

• 5 blaadjes sla

• 3 eieren

• zout

• 1 theelepel chilipoeder

• eventueel 1 eetlepel koffieroom of sojaroom

Was de blaadjes sla en laat ze goed uitlekken. Pel de ui, snij er een aantal dunne ringen af en de rest van de ui snipperen. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij er een paar dunne reepjes af. De rest in kleine stukjes snijden. Veeg de champignons schoon en snij deze in plakjes. Verhit in een pan een eetlepel olie. Fruit hierin de uisnippers en paprikastukjes. Voeg de champignons toe. Klop de eieren los met de chilipoeder en het zout en eventueel de koffieroom. Verhit in een pan 1 eetlepel olie. Bak hierin een omelet. Rangschik op een bord de sla, leg er de uienringen over. Leg daarop de omelet. Schep op de omelet het gebakken ui-paprika-champignonmengsel en klap de omelet dubbel. Leg daarop de reepjes paprika.

######################################

# 27. BLOEMKOOLSOEP

• 1 kleine bloemkool

• 2 theelepels maizena

• 300-500 ml. bouillon (vers of uit blik of pakje)

• scheutje koffieroom

• 100-150 gram zalmsnippers

• nootmuskaat

Breng de bouillon aan de kook. Snij de bloemkool in kleine roosjes. Kook deze in de bouillon gaar, ca. 5 minuten. Meng door de bouillon de zalmsnippers, laat het geheel heel even koken zodat de zalm heet wordt. Meng de maizena aan met water en giet dit mengsel al roerende door de soep. Breng het goed aan de kook zodat het gaat binden. De soep afmaken met een scheutje koffieroom. Naar smaak nootmuskaat toevoegen.

######################################

# 28. SPITSKOOL RADIJS SALADE

• 100 gram spitskool

• 5 radijsjes

• 100 gram fricandeau

• 1 eetlepel olie

• 1/2 eetlepel azijn

• peper, zout

Was de spitskool en schaaf in kleine reepjes of snij in kleine reepjes. Was de radijsjes en snij deze in plakjes. Snij de fricandeau in reepjes. Meng in een kom de spitskool, radijs en fricandeau. Maak een dressing van de olie, azijn, peper en zout en giet deze dressing over de salade.

######################################

# 29. GRIEKSE SALADE

• 1/4 komkommer

• 2 tomaten

• 125 gram fetakaas

• 1 kleine rode ui

• 10 olijven

• olijfolie, 1 eetlepel

Snij de fetakaas in blokjes. Schil de komkommer en snij de komkommer in blokjes. Was de tomaat en snij de tomaat in 6 partjes. Schil het uitje en snij in ringen. Meng alles door elkaar, besprenkel het met de olijfolie.

######################################

# 30. BLEEKSELDERIJSOEP

• 150 - 200 gram bleekselderij

• 100 gram gehakt

• peper, paprikapoeder, kerriepoeder

• 250 ml. bouillon, zelf getrokken of uit pot of van een zakje

• scheutje sojaroom

Was de stengels bleekselderij en snij ze in reepjes. Bewaar het loof. Meng door het gehakt de peper, paprikapoeder en kerriepoeder en draai kleine balletjes van het gehakt. Breng de bouillon aan de kook, doe er de gehaktballetjes en de bleekselderijreepjes in en kook het gehakt klaar. Snij het loof in kleine stukjes en doe dit na ongeveer 10 minuten in de soep. Als alles gaar is een scheutje sojaroom erdoor.

######################################

# 31. ANDIJVIESALADE

• 100 gram rauwe andijvie

• 50 gram worteltjes

• 100 gram zalmfilet in plakjes

• peper, zout

• 1 eetlepel olie

• 1/2 eetlepel azijn

Was de andijvie en snij de andijvie in smalle reepjes. Schrap de worteltjes en rasp ze fijn. Snij de zalmfilet in reepjes. Meng de groentes met de zalm. Meng de olie met de azijn, peper en zout. Schenk deze dressing over de salade.

######################################

# 32. PAPRIKASALADE MET CHORIZO

• 1/2 rode paprika

• 1/2 gele paprika

• 1/2 groene paprika

• 10 mini augurkjes

• 100 gram chorizo

• theelepel olijfolie

Was de paprika’s en snij de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Snij daarna de paprika’s in kleine blokjes. Snij de augurkjes in plakjes. Snij de chorizo in plakjes. Meng de blokjes paprika met de augurkplakjes en de chorizo en de olie.

######################################

# 33. ZUURKOOL MET SHOARMA

• 200 gram zuurkool

• 100 gram shoarmavlees

• 1 eetlepel olie

Verhit in een pan de olie. Bak in de olie het shoarmavlees rondom lekker bruin en gaar. Voeg de zuurkool erbij en laat nog 5 minuten stoven.

######################################

# 34. VELDSLA MET TONIJN

• 150 gram veldsla

• 1 blikje tonijn in olie

• 1/2 rode paprika

Was de veldsla en scheur de grote blaadjes nog een keer. Was de paprika, snij de zaadlijsten eruit en snij de paprika in reepjes. Doe in een schaal de tonijn met de olie, trek de tonijn wat uit elkaar. Meng de paprika en veldsla erdoor.

######################################

# 35. PREISOEP MET KIP

• 200 gram prei

• 100 gram kipfilet

• peper

• 1 eetlepel olie

• 250 ml. kippebouillon, zelf getrokken of van zakje of blokje of uit een pot

Snij de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met peper. Snij de prei in kleine, dunne ringen, was deze goed en laat ze uitlekken. Breng de bouillon aan de kook. Verhit in een pan een eetlepel olie, bak daarin de kipreepjes rondom bruin en gaar. Zodra de kip gaar is in de bouillon de preiringen heel kort koken en dan de kipreepjes erbij.

######################################

bron: emails dr. Frank forum


Maak jouw eigen website met JouwWeb