Fase 2 Dinerrecepten


'

DINER

 

# 71

SPERZIEBONEN MET MAKREEL

Benodigdheden

150 gram sperziebonen, vers of uit diepvries

1 ui

75 gram taugé

200 gram makreel filet

1/2 theelepel sambal oelek

1 eetlepel olie

1 peer

 

Bereidingswijze

Als je verse sperziebonen hebt: was ze, haal de puntjes eraf. Kook de sperziebonen in kokend water ca. 20 minuten.

Schil de ui en snipper deze.

Verhit in een pan de olie, fruit daarin de ui.

Snij de makreelfilet in stukjes en voeg die bij het ui mengsel. Voeg de sambal toe.

Verhit alles goed.

Giet de boontjes af en doe die bij het makreel uimengsel en voeg tot slot de taugé toe. Warm het goed door maar hou de taugé knapperig.

 

Nagerecht: Peer

 

 

# 72

WITTE KOOL MET VARKENSFILET

Benodigdheden

1/2 witte kool (klein)

1 kleine winterwortel of 3 andere worteltjes

200 gram varkensfilet

20 gram zilvervliesrijst (rauw)

1 uitje

1 theelepel sambal

ketjap manis

2 eetlepels olie

2 eetlepels pindakaas

kerriepoeder

 

Bereidingswijze

Snij de varkensfilet in blokjes.

Snij de witte kool in reepjes.

Schrap de wortel en snij deze in plakjes.

Schil de ui en snipper deze.

Verhit in een pan 1 eetlepel olie, voeg de varkensfilet en kerriepoeder toe en maak eerst het vlees gaar.

Voeg dan de wortel met kool toe en smoor het geheel gaar.

Kook in een ander pan de rijst gaar.

Verhit in een klein pannetje 1 eetlepel olie, voeg daar ui bij en de sambal. Tot slot de pindakaas, maak zo een pindasaus. Kijk hoe dik je deze wilt.

Verdunnen door er wat ketjap en water bij te voegen.

Serveer op een bord de zilvervliesrijst, het vleesgroente mengsel en schep er de pindasaus bij.

 

# 73

GEVULDE KOOLRABI

Benodigdheden

2 koolrabi's

1/4 groene paprika

100 gram ham

1 ei

50 gram geraspte kaas

scheutje sojaroom of koffieroom

zout

peper

2 mandarijnen

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de koolrabi's en kook ze in wate met eventueel wat zout in 20 min. gaar. Hol ze uit met een theelepel.

Snijd de helft van het uitholsel fijn. Snijd de ham en paprika in kleine stukjes.

Klop het ei los met de room en peper. Schep de fijngesneden koolrabi, ham, paprika en kaas erdoor.

Vul de koolrabi's met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Schenk wat kookvocht op de bodem en bak de koolrabi's in 30 minuten en de oven goudbruin en gaar.

 

Nagerecht: 2 mandarijntjes

 

 

# 74

BROCCOLI MET HAASKARBONADE

Benodigdheden

200 gram broccoli

1 kleine ui

5 champignons

200 gram haaskarbonade

2 aardappelen, 100 gram geschild

1 eetlepel olie of vloeibare bak-en-braadproduct

peper

zout

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar.

Verhit in een pan de olie of het vloeibare bak-en-braadproduct. Bestrooi de karbonades met peper en eventueel wat zout.

Bak ze rondom bruin en gaar.

Snij de broccoli in roosjes en kook ze in ca. 10 minuten gaar.

Schil de ui en snipper deze. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Giet de broccoli af en bewaar het kookvocht.

Haal de karbonade uit de pan als die gaar is en bak in het baksel de ui en champignons. Giet er het kookvocht van de broccoli bij en maak een jus.

Giet de aardappelen af.

Serveer broccoli, aardappelen, karbonade en jus apart.

 

 

# 75

PREI MET POMPOEN EN VIS

Benodigdheden

1 stevige prei

150 gram pompoen

gemengde (mexicaanse) kruiden

200 gram witte vis, bijvoorbeeld tilapiafilet

1 eetlepel olie

1 knoflookteentje

100 ml. bouillon van vis of een blokje

zout

peper

korianderpoeder

20 gram ongekookte zilvervliesrijst

 

Bereidingswijze

Snij de visfilet in blokjes en bestrooi deze met de gemengde kruiden.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de vis rondom bruin. Haal de vis uit de pan.

Snij de prei in dikke ringen en was deze goed.

Schil de pompoen en snij deze in grove stukken.

Pers de knoflook uit.

Voeg in het visbaksel de prei, pompoen, knoflook toe en schep dit goed om en om tot alles lekker is gebakken.

Voeg de vis weer toe. En schenk de bouillon erbij. Laat het geheel op laag vuur in ca. 30 minuten gaar stoven. Eventueel nog wat water toevoegen.

Maak op smaak met zout, peper, koriander.

Kook ondertussen de zilvervlies rijst gaar.

 

# 76

BIETJES MET PUREE EN TARTAAR

Benodigdheden

200 gram bietjes, voorgekookt, eventueel al in stukjes of reepjes

1 ui

200 gram tartaar

2 aardappelen

klein scheutje sojaroom of koffieroom

1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct

peper

zout

 

Bereidingswijze

Maak de bietjes gaar, door ze met water op te zetten.

Schil de ui en snij deze inringen, voeg die bij de bietjes.

Bestrooi de tartaar met peper en eventueel zout.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in ca. 20 minuten.

Verhit in een pan de olie of vloeibare bak-en-braad en bak hierin de tartaartjes gaar.

Giet de aardappelen af, prak ze fijn en roer ze tot puree met de room.

Als er nog veel vocht bij de bietjes is dit afgieten.

Serveer puree, bietjes en vlees apart op je bord.

Je kunt ook het uitje met de tartaar meebakken.

 

 

# 77

SPINAZIE OMELET

Benodigdheden

200 gram spinazie uit diepvries of 400 gram vers

1 kleine rode paprika

2 eieren

75 gram blauwschimmelkaas

75 gram salami in plakjes

1 eetlepel olie

peper

1 snee volkorenbrood

 

Bereidingswijze

Indien je verse spinazie hebt: blaadjes wassen en in een grote pan laten slinken. Daarna in een vergiet goed laten uitlekken.

Bij diepvriesspinazie: met een bodempje water opzetten en laten ontdooien en goed heet laten worden.

Klop de eieren los met peper.

Was de paprika en snij deze in stukjes. Klop de stukjes door het eimengsel.

Snij de kaas in stukjes.

Verhit in een pan de olie, leg hierin de plakjes salami en giet hierin het eimengsel. Bak hiervan een stevige omelet.

Roer de kaas door de spinazie. Leg de omelet op een bord en schep hierop het spinazie-kaas mengsel.

Lekker met  1 snee volkorenbrood.

 

# 78

GEVULDE COURGETTE

Benodigdheden

4 dl. groentebouillon (van tablet)

1 courgette

1 eetlepel olijfolie

200 gram rundergehakt

1 sjalot

1/2 rode paprika

stukje prei of een hele kleine prei

theelepel gehakte peterselie

50 gram geraspte belegen kaas

peper, kerriepoeder, Provencaalse kruiden, zout

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kies een pan waarin de courgette in zijn geheel past. Maak daarin de bouillon en breng dit aan de kook.

Was de courgette en snij deze in de lengte door. hol 'm uit met een lepel door de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen. Blancheer de courgette 2 minuten in de bouillon. Giet 'm dan af en spoel er koud water over en laat de twee helften uitlekken.

Pel de sjalot en snipper deze. Was de paprika en snij deze in kleine blokjes. Was de prei en snij deze in ringen.

Verhit de olie en bak hierin het gehakt rul met het sjalotje, de peper, kerriepoeder, Provencaalse kruiden naar smaak en eventueel zout. voeg de prei en peterselie erdoor. Giet overtollig vet af.

Leg de courgettehelften op een bakplaat en vul ze met het gehaktmengsel. Strooi er de geraspte kaas over.

Zet ze 25 minuten in het midden van de oven tot de kaas is gesmolten. Wat van het gehaktmengsel over is apart erbij serveren.

 

# 79

BLOEMKOOL MET HAASKARBONADE

Benodigdheden

1 kleine bloemkool

200 gram haaskarbonade

1 ui

5 champignons

nootmuskaat, peper, eventueel zout

1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct

 

Bereidingswijze

Bestrooi de haaskarbonade met peper en eventueel zout.

Verhit in een pan de olie of bak-en-braadproduct en bak hierin de karbonades rondom bruin en gaar.

Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool in een bodempje water gaar, eventueel met zout in het kookwater.

Als de karbonade gaar is haal deze uit de pan en leg het op een bord met een deksel erop om het goed warm te houden.

Pel de ui, wrijf de champignons schoon. Snipper de ui en snij de champignons in plakjes. Bak de ui en champignons in het bakvet van de haaskarbonade.

Giet de bloemkool af, vang het vocht op. Bestrooi de bloemkool met nootmuskaat.

Leg naast de haaskarbonade de gebakken uisnippers en champignons.

Als je jus wilt: giet in het baksel het opgevangen kookvocht, roer met een pollepel alles goed door elkaar.

 

# 80

STEVIG GEVULDE VISSOEP

Benodigdheden

100 gram koolvisfilet, ontdooid

zout, (versgemalen) peper

theelepel citroensap en citroenrasp van stukje citroenschil

bloem (glutenvrij: glutenvrije bloem)

1 eetlepel (olijf)olie

1 ui

125 gram zeevruchtencocktail, diepvries of vers

1 teentje knoflook

200 gram tomatenblokjes

1/2 eetlepel (balsamico) azijn

2 dl. water

1 eetlepel peterselie

 

Bereidingswijze

Snij de visfilet in brede repen, bestrooi ze met zout, peper, citroensap en heel licht door de bloem wentelen.

Schil de ui en snipper deze grof. Hak het teentje knoflook fijn.

Verhit in een braadpan de olie en bak hierin, voorzichtig omscheppend, de stukken vis en de uien bruin.

Haal de vis uit de pan en voeg de zeevruchten, knoflook, tomatenblokjes met sap, (balsamico) azijn en het water toe, roer het één keer goed door en breng de soep aan de kook. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.

Voeg de visfiletstukjes toe en verwarm het geheel nog even door zonder te koken.

Breng op smaak met zout, peper, en roer tot slot de peterselie en citroenrasp er door.

 

# 81

KALKOENFILET MET ROERBAKGROENTEN

Benodigdheden

200 gram kalkoenfilet

100 gram witte kool

1 winterpeen

1 ui

1 kleine prei of stukje van een prei

1 teentje knoflook

1 eetlepel olie

peper, kerriepoeder, eventueel zout

sambal

 

Bereidingswijze

Was de witte kool en snij deze in repen.

Schrap de winterpeen en snij deze in plakjes.

Pel de ui en snipper deze. Snij het teentje knoflook heel fijn.

Was de prei en snij deze in ringen en was eventueel de ringen nog een keer.

Snij de kalkoenfilet in repen. Bestrooi de kalkoenfilet met peper, kerriepoeder en eventueel wat zout.

Verhit in een braadpan of wok de olie. Bak hierin de kalkoenreepjes rondom bruin en bak ze gaar.

Voeg de ui toe, de knoflook, de witte kool, de winterpeen, de prei en maak het geheel al omscheppende gaar maar nog wel knapperig.

Naar smaak sambal toevoegen.

 

#82

ZUURKOOL MET CASSELERRIB

Benodigdheden

225 gram kruiden of wijnzuurkool

1/2 rode paprika

200 gram casselerrib

mosterd

1 eetlepel olie

 

Bereidingswijze

Besmeer de casselerrib met mosterd en snij deze in blokjes.

Verhit in een pan de olie, bak hierin de blokjes rondom bruin en bak ze gaar.

Was de paprika en snij deze in blokjes.

Voeg aan de casselerrib de paprika blokjes toe, laat ze even meebakken. Voeg dan de zuurkool toe en laat het geheel in ongeveer 20 minuten gaar stoven.

 

 

 

 

#83

WOKGROENTEN MET VIS

Benodigdheden

  • 200 gram witte visfilet, bijvoorbeeld tilapiafilet
  • 150 gram sperziebonen (vers of uit diepvries of uit het koelvak)
  • 1 gele paprika
  • 100 gram taugé
  • 1 eetlepel olie
  • peper, peterselie (vers of gedroogd), eventueel zout, dille (diepvries of gedroogd)

 

Bereidingswijze

Wrijf de visfilet in met peper, eventueel zout en snij deze in blokjes.

Bij verse sperziebonen: haal de puntjes en uiteinden eraf, snij ze nog een keer door midden en was ze.

Was de paprika en haal de zaadjes en zaadlijsten eruit en snij ze in reepjes.

Verhit in een braadpan of wok de olie. Bak hierin de stukjes visfilet bruin en gaar. Voeg de sperziebonen, paprika toe en al roerende knapperig en bijna gaar bakken. Voeg tot slot de taugé, peterselie en dille toe.

Als het erg droog is eventueel iets water toevoegen.

 

#84

MAALTIJDSALADE

Benodigdheden

  • 1 ei
  • 200 gram zalmfilet
  • 70 gram eikebladsla
  • 1 kleine winterpeen
  • 1/4 komkommer
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel citroensap
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder

 

Bereidingswijze

Kook het ei gaar. Laat 'm iets afkoelen en pel het ei. Snij 'm daarna in 6 partjes.

Indien nodig: was de eikebladsla. Schrap de winterpeen en rasp de winterpeen.

Was de komkommer, snij deze in blokjes. Als je de schil te hard vindt dan eerst de komkommer schillen.

Snij de zalmfilet in stukjes.

Meng de olie met citroensap, peper, paprikapoeder en eventueel wat zout.

Meng de sla met de komkommer, wortelrasp, zalm en giet daarover heen de dressing.

Garneer het geheel met de partjes ei.

 

#85

GOELASJ MET RIJST EN SLA

Benodigdheden

  • 200 gram ongepaneerde varkensschnitzel (voor snel bereiden) of 200 gram runderlappen (voor 2 uur bereidingstijd)
  • 4 gram bloem (1/2 eetlepel) (glutenvrij: maizena gebruiken)
  • 2 plakjes rookspek
  • 75 gram uien
  • 250 gram tomaten
  • 1/4 dl. sojaroom
  • zout
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1-2 eetlepels vloeibaar bak-en-braadproduct of olie
  • 20 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 75 gram ijsbergsla
  • theelepel olie
  • 1/2 theelepel azijn
  • peper, zout

 

Bereidingswijze

Het vlees kleinsnijden en met een beetje zout en de bloem vermengen. De uien schillen en snipperen. In een pan de vloeibare bak-en-braad of olie verhitten, hierin het spek lichtbruin laten worden.

Het vlees bruinbakken, de uien en paprikapoeder meefruiten tot de uien goudbruin zijn.

De tomaten wassen, ontvellen en in stukken snijden. Deze bij het ui-vleesmengsel doen met de room.

Met varkensvlees is dit gerecht met een half uur stoven wel gaar, bij runderlappen 1,5 uur laten stoven.

Intussen de rijst gaarkoken.

En de sla wassen, in stukjes scheuren. Dressing maken van olie, azijn, peper, zout en dit door de sla mengen.

 

#86

BROCCOLI MET BIEFSTUK EN AARDAPPELEN

Benodigdheden

  • 200 gram broccoli
  • 200 gram biefstuk
  • 1 ui
  • 5 champignons
  • 1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct
  • peper, eventueel zout
  • 150 gram aardappelen, geschild

 

Bereidingswijze

Maak de broccoli schoon en snij die in roosjes. De stam is voor een groot deel ook te gebruiken.

Schil de aardappelen en kook die in een bodem water gaar.

Kook in een andere pan de broccoli gaar in water.

Bestrooi de biefstuk met peper. Verhit in een pan de vloeibare bak-en-braad of olie en bak hierin de biefstuk bruin en gaar naar smaak, het mag rood blijven binnenin.

Pel intussen de ui en snij deze in ringen. Veeg de champignons schoon en snij deze in plakjes.

Haal de biefstuk uit de pan. Bak in het baksel de uienringen en champignons.

Giet de broccoli af en bewaar het kookvocht. Giet de aardappelen af.

Voor het maken van jus: haal de ui en champignons uit de pan en giet hierbij (een deel van) het kookvocht van de broccoli. Met een pollepel het baksel van de bodem losroeren.

Serveren: biefstuk met de champignons en uienringen. Daarbij de broccoli en aardappelen en jus naar keuze.

 

 

 

 

#87

SPINAZIE-ZALM-MACARONI

Benodigdheden

  • 200 gram diepvriesspinazie of 400 gram verse spinazie
  • 1/2 rode paprika
  • 1 eetlepel sojaroom
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram zalmsnippers
  • 25 gram volkorenmacaroni, ongekookt (glutenvrij: glutenvrije macaroni)
  • peper

 

Bereidingswijze

Bij verse spinazie: spinazie wassen, laten uitlekken en in een pan gaar koken in eigen vocht. Dus eerst op een laag vuur opzetten.

Bij diepvriesspinazie: laten ontdooien in een bodempje water.

De paprika wassen en in blokjes snijden.

In een pan de olie verhitten en hierin de paprikablokjes bakken.

In een andere pan ondertussen de macaroni gaarkoken.

Als de spinazie klaar is: afgieten. De paprika en zalmsnippers erdoor roeren, en goed doorwarmen. Tot slot de sojaroom en peper op smaak erdoor.

Als de macaroni gaar is: afgieten, afspoelen met water, terug in de pan en drupje olie erdoor en nog even doorwarmen.

 

#88

STAMPPOT PREI MET WALNOTEN EN KAAS

Benodigdheden

  • 250-300 gram prei
  • 150 gram aardappelen, geschild gewogen
  • 15 halve walnoten
  • 100 gram komijnekaas, 20+ of 30+
  • eventueel een scheutje (soja)room

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen kook ze in een bodempje water gaar.

Snij de prei in ringen en was deze goed. Kook de prei beetgaar in een bodempje water.

Hak de walnoten nog wat fijner. En snij de komijnekaas in blokjes.

Maak een stamppot van de prei en aardappelen nadat je beide hebt afgegoten. Roer er zoveel sojaroom doorheen als nodig is voor een smeuiïge stamppot.

Roer er dan de kaas doorheen, voorzichtig doorwarmen zodat de kaas smelt. Strooi er tot slot de walnoten overheen.

 

#89

CHILI CON CARNE

Benodigdheden

  • 2 opscheplepels gare bruine bonen, 120 gram
  • 175 gram gehakt, mager runder
  • 1 kleine prei
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • chilipoeder
  • 1 eetlepel olie
  • eventueel zout

 

Bereidingswijze

Schil de ui en snipper deze. Was de paprika en snij deze in blokjes. Was de prei, snij in ringen en eventueel nog een keer wassen.

Was de tomaat en snij deze in stukken.

Verhit de olie in een pan. Voeg hierbij het gehakt, bak de gehakt rul. Dan ui, prei, paprika erbij. Het geheel al roerende gaar bakken.

Dan de tomaat en eventueel wat zout erbij. Tot slot de bruine bonen erbij en alles goed verwarmen. Niet te veel omroeren omdat dan de bonen stuk gaan.

Op smaak chilipoeder toevoegen.

 

#90

GEVULDE KROPSLA

Benodigdheden

  • 100 gram rode sla
  • 200 gram kipfilet, gerookt of klaargemaakt of vers (dan 1 eetlepel olie extra)
  • 2 mandarijnen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 eetlepel (dragon) azijn

 

Bereidingswijze

Zet de rozijnen in water en laat ze wellen.

Bij niet gare kipfilet: Bestrooi deze met peper en snij deze in reepjes. Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak hierin de reepjes rondom bruin en gaar.

Bij gerookte kipfilet of klaargemaakte kipfilet: snij deze in reepjes.

Maak de sla schoon door de krop onder de kraan te wassen, goed droog te schudden. Zoek een royale schaal. Duw het hart van de sla wat open en kwast de bladeren in met het mengsel van de olie en azijn.

Schil de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Giet de rozijnen af.

Meng de kipreepjes, mandarijnen, rozijnen met het restje van de dressing.

Als er tijd is dit een uurtje laten staan om in te laten trekken.

Schep dit mengsel in het hart van de sla.

 

 

#91

ANDIJVIESTAMPPOT MET SPEKJES

Benodigdheden

  • 150 gram andijvie
  • 150 gram aardappelen
  • 75 gram ontbijtspek
  • 150 gram runderworstjes
  • 1/2 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct
  • mosterd
  • peper
  • sojaroom

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze gaar in een bodempje water.

Verhit in een pan 1/2 eetlepel olie, snij het spek in reepjes en bak die in de olie gaar.

Haal de spekjes uit de pan, bak in het baksel de runderworstjes bruin en gaar.

Was de andijvie en snij deze in dunne reepjes en laat het goed uitlekken.

Als de aardappelen gaar zijn: giet ze af en stamp ze fijn. Roer ze tot puree met sojaroom en peper.

Stamp de andijvie erdoor en daarna de spekjes.

Serveer de worstjes apart erbij.

Lekker met een mespuntje mosterd.

 

 

 

#92

GROENTEMIX MET TILAPIA FILET EN RIJST

Benodigdheden

  • 200 gram gemengde groente zoals paprika, taugé, champignons, prei
  • eventueel knoflook, teentje
  • 200 gram tilapiafilet
  • 20 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • eventueel zout
  • kerrie
  • peterselie

 

Bereidingswijze

Snij de tilapiafilet in blokjes. Was de prei en paprika, snij de paprika in repen, de prei in ringen.

Wrijf de champignons schoon en snij deze in plakjes. Pel het teentje knoflook en snij deze zeer fijn.

Bestrooi de vis met peper.

Verhit in een pan de olie, bak hierin de visfilet rondom bruin en gaar, bestrooi met kerriepoeder.

Voeg de prei, knoflook en paprika toe, bak het al roerende om. Voeg dan champignons toe. En vlak voor het opdienen nog de taugé.

Kook in een andere pan de rijst gaar. Eventueel met wat zout.

 

 

#93

BLOEMKOOL MET ROSBIEFLAPJES

Benodigdheden

  • 150 - 200 gram bloemkool
  • 2 kleine aardappelen, 100 gram geschild
  • 150 gram rosbieflapjes
  • 1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct
  • peper
  • eventueel zout
  • nootmuskaat

 

Bereidingswijze

Was de bloemkool en snij deze in kleine reepjes.

Schil de aardappelen.

Kook de aardappelen gaar in een bodempje water, eventueel met wat zout.

Kook de bloemkoolroosjes gaar in een bodempje water, eventueel wat zout.

Verhit in een pan de olie of de vloeibare bak-en-braad. Bestrooi de rosbieflapjes met peper. Bak de rosbieflapjes bruin en gaar.

Als de bloemkool gaar is afgieten en bestrooien met nootmuskaat.

Als de aardappelen gaar zijn ook afgieten.

Voor jus: haal de rosbieflapjes uit de pan, giet er een beetje kokend water bij en roer het baksel van de bodem los.

Serveer op het bord de bloemkool, aardappelen, rosbieflapje. Geef de jus apart erbij.

 

#94

CHILI CON CARNE

Benodigdheden

  • 2 grote uien
  • 1 groene paprika
  • 2 tomaten
  • 2 opscheplepels bruine bonen, ca. 120 gram
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel olie
  • chilipoeder

Bereidingswijze

Pel de uien en snij deze in ringen. Was de paprika, ontdoe deze van de zaadjes en zaadlijsten en snij deze in repen.

Snij de tomaten in partjes.

Verhit de olie in een pan, bak hierin het gehakt rul en gaar. Voeg de uienringen toe, daarna de paprikareepjes.

Bak het geheel goed gaar, voeg dan de tomaat en bruine bonen toe, verwarm het goed door maar niet teveel roeren om de bonen en tomaat niet helemaal tot puree te roeren.

Tot slot op smaak maken met de chilipoeder.

 

 

#95

KALKOENREEPJES MET SHOARMAKRUIDEN EN WITTE KOOL

Benodigdheden

  • 2 aardappelen, geschild, 100 gram
  • 150 gram kalkoenreepjes
  • ca. 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 200 gram witte kool
  • 1 eetlepel olie
  • kerriepoeder

 

Bereidingswijze

Bestrooi de kalkoenreepjes met de shoarmakruiden.

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water gaar.

Was de kool en snij deze in grove repen.

Verhit in een pan of wok de olie. Bak hierin de reepjes kalkoen bruin en gaar, voeg de kool toe en bak dit al roerende gaar maar nog wel knapperig.

Voeg eventueel nog kerrie toe naar smaak.

Als de aardappelen gaar zijn deze afgieten.

 

 

#96

ZALMFILET MET WORTEL/VENKEL

Benodigdheden

  • 2 aardappelen
  • scheutje sojaroom
  • 150 gram wortel (winterwortel of losse worteltjes)
  • 100 gram venkel
  • 150 gram zalmfilet
  • dille
  • mosterd
  • peper
  • 1 eetlepel olie

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem gaar, eventueel met zout.

Schrap de wortel en snij deze in plakken.

Was de venkel, snij deze in repen.

Kook de groente in een bodempje water gaar.

Bestrooi de zalmfilet met peper, dille en bestrijk deze eventueel met mosterd.

Verhit de olie in een pan. Bak hierin de zalmfilet gaar.

Als de groente gaar is deze afgieten.

Als de aardappelen gaar zijn deze afgieten, tot puree stampen en luchtig roeren met een beetje sojaroom en op smaak maken met peper.

 

#97

MACARONIGERECHT

Benodigdheden

  • 1 kleine courgette
  • 1 kleine aubergine
  • 1 tomaat
  • 150 gram cassellerrib - dikke plak
  • 30 gram ongekookte volkorenmacaroni (glutenvrij: glutenvrije pasta)
  • 1 eetlepel olie
  • peper, paprikapoeder, oregano

Bereidingswijze

Kook de macaroni gaar.

Snij de casselerrib in blokjes. Was de courgette en snij deze in plakjes. Was de aubergine en snij deze in plakken, was de tomaat en snij deze in plakken.

Verhit in een pan de olie. Bak hierin de blokjes casselerrib bruin en gaar. Voeg de courgette toe, daarna de aubergine. Kort voordat het gaar is de plakken tomaat erop leggen en bestrooien met oregano.

Op smaak maken met peper en paprikapoeder.

Als de macaroni gaar is deze afgieten, afspoelen en met een drupje olie verwarmen.

 

#98

MAALTIJDSALADE

Benodigdheden

  • 75 gram ijsbergsla
  • 5 kerstomaatjes
  • 1/4 komkommer
  • 10 olijven
  • 100 gram fetakaas, light
  • 75 gram spekreepjes
  • eetlepel pijnboompitten
  • 1 snee volkorenbrood (voor glutenvrij: glutenvrij brood)
  • 1 theelepel olie
  • 1 theelepel azijn
  • peper, zout

 

Bereidingswijze

Rooster in een koekenpan de pijnboompitten bruin.

Bak in een andere pan de spekjes uit, schep ze uit het vet.

Snij de fetakaas in blokjes. Was de sla en scheur deze in stukjes.

Was de kerstomaatjes en halveer ze. Was de komkommer en Snij deze in blokjes.

Meng de olie, azijn, peper tot een dressing.

Leg de sla op de bodem van een schaal, daarop de tomaatjes, komkommerblokjes, olijven, spekreepjes, feta. Giet de dressing erover en strooi er tot slot de pijnboompitjes op.

Eet de salade met een sneetje volkorenbrood

 

#99

SPRUITJES MET VARKENSSCHNITZEL

Benodigdheden

  • 200 gram spruitjes
  • 1/2 rode paprika
  • 2 aardappelen, geschild 100 gram
  • 150 gram ongepaneerde varkensschnitzel
  • 1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct
  • peper, kerriepoeder, nootmuskaat
  • 150 ml. magere yoghurt

 

Bereidingswijze

Kook de aardappelen in een bodem water gaar.

Maak de spruitjes schoon en kook ze in een bodem water gaar.

Bestrooi de varkensschnitzel met peper en kerriepoeder.

Verhit in een pan de olie of vloeibaar bak-en-braadproduct en bak hierin de varkensschnitzel rondom bruin en gaar.

Was de paprika en snij deze in kleine blokjes.

Giet de spruitjes af en strooi er nootmuskaat over.

Haal de schnitzel uit de pan, leg deze op het bord. Bak in het baksel de rode paprikablokjes kort. Schep dit op de schnitzel.

Giet bij het baksel een beetje water als je jus wilt.

Giet de aardappelen af.

Schep aardappelen bij de schnitzel evenals de spruitjes. Doe de jus in een juskom en neem naar behoefte.

 

Als nagerecht: schaaltje magere yoghurt

 

 

#100

MACARONI MET HAM EN KAAS EN TOMAAT/COURGETTE SALADE

Benodigdheden

  • 35 gram volkoren macaroni, ongekookt gewogen (glutenvrij: glutenvrij pasta)
  • 125 gram hamblokjes
  • 50-75 gram geraspte kaas, 30+
  • 2 tomaten
  • 1/2 courgette
  • 1,5 eetlepel olie
  • 1 theelepel azijn
  • peper, paprikapoeder

 

 

Bereidingswijze

Kook de macaroni gaar volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Was de tomaten en snij ze in plakjes. Was de courgette en schaaf deze in dunne plakjes.

Meng 0,5 eetlepel olie met azijn en peper, paprikapoeder. Meng de tomaat, courgette en dressing door elkaar en laat een tijdje intrekken.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de hamblokjes.

Als de macaroni gaar is: afgieten, afspoelen en met een drupje olie mengen.

Dan de hamblokjes erdoorheen mengen en nog even doorwarmen.

Op een bord de macaroni scheppen en de geraspte kaas erover strooien. Tomatensalade er apart bijgeven.

 

 

 

 

 

 

#101

KAPUCIJNERSCHOTEL

Benodigdheden

  • 110 gram gare kapucijners
  • gele, rode, groene paprika
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 150 gram gehakt
  • 1 eetlepel olie
  • chilipoeder
  • klein blikje tomatenpuree

 

Bereidingswijze

Was de paprika's en snij ze in kleine blokjes. Pel de ui en snij deze in snippers.

Was de tomaat en snij deze in partjes.

Verhit in een pan de olie en bak hierin het gehakt rul. Voeg de paprikablokjes toe en de uiensnippers en bak het geheel gaar.

Meng de gare kapucijners erdoor, verhit op een laag vuur, meng tot slot de tomatenpartjes en tomatenpuree erdoor.

Niet te veel roeren om te voorkomen dat de kapucijners helemaal stuk gaan.

Breng op smaak met chilipoeder.

 

#102

CHINESE KOOL MET KALKOENFILET EN ZILVERVLIESRIJST

Benodigdheden

  • 150 gram kalkoenfilet
  • 300 gram chinese kool
  • 35 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 1 eetlepel olie
  • kerrie, peper, paprikapoeder
  • theelepel ketjap (glutenvrij: let op soort)
  • eventueel wat sambal

 

Bereidingswijze

Snij de kalkoenfilet in reepjes, bestrooi deze met peper, kerriepoeder en paprikapoeder.

Snij de chinese kool in repen.

Kook in een pan de zilvervliesrijst gaar.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de kalkoenreepjes rondom bruin en gaar. Voeg de chinese kool repen toe. En maak op smaak met de ketjap.

Als er nog water op de zilvervliesrijst is gebleven dit afgieten.

Rijst en groentemengsel apart serveren en eventueel wat sambal toevoegen.

 

 

#103

TILAPIAFILET MET WORTELTJES EN AARDAPPELPUREE

Benodigdheden

  • 3 aardappelen, 150 gram geschild
  • scheutje sojaroom
  • 250 gram worteltjes
  • 150 gram tilapiafilet
  • 1 eetlepel olie
  • peterselie, kerrie, peper, paprikapoeder, dille

 

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in een bodem water.

Schrap de wortelen, snij ze in grove stukken en kook ze gaar in een bodem water.

Bestrooi de tilapifilet met dille, peper en kerriepoeder. Verhit in een pan de olie en bak hierin de visfilet gaar.

Als de aardappelen gaar zijn: stamp ze, maak met de sojaroom en peper, paprikapoeder tot een luchtige puree.

Giet de worteltjes af en meng ze met peterselie.

 

#104

MAALTIJDSOEP MET KIP EN MACARONI

Benodigdheden

  • 250 ml. bouillon van tablet of blokje of zelfgetrokken (glutenvrij: let op soort blokje of tablet)
  • 250 gram soepgroente
  • 1 kleine prei
  • 150 gram kipfilet
  • 35 gram ongekookte volkorenmacaroni (glutenvrij: glutenvrije macaroni)
  • 1 eetlepel olie
  • peper, kerrie

 

Bereidingswijze

Snij de kipfilet in blokjes en bestrooi deze met peper en kerriepoeder.

Was de prei en snij deze in kleine ringen.

Verhit in een pan de olie, bak hierin de kipblokjes gaar, voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.

Voeg de macaroni toe en kook deze mee. Voeg 5 minuten voordat de macaroni gaar is de soepgroente toe.

Als de soep klaar is: meng er dan de preiringen door.

 

#105

VISWOKSCHOTEL MET ZILVERVLIESRIJST

Benodigdheden

  • 150 gram koolvisfilet
  • 250 gram gemengde groenten: prei, taugé, aubergine, champignons
  • 35 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 1 eetlepel olie
  • dille, selderijblad, peper, paprikapoeder

 

Bereidingswijze

Maak alle groentes schoon door ze te wassen en snij de prei in ringen, de aubergine in blokjes, de champignons in plakjes.

Snij de koolvisfilet in blokjes en bestrooi deze met peper, dille en selderijblad.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de visblokjes bruin en gaar. Voeg de preiringen toe, daarna de aubergineblokjes en de champignonsplakjes.

Kook tegelijkertijd de zilvervliesrijst gaar.

Voeg, als de rijst gaar is, de taugé toe aan het visgroente mengsel.

Maak het op smaak met paprikapoeder.

 

#106

BLOEMKOOL MET VARKENSFILET

Benodigdheden

  • 3 aardappelen, gekookt 150 gram
  • 200 gram bloemkool
  • 150 gram varkensfilet, ongepaneerd
  • 1 kleine ui
  • 5 champignons
  • nootmuskaat, peper, kerriepoeder, mosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 200 ml. yoghurt
  • 1 sinaasappel

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water gaar.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze en kook deze in een bodem water gaar.

Bestrooi de varkensfilet met peper en paprikapoeder. Verhit in een pan de olie of het vloeibare bak-en-braadproduct. Bak hierin de varkensfilet rondom bruin en gaar.

Pel de ui en snipper deze. Wrijf de champignons schoon en snij ze in dunne plakjes.

Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af.

Als de bloemkool gaar is, giet deze af. Strooi er nootmuskaat over.

Als de varkensfilet gaar, haal deze uit de pan. Bak in het baksel de ui en champignons korte tijd tot de ui glazig is en schep dit op de varkensschnitzel.

Giet bij het baksel een beetje water en meng er mosterd door.

Serveer op een bord de bloemkool, aardappel, varkensschnitzel met garnering en jus naar smaak.

Schil de sinaasappel, verdeel deze in partjes en snij de partjes doormidden.

Meng de yoghurt met de sinaasappel of eet yoghurt en sinaasappel apart.

 

#107

RIJST MET VIS EN GROENTEN

Benodigdheden

  • 50 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 150 gram pangasiusfilet
  • 250 gemengde groenten, bijvoorbeeld 1/2 gele paprika, 1/2 courgette, 100 gram taugé
  • 1 eetlepel olie
  • dille, gedroogd of uit diepvries
  • peper
  • zout indien gewenst
  • 100 gram kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 peer

 

Bereidingswijze

Kook de zilvervliesrijst gaar.

Snij de visfilet in blokjes en bestrooi deze met peper. Was de paprika en snij deze in blokjes. Was de courgette en snij deze in plakken.

Verhit in een wok of ruime pan de olie. Bak hierin eerst de visfilet, voeg dan de courgette en paprika toe en als alles bijna gaar is voeg dan de taugé en dille toe.

Als er zich op de zilvervliesrijst nog wat vocht bevindt, giet dit dan af.

Eventueel wat sambal naar smaak toevoegen.

Meng de kwark en de yoghurt. Was de peer, snij deze in blokjes en meng dit met de kwark en de yoghurt.

 

 

 

 

 

 

#108

VOLKORENMACARONI MET SPINAZIE EN EI EN KAAS

Benodigdheden

  • 50 gram ongekookte volkorenmacaroni
  • 225 gram diepvriesspinazie of 450 gram rauwe spinazie
  • 1 kleine ui
  • 0,5 eetlepel olie
  • 2 eieren
  • 50 gram geraspte kaas, 30 +
  • peper
  • 100 gram kwark
  • 1 appel, voorkeur voor Goudrenet
  • kaneel

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de macaroni gaar.

Kook de eieren gaar.

Bij diepvries spinazie: verwarm de spinazie in een bodempje water tot deze goed heet is.

Bij verse spinazie: was de spinazie, laat deze goed uitlekken.

Pel de ui en snipper deze. Verhit de olie en bak hierin de ui glazig. Voeg de spinazie toe.

Pel de hardgekookte eieren, prak ze fijn. Meng dit door het ui/spinaziemengsel en bestrooi dit met peper.

Giet de macaroni af.

Doe in een ovenschaal een laagje spinazie/ui/ei, daarop de macaroni, daarop de rest van de spinazie/ui/ei en dek dit af met de geraspte kaas.

Zet dit in de oven en laat de kaas in ongeveer 20 minuten smelten.

Schil de appel en snij deze in stukjes. Zet dit op met een bodempje water en maak er appelmoes van door de stukjes appel heel zachtjes tot moes te laten koken.

Meng de appelmoes door de kwark. Bestrooi met een beetje kaneel.

 

#109

ANDIJVIESTAMPPOT MET KRUIDIGE KIPFILET

Benodigdheden

  • 150 gram aardappelen, gaar
  • 150-200 gram raapstelen of andijvie
  • scheutje halfvolle melk of sojaroom
  • 150 gram kipfilet
  • gemengde, pittige kruiden bv. shoarma of pizza kruiden of ander mengsel naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • peper, zout
  • 10 zilveruitjes
  • 100 gram magere kwark
  • suikervrije limonadesiroop

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook deze gaar.

Bestrooi de kipfilet met het kruidenmengsel. Verhit in een pan de eetlepel olie en bak in de olie de kipfilet rondom bruin en gaar.

Was de raapstelen of andijvie, laat deze goed uitleggen. Bij andijvie: in reepjes snijden.

Kook de raapstelen of de andijvie heel kort maar het kan ook rauw worden gegeten.

Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree met de melk, voeg peper, eventueel zout toe en stamp dan de raapstelen of andijvie erdoor.

Serveer dit met de kipfilet en de zilveruitjes.

Meng de kwark naar smaak met de suikervrije limonadesiroop.

 

#110

AARDAPPELSALADE

Benodigdheden

  • 3 aardappelen, 150 gram gaar
  • 50 gram sla, bijvoorbeeld ricola
  • 1 tomaat
  • 1 kleine ui
  • 10 zilveruitjes
  • 10 augurkjes
  • 1 blikje tonijn op olie
  • theelepel azijn
  • theelepel mosterd
  • peper, paprikapoeder
  • 150 gram magere kwark
  • 50 ml. halfvolle melk
  • 2 mandarijntjes

 

Bereidingswijze

schil de aardappelen en kook ze gaar in een bodem water.

Laat het blikje tonijn uitlekken maar vang de olie op.

Was de sla en snij deze in grove repen.

Was de tomaat en snij deze in partjes.

Pel de ui en snipper deze heel fijn.

Snij de augurkjes in stukjes.

Meng de azijn, eetlepel olie en de peper, paprikapoeder en mosterd door elkaar.

Als de aardappelen gaar zijn deze afgieten, iets laten afkoelen en in blokjes snijden.

Meng de aardappel, zilveruitjes, augurkjes, vis en de dressing door elkaar.

Leg onderin een schaal de sla. Schep daarop de aardappel salade en garneer met de plakjes tomaat.

Pel de mandarijntjes en verdeel ze in partjes.

Meng de kwark met de halfvolle melk en de mandarijnpartjes.

 

#111

BRUINE BONEN MET HAM EN GROENTE

Benodigdheden

  • 120 gram gare bruine bonen
  • 150 gram hamblokjes
  • stukje gele paprika
  • 250 gram prei
  • 5 champignons
  • 1 ui
  • 2 ringen ananas
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel olie
  • chilipoeder

 

Bereidingswijze

Was het stukje paprika en snij deze in blokjes. Snij de prei in ringen en was deze goed. Wrijf de champignons schoon en snij deze in plakken.

Pel de ui en snij deze in ringen. Snij de ringen ananas in stukjes.

Verhit in een pan de olie. Bak hierin de hamblokjes bruin, voeg de ui toe, daarna de prei, de paprika en bak dit half gaar.

Voeg dan de champignonsplakjes toe, tot slot de ananas en de bruine bonen. Schep het geheel heel voorzichtig om zodat het goed heet wordt maar probeer de bonen goed heel te houden.

Tot slot de tomatenpuree en chilipoeder toevoegen en nog even doorwarmen.

 

#112

OVENSCHOTEL MET RIJST

Benodigdheden

  • 50 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 200 gram broccoli
  • 1/2 rode paprika
  • 2 eieren
  • 50 gram geraspte 30+ kaas
  • 1/2 bekertje creme fraiche light
  • peper, paprikapoeder
  • 50 gram magere kwark
  • 200 ml. yoghurt
  • 1 sinaasappel

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook de zilvervliesrijst gaar.

Verdeel de broccoli in roosjes, was deze en kook ze in 5 minuten beetgaar en giet ze af.

Was de rode paprika en snij deze in blokjes.

Klop het ei los met peper, paprikapoeder, de creme fraiche en de kaas. Meng er tot slot de paprikastukjes door.

Als er nog vocht op de zilvervliesrijst is gebleven giet dit dan af.

Schep in een ovenschaal de zilvervliesrijst, daarop de broccoli roosjes en giet daarover heen het ei/kaas/paprikamengsel.

Zet dit in de oven en laat het in 30 minuten gaar worden.

Schil de sinaasappel, verdeel deze in partjes en snij de partjes doormidden.

Meng de kwark, yoghurt en sinaasappelpartjes door elkaar.

 

#113

ANDIJVIE OMELET

Benodigdheden

  • 200 gram andijvie uit diepvries of 400 gram vers
  • 1 kleine gele paprika
  • 2 eieren
  • 75 gram mosterdkaas
  • 75 gram salami in plakjes
  • 1 eetlepel olie
  • peper
  • 3 kleine aardappelen
  • scheutje sojaroom of halfvolle melk

 

Bereidingswijze

Indien je verse andijvie hebt: andijvie in grove repen snijden en wassen en in een grote pan laten slinken. Daarna in een vergiet goed laten uitlekken.

Bij diepvriesandijvie: met een bodempje water opzetten en laten ontdooien en goed heet laten worden.

Klop de eieren los met peper.

Was de paprika en snij deze in stukjes. Klop de stukjes door het eimengsel.

Snij de kaas in stukjes.

Verhit in een pan de olie, leg hierin de plakjes salami en giet hierin het eimengsel. Bak hiervan een stevige omelet.

Roer de kaas door de andijvie. Leg de omelet op een bord en schep hierop het spinazie-kaas mengsel.

Lekker met puree van 3 gekookte aardappelen.

 

 

#114

SNIJBONEN MET ZALMMOOT

Benodigdheden

  • 200 gram snijbonen, vers of uit diepvries
  • 1 ui
  • 75 gram taugé
  • 150 gram makreel, een moot
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel olie
  • 2 gekookte aardappelen
  • 250 ml. magere yoghurt

 

Bereidingswijze

Als je verse snijbonen hebt: was ze, snij ze in repen. Kook de snijbonen in kokend water ca. 20 minuten.

Schil de aardappelen en kook deze in een bodem water gaar.

Schil de ui en snipper deze.

Verhit in een pan de olie, fruit daarin de ui. Haal de ui uit de pan.

Bestrijk de zalmmoot met sambal. Bak dit in de olie. Voeg op het laatst nog weer de ui en ook taugé toe.

Verhit alles goed maar probeer de taugé knapperig te houden.

Giet de boontjes af.

 

Als nagerecht: 250 ml. magere yoghurt, eventueel vruchtenyoghurt zonder toegevoegde suiker en 0% vet.

 

#115

GROENE KOOL MET VARKENSSCHNITZEL

Benodigdheden

  • 1/2 groene kool (klein)
  • 200 gram varkensschnitzel, niet gepaneerd
  • 40 gram zilvervliesrijst (rauw)
  • 1 uitje
  • 1 theelepel sambal
  • ketjap manis
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • kerriepoeder
  • 2 schijven ananas

 

Bereidingswijze

Snij de varkensschnitzel in blokjes.

Snij de groene kool in reepjes.

Schil de ui en snipper deze.

Verhit in een pan 1 eetlepel olie, voeg de varkensschnitzel en kerriepoeder toe en maak eerst het vlees gaar.

Voeg dan de kool toe en smoor het geheel gaar.

Kook in een ander pan de rijst gaar.

Verhit in een klein pannetje 1 eetlepel olie, voeg daar ui bij en de sambal. Tot slot de pindakaas, maak zo een pindasaus. Kijk hoe dik je deze wilt.

Verdunnen door er wat ketjap en water bij te voegen.

Serveer op een bord de zilvervliesrijst, het vleesgroente mengsel en schep er de pindasaus bij.

 

Neem als nagerecht 2 schijven ananas

 

 

#116

GEVULDE PAPRIKA'S

Benodigdheden

  • 2 paprika's, kies twee verschillende kleuren
  • 100 gram champignons
  • 1 tomaat
  • 100 gram casselerrib
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte kaas
  • scheutje sojaroom of koffieroom
  • 40 gram volkorenmacaroni
  • zout
  • peper
  • 2 mandarijnen

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook in een pan de macaroni gaar.

Was de paprika's, snij ze doormidden en haal de zaadlijsten eruit.

Was de tomaat en snij deze in partjes.

Snij de casselerrib in blokjes. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Giet de macaroni af.

Klop het ei los met de room en peper. Schep de casselerrib, champignons en tomaat erdoor. Meng dit met de macaroni.

Vul de paprika's met dit mengsel en zet ze in een ovenschaal. Schenk wat water op de bodem en bak paprika's in 30 minuten in de oven goudbruin en gaar.

Als het mengsel teveel is doe dan het restje in een andere ovenschaal en zet dit ook in de oven.

 

2 mandarijntjes als nagerecht.

 

 

#117

BLOEMKOOL MET TARTAAR

Benodigdheden

  • 200 gram bloemkool
  • 1 kleine ui
  • 5 champignons
  • 200 gram tartaar
  • 3 aardappelen, 150 gram geschild
  • 1 eetlepel olie of vloeibare bak-en-braadproduct
  • peper
  • zout
  • 150 ml. magere yoghurt
  • 100 gram magere kwark
  • 1 peer

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar.

Verhit in een pan de olie of het vloeibare bak-en-braadproduct. Bestrooi de tartaar met peper en eventueel wat zout.

Bak ze rondom bruin en gaar.

Snij de bloemkool in roosjes en kook ze in ca. 15 minuten gaar.

Schil de ui en snipper deze. Veeg de champignons schoon en snij ze in plakjes.

Giet de broccoli af en bewaar het kookvocht.

Haal de tartaar uit de pan als die gaar is en bak in het baksel de ui en champignons. Giet er het kookvocht van de bloemkool bij en maak een jus.

Giet de aardappelen af.

Serveer bloemkool, aardappelen, karbonade en jus apart.

 

Voor een nagerecht: meng de kwark met de yoghurt. Was de peer, snij deze in kleine stukjes en meng die door de kwark/yoghurt.

 

 

#118

WORTEL/VENKEL MET VIS

Benodigdheden

  • 1 grote winterpeen
  • 1 venkelknol
  • gemengde (mexicaanse) kruiden
  • 200 gram witte vis, bijvoorbeeld pangasiusfilet
  • 1 eetlepel olie
  • 1 knoflookteentje
  • 100 ml. bouillon van vis of een blokje
  • zout
  • peper
  • korianderpoeder
  • 40 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 200 gram kwark, mager
  • 1 portie fruit naar keuze, bijvoorbeeld sinaasappel

 

Bereidingswijze

Snij de visfilet in blokjes en bestrooi deze met de gemengde kruiden.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de vis rondom bruin. Haal de vis uit de pan.

Schrap de winterpeen en snij de winterpeen in dikke plakken.

Was de venkelknol en snij deze in stukjes.

Pers de knoflook uit.

Voeg in het visbaksel de wortel, venkel, knoflook toe en schep dit goed om en om tot alles lekker is gebakken.

Voeg de vis weer toe. En schenk de bouillon erbij. Laat het geheel op laag vuur in ca. 20 minuten gaar stoven. Eventueel nog wat water toevoegen.

Maak op smaak met zout, peper, koriander.

Kook ondertussen de zilvervlies rijst gaar.

 

Schil de sinaasappel, verdeel deze in partjes en meng dit door de kwark.

 

 

 

#119

WITLOF MET PUREE EN WALNOTEN

Benodigdheden

  • 300 gram witlof
  • 1 ui
  • 70 gram walnoten
  • 3 aardappelen
  • 2 schijven ananas
  • ca. 50 ml. halfvolle of magere melk
  • sambal
  • peper
  • zout
  • 10 Amsterdamse uien

 

Bereidingswijze

Was de witlof en snij deze in ringen.

Schil de ui en snij deze in ringen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in ca. 20 minuten.

Verhit een pan droog en voorzichtig, doe daarin de witlof en roerbak dit.

voeg de ui toe. Hak de walnoten fijn, snij de schijven ananas in stukjes.

Voeg de sambal, notenstukjes, ananas kort voordat de aardappelen gaar zijn toe aan de witl

Breng de melk aan de kook.

Giet de aardappelen af, prak ze fijn en roer ze tot puree met de hete melk, peper, zout.

Meng het witlofmengsel door de puree.

Neem de Amsterdamse uien apart erbij.

 

 

#120

NASI

Benodigdheden

  • 200 gram gemengde groente zoals paprika, taugé, champignons, prei
  • 1 ui
  • eventueel knoflook, teentje
  • 150 gram varkensfilet
  • 40 gram zilvervliesrijst, ongekookt
  • 1,5 eetlepel olie
  • 2 eetlepels pindakaas
  • sambal
  • peper
  • eventueel zout
  • kerrie
  • 1 kleine banaan

 

Bereidingswijze

Snij de varkensfilet in blokjes. Was de prei en paprika, snij de paprika in repen, de prei in ringen.

Wrijf de champignons schoon en snij deze in plakjes. Pel het teentje knoflook en snij deze zeer fijn.

Bestrooi de varkensfilet met peper.

Verhit in een pan 1 eetlepel olie, bak hierin de varkensfilet rondom bruin en gaar, bestrooi met kerriepoeder.

Voeg de prei, knoflook en paprika toe, bak het al roerende om. Voeg dan champignons toe. En vlak voor het opdienen nog de taugé.

Kook in een andere pan de rijst gaar. Eventueel met wat zout.

Pel de ui en snipper deze.

Verhit in een pannetje 0,25 eetlepel olie, bak hierin de uisnippers. Voeg de pindakaas toe en roer het geheel tot een saus. Roer er sambal door en eventueel wat water.

 

Pel de banaan, snij deze in de lengte door midden. Verhit in een laatste pan 0,25 eetlepel olie en bak hierin de twee helften banaan.

 

#121

SPRUITJES MET RIBKARBONADE

Benodigdheden

  • 250 gram spruitjes
  • 3 kleine aardappelen, 100 gram geschild
  • 150 gram ribkarbonade
  • 1 eetlepel olie of vloeibaar bak-en-braadproduct
  • peper
  • eventueel zout
  • nootmuskaat
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 100 gram magere kwark
  • 1 kiwi

 

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon.

Schil de aardappelen.

Kook de aardappelen gaar in een bodempje water, eventueel met wat zout.

Kook de spruitjes gaar in een bodempje water, eventueel wat zout.

Verhit in een pan de olie of de vloeibare bak-en-braad. Bestrooi de ribkarbonade met peper. Bak de ribkarbonade bruin en gaar.

Als de spruitjes gaar zijn afgieten en bestrooien met nootmuskaat.

Als de aardappelen gaar zijn ook afgieten.

Voor jus: haal de ribkarbonade uit de pan, giet er een beetje kokend water bij en roer het baksel van de bodem los.

Serveer op het bord de spruitjes, aardappelen, ribkarbonade. Geef de jus apart erbij.

Meng de kwark met de yoghurt en eventueel wat suikervrije limonadesiroop.

 

Voor later op de avond: 1 kiwi.

 

#122

CHILI CON CARNE

Benodigdheden

  • 1 grote ui
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 2 schijven ananas
  • 2 tomaten
  • 2 opscheplepels bruine bonen, ca. 120 gram
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 1 eetlepel olie
  • chilipoeder
  • 150 gram magere kwark
  • 150 ml. magere vruchtenyoghurt zonder toegevoegde suiker en 0% vet

 

 

 

Bereidingswijze

Pel de ui en snij deze in ringen. Was de paprika's, ontdoe deze van de zaadjes en zaadlijsten en snij deze in repen.

Snij de tomaten in partjes. snij de ringen ananas in stukjes.

Verhit de olie in een pan, bak hierin het gehakt rul en gaar. Voeg de uienringen toe, daarna de paprikareepjes.

Bak het geheel goed gaar, voeg dan de tomaat, ananas en bruine bonen toe, verwarm het goed door maar niet teveel roeren om de bonen en tomaat niet helemaal tot puree te roeren.

Tot slot op smaak maken met de chilipoeder.

 

Meng de kwark met de vruchtenyoghurt. Dit verdelen over 2 porties: 1 na de maaltijd en 1 in de loop van de avond.

 

#123

KIPREEPJES MET SHOARMAKRUIDEN EN CHINESE KOOL

Benodigdheden

  • 3 aardappelen, geschild, 100 gram
  • 150 gram kipreepjes
  • ca. 1 eetlepel shoarmakruiden
  • 300 gram chinese kool
  • 1 eetlepel olie
  • kerriepoeder
  • sambal
  • 100 gram magere kwark
  • 100 ml. magere vruchtenyoghurt met 0% vet en geen suiker toegevoegd

 

Bereidingswijze

Bestrooi de kipreepjes met de shoarmakruiden.

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water gaar.

Was de kool en snij deze in grove repen.

Verhit in een pan of wok de olie. Bak hierin de reepjes kip bruin en gaar, voeg de kool toe en bak dit al roerende gaar maar nog wel knapperig.

Voeg eventueel nog kerrie toe naar smaak.

Als de aardappelen gaar zijn deze afgieten.

 

Meng de kwark met de vruchtenyoghurt.

 

#124

BIETJESSTAMPPOT MET ZALM EN APPEL

Benodigdheden

  • 3 aardappelen
  • scheutje sojaroom
  • 200 gram bietjes, in blokjes of reepjes
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 150 gram zalmfilet, in stukjes
  • dille
  • mosterd
  • peper
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 100 ml. magere vruchtenyoghurt met 0% vet en geen suiker toegevoegd
  • 100 gram magere kwark

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze in een bodem gaar, eventueel met zout.

Pel de ui en snij deze in snippers.

Verhit de olie in een pan, voeg hierbij de uiensnippers en de bietjes, bak dit lekker en voeg evt. wat vocht toe om het gaar te laten worden.

Schil de appel en snij deze in stukjes. Voeg de appel en zalmsnippers vlak voordat de aardappelen gaar zijn bij de bietjes en laat dit goed meewarmen. Voeg ook de dille toe.

Als de aardappelen gaar zijn deze afgieten, tot puree stampen en luchtig roeren met een beetje sojaroom en op smaak maken met peper.

Roer door de puree het bietenmengsel.

Serveer de bietjesstamppot met mosterd en zilveruitjes.

 

Meng de vruchtenyoghurt met de magere kwark

 

#125

MACARONIGERECHT

Benodigdheden

  • 1 kleine courgette
  • 1 grote winterpeen
  • 1 prei
  • 150 gram mager rundergehakt
  • 30 gram ongekookte volkorenmacaroni
  • 1 eetlepel olie
  • peper, paprikapoeder, oregano
  • 1 eetlepel parmezaanse kaas
  • 150 ml. magere yoghurt
  • 50 gram magere kwark
  • 1 appel
  • kaneel

 

Bereidingswijze

Kook de macaroni gaar.

Verhit in een pan de olie en bak het gehakt rul. Was de courgette en snij deze in plakjes. Schrap de winterpeen en snij deze in plakken. was de tomaat en snij deze in plakken.

Was de prei en snij deze in ringen. Voeg de courgette, winterpeen, prei aan het gehakt toe.

Tot slot de tomaat toevoegen en de kruiden.

Als de macaroni gaar is deze afgieten, afspoelen en met een drupje olie verwarmen.

Meng de groente/gehakt door de macaroni. Strooi er eventueel nog wat parmezaanse kaas over.

 

Meng de kwark en de yoghurt. Schil de appel, verdeel deze in stukjes en meng dit door de kwark/yoghurt en voeg kaneel toe.

 

 

 

 

#126

MAALTIJDSALADE

Benodigdheden

  • 75 gram taugé
  • 10 kerstomaatjes
  • 1/4 komkommer
  • 5 radijsjes
  • 10 olijven
  • 150 gram kipfilet
  • 1 eetlepel olie
  • 40 gram zilvervliesrijst, rauw gewogen
  • 1 theelepel olie
  • 1 theelepel azijn
  • peper, zout, kerriepoeder
  • 250 ml. halfvolle melk
  • cacaopoeder
  • zoetstof
  • 1 sinaasappel

 

Bereidingswijze

Kook de rijst gaar.

Snij de kipfilet in reepjes, bestrooi deze met peper en kerriepoeder en eventueel met wat zout.

Was de kerstomaatjes en halveer ze. Was de komkommer en snij deze in lucifersreepjes. Was de radijsjes en snij deze in plakjes.

Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak hierin de kipfilet bruin en gaar.

Bak de taugé, tomaat, komkommer, olijven één minuut mee.

Giet de rijst af. Laat deze iets afkoelen. Meng de rijst met de kipfilet/groente. Maak een dressing van de olie en azijn en peper en zout.

Giet deze dressing over de lauwwarme salade, en garneer met de plakjes radijs.

Maak voor later een beker chocolademelk met de cacao, zoetstof en halfvolle melk.

 

Neem later op de avond de sinaasappel.

 bron: emails dr. Frank forum

'

Maak jouw eigen website met JouwWeb