Fase 2 Lunchrecepten


LUNCH

 

# 71

GROENTESALADE MET BRIE EN NOTEN EN VINEGRETTE

Benodigdheden

25 gram gemengde sla, bijvoorbeeld eikebladsla en lollo rosso

1/8 komkommer

3 radijsjes

1 stengel bleekselderij

1 sjalotje of kleine ui

1 eetlepel azijn

1/2 eetlepel citroensap

1/2 eetlepel olie

75 gram Brie

10 halve walnoten

 

Bereidingswijze

Was de sla en laat die goed uitlekken. Schil de komkommer en snij deze in stukjes. Was de radijsjes en snij deze in plakjes.

Ontschil het sjalotje of het uitje en snipper deze.

Was de stengel bleekselderij en snij deze in stukjes.

Meng de azijn, citroensap en olie. Roer hierdoorheen de uiensnippers.

Scheur de sla in stukjes.

Snij de brie in lange repen.

Leg op het bord de sla, daarop de andere groenten en de reepjes Brie.

Roer het sausje nog een keer goed door en giet het over de sla.

Leg de walnoten ernaast en erop.

 

# 72

SLA MET SARDIENTJES

Benodigdheden

1 blikje sardientjes

75 gram ijsbergsla

klein uitje of sjalotje

 

Bereidingswijze

was de sla en scheur die in stukjes en laat het goed uitlekken.

Haal de sardientjes uit het blikje, bewaar het vocht. Snij de sardientjes eventueel nog wat kleiner.

Schil het uitje en snipper deze.

Meng de sla met de sardientjes en het uitje.

Schenk er voorzichtig het vocht uit het blikje over, zoveel als nodig is

 

# 73

WITTE KOOL SALADE MET KIP

Benodigdheden

stukje witte kool

kleine prei

4 augurkjes

1/4 rode paprika

100 gram gerookte kip

1/2 eetlepel olie

peper

zout

paprikapoeder

 

Bereidingswijze

Schaaf de witte kool heel fijn met een kaasschaaf of dunschiller. Als je het te hard vindt kun je er kokend water overheen gieten.

Snij de prei in hele dunne ringetjes en was deze goed, laat daarna de ringen goed uitlekken.

Snij de augurkjes in kleine plakjes.

Was de paprika en snij deze in stukjes.

Snij de gerookte kip in stukjes.

Meng de olie met een beetje vocht uit de augurkpot. Meng dit met peper en paprikapoeder en eventueel wat zout.

Meng alle ingrediënten door elkaar.

 

# 74

SOEP VAN KERRIEGROENTEN EN VIS

Benodigdheden

2 dl. vis bouillon of bouillon van een blokje

1 kleine ui

1 teentje knoflook

75 gram broccoli

1 kleine winterwortel of 5 worteltjes

1/8 witte kool

1/4 rode paprika

100 gram witte vis bijvoorbeeld kabeljauw filet of koolvisfilet

1 eetlepel olie

kerriepoeder

zout

peper

 

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook.

Schil de ui en snij deze in snippers. Pers het teentje knoflook uit.

Schrap de wortel en snij deze in blokjes.

Snij de kool in reepjes.

Was de paprika en snij deze in blokjes.

Snij de broccoli in kleine roosjes.

Snij de visfilet in stukjes.

Verhit in een pan de olie en bak daarin de ui, knoflook en kerriepoeder. Smoor dit gedurende 5 minuten en voeg dan de bouillon toe.

Voeg daarbij alle groenten en de vis en laat het geheel nog 15-20 minuten doorkoken. Op smaak maken met peper en zout.

 

# 75

WORTEL KAAS SALADE

Benodigdheden

1 grote winterpeen of 6 andere wortels

2 stengels bleekselderij

5 amsterdamse uien

75 gram 20+ komijnekaas

1/2 eetlepel olie

1/2 eetlepel vocht van amsterdamse uien

peper

paprikapoeder

zout

 

Bereidingswijze

Schil de wortel en rasp deze grof.

Was de stengels bleekselderij en snij deze in kleine reepjes.

Snij de komijnekaas in blokjes.

Meng de olie en het vocht van de amsterdamse uien voeg peper, paprikapoeder en eventueel zout naar smaak toe.

Meng alle ingrediënten door elkaar.

 

# 76

BOERENTORTILLA

Benodigdheden

100 gram shoarmavlees

2 eieren

150 gram soepgroenten

2 eetlepels olie

 

Bereidingswijze

Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak daarin het shoarmavlees bruin en gaar.

Klop de eieren los in een kommetje en meng het met de soepgroente.

Verhit in een andere pan de overgebleven olie en giet hierin het eimengsel. Bak er een groenteomelet van.

Leg deze omelet op een bord. Schep het shoarmavlees erop en klap de omelet dubbel.

 

# 77

BLOEMKOOL KOMKOMMER ZALM SALADE

Benodigdheden

1/2 bloemkool

1/4 komkommer

100 gram zalmsnippers

1/2 eetlepel olie

1/2 eetlepel citroensap

peper

zout

 

Bereidingswijze

Was de bloemkool en snij deze in kleine roosjes. Je kunt dit rauw eten maar als je liever iets minder hard wil kook dan de roosjes 2-3 minuten.

Schil de komkommer en snij deze in blokjes.

Meng de olie met de citroensap en peper en evt. het zout.

Meng bloemkool, komkommer en zalmsnippers door elkaar. Giet daarover heen de dressing.

 

# 78

VOLKORENBROOD MET TONIJNSALADE

Benodigdheden

2 snee volkorenbrood (voor glutenvrij: glutenvrij brood nemen)

dieethalvarine

1 stronkje witlof

1 blikje tonijn op olie

10 zilveruitjes

1/2 eetlepel azijn

peper, zout

 

Bereidingswijze

Was het stronkje witlof en snij deze in kleine reepjes.

Laat het blikje tonijn uitlekken, vang de olie op. Meng de zilveruitjes met de tonijn en de witlof.

Als je het niet 'smeuig' genoeg vind kun je van de opgevangen olie en azijn en peper en eventueel zout een dressing maken en dit door de salade scheppen.

Eet de salade met de 2 sneetjes brood.

 

# 79

BROOD MET SALADE EN KWARK LUNCH

Benodigdheden

150 gram magere kwark

1 mandarijn

1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)

dieethalvarine

1 tomaat

1/4 komkommer

75 gram kipfilet (stukje of als vleeswaar)

1/2 eetlepel olie

peper, kerriepoeder

 

Bereidingswijze

Schil de mandarijn, verdeel 'm in partjes en meng ze door de magere kwark.

Besmeer de boterham met de halvarine.

Als je een stukje kipfilet hebt kun je die bakken in de 1/2 eetlepel olie met kerrie en dit warm in reepjes snijden.

Heb je kipfilet als vleeswaar snij dit dan in reepjes.

Was de tomaat, snij deze in partjes. Was de komkommer, schil 'm eventueel en snij deze in blokjes.

Meng de tomaatpartjes met de komkommer blokjes en peper.

Leg de kipfilet op de boterham, de salade er apart naast.

 

# 80

BROOD MET MOZZARELLA

Benodigdheden

1 snee volkorenbrood (glutenvrij: 2 snee glutenvrijbrood)

1 snee roggebrood

dieethalvarine

1 bolletje mozzarella

1 tomaat

50 gram rucolasla

5 olijven

Peper

 

Bereidingswijze

Besmeer het roggebrood en de boterham met dieethalvarine.

Was de tomaat en de ruccolasla. Snij de tomaat in plakken, snij het bolletje mozzarella in plakken.

Leg op een bordje de tomaatplakjes om en om met de mozzarella plakjes. Bestrooi met peper. leg de rucola en olijven erbij.

 

 

 

# 81

ROGGEBROOD EN YOGHURT MET MUESLI

Benodigdheden

1 snee roggebrood (glutenvrij: glutenvrij brood)

dieethalvarine

50 gram bacon

150 ml. magere yoghurt

1 eetlepel muesli (glutenvrij: glutenvrije muesli)

 

Bereidingswijze

Besmeer het sneetje roggebrood met de dieethalvarine en beleg deze met de bacon.

Meng de magere yoghurt met de eetlepel muesli.

 

# 82

BROOD MET BIETJES SALADE EN APPEL

Benodigdheden

1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)

dieethalvarine

2 haringen

100 gram bietjes (gaar en in reepjes of blokjes)

1 klein uitjes

1 appel

peper

dille

 

Bereidingswijze

Was de appel, verdeel 'm in blokjes. Snij de haringen in stukjes. Pel de ui en snipper deze heel fijn.

Meng de blokjes appel met de bietjes, de haring, de uiensnippers. Meng er peper en dille naar smaak door.

Besmeer de boterham met dieethalvarine.

 

#83

KWARK MET MUESLI EN PEER

Benodigdheden

  • 100 gram magere kwark
  • 2 eetlepels muesli (glutenvrij: glutenvrije muesli)
  • 1 peer
  • 1/2 winterwortel of 5 andere worteltjes
  • 5 radijsjes
  • 50 gram komijnekaas
  • theelepel olie
  • paprikapoeder
  • peper

 

Bereidingswijze

Was de peer, schil 'm eventueel en snij deze in blokjes. Meng de kwark, de muesli en de stukjes peer.

Schrap de wortel en rasp 'm. Was de radijsjes en snij deze in plakjes. Snij de komijnekaas in blokjes.

Meng de wortel, radijs, kaas, olie en peper en paprikapoeder door elkaar.

 

#84

MUESLIBROOD EN ONTBIJTKOEK MET EEN SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee mueslibrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • 1 plak volkorenontbijtkoek (glutenvrij: glutenvrij kruidkoek)
  • dieethalvarine
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 worteltjes
  • 75 gram fricandeau
  • eventueel theelepel olie
  • theelepel azijn
  • peper

 

Bereidingswijze

Besmeer het mueslibrood en de ontbijtkoek met dieethalvarine.

Was de bleekselderij en snij deze in reepjes. Schrap de worteltjes en rasp deze.

Snij de fricandeau in reepjes.

Meng de bleekselderij, wortel en fricandeau.

Een dressing kan gemaakt worden van de olie, azijn, peper en dit erdoor mengen.

 

#85

VOLKORENBROOD MET BLEEKSELDERIJSALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 schijf ananas, bij voorkeur vers
  • 75 gram 20+ belegen kaas
  • 10 halve walnoten
  • theelepel olie
  • theelepel azijn
  • peper

 

Bereidingswijze

Besmeer de volkorenboterham met dieethalvarine.

Was de stengels bleekselderij en snij ze in reepjes.

Snij de schijf ananas in stukjes.

Hak de walnoten nog wat fijn.

Snij de kaas in blokjes.

Meng deze ingrediënten door elkaar.

Maak een dressing van de olie, azijn en peper en meng dit door de salade.

De salade als broodbeleg gebruiken.

 

#86

BROOD MET SARDIENTJES

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: 2 sneetjes glutenvrij brood)
  • 1 snee roggebrood
  • 125 gram sardientjes
  • sjalotje

Bereidingswijze

Besmeer het volkorenbrood en het roggebrood met dieethalvarine.

Schil het sjalotje en snipper heel fijn.

Leg de sardientjes op de boterhammen en verdeel de uiensnippers erover.

 

 

 

#87

VOLKORENBROOD MET GEVULDE EIEREN

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 2 eieren
  • 50 gram roomkaas, bij voorkeur light
  • 100 gram bietjes, in blokjes of reepjes
  • klein uitje
  • 1/2 theelepel azijn
  • peper

 

Bereidingswijze

Kook de eieren gaar. Laat ze iets afkoelen, dan pellen en halveren.

De eidooier mengen met de roomkaas en in de eierhelften scheppen.

De bietjes mengen met de peper en azijn. Het uitje pellen en heel fijn hakken en dit door de bietjes mengen.

De 2 sneetjes brood besmeren met dieethalvarine.

 

#88

WITLOFSALADE EN KWARK-MUESLI LUNCH

Benodigdheden

  • 150 gram magere kwark
  • 1 eetlepel muesli (glutenvrij: glutenvrije muesli)
  • 1 mandarijn
  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 1 stronkje witlof
  • 75 gram hamblokjes
  • 10 zilveruitjes
  • theelepel olie
  • 1/2 theelepel vocht van de zilverui
  • peper

 

Bereidingswijze

Was de witlof en snij deze in dunne reepjes.

Meng de olie en het vocht van de zilverui en de peper.

Meng hamblokjes, zilveruitjes, witlof en dressing door elkaar.

Pel de mandarijn en verdeel deze in partjes.

Meng de kwark, muesli en mandarijn door elkaar.

 

#89

VOLKORENBROOD MET GEBAKKEN EI EN ZALM

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 2 eieren
  • 50 gram zalmfilet
  • 1 eetlepel olie
  • peper, peterselie, dille

 

 

 

Bereidingswijze

Verhit in een pan de olie. Klop de eieren los met de peper, peterselie en dille en giet dit eimengsel in de pan.

Bak er een omelet van. Als de omelet bijna gaar is de zalmfilet eropleggen en nog even meewarmen.

Besmeer de sneetjes volkorenbrood met dieethalvarine en leg daarop de omelet.

 

#90

VRUCHTENYOGHURT MET MUESLI

Benodigdheden

  • 150 ml. magere yoghurt
  • 1 mandarijn
  • 1 kiwi
  • 2 eetlepels muesli
  • 50 gram sla
  • 1 tomaat
  • klein uitje
  • 75 gram oude kaas, 20+ of 30+
  • theelepel olie
  • 1/2 theelepel azijn
  • peper

 

Bereidingswijze

Pel de mandarijn. Schil de kiwi. Verdeel de mandarijn in partjes, snij de kiwi in plakjes.

Meng de yoghurt met de kiwi en mandarijn en muesli.

Was de sla en scheur deze in kleine reepjes. Was de tomaat en snij deze in partjes. Schil de ui en snipper deze.

Snij de kaas in blokjes.

Meng de olie en azijn en peper.

Meng sla, tomaat, ui, kaas en dressing door elkaar.

 

#91

MUESLIBOTERHAM, SALADE EN SINAASAPPEL

Benodigdheden

  • 1 snee mueslibrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 1/2 komkommer
  • 1 eetlepel yoghurt
  • dille
  • peper
  • 5 olijven
  • 100 gram fetakaas, bij voorkeur light
  • sinaasappel

 

Bereidingswijze

Besmeer het mueslibrood met dieethalvarine.

Was de komkommer en schaaf deze in plakjes.

Meng de yoghurt met de dille en peper.

Snij de fetakaas in blokjes.

Meng komkommer, feta, olijven en de yoghurtdressing door elkaar.

Pel de sinaasappel en eet die als 'toetje'.

 

 

 

#92

VOLKORENBROOD MET WITTE KOOL SALADE

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 75 gram witte kool
  • thee lepel komijne zaad
  • 60 gram komijnekaas
  • 1 plak kipfilet
  • theelepel olie
  • theelepel azijn
  • peper, zout

 

Bereidingswijze

Was de kool en schaaf deze in reepjes. Als de kool te hard is bij rauw eten dan even koken water er over gieten en laten uitlekken.

Meng de olie, azijn, peper, zout tot een dressing. Meng de kool met de komijnezaadjes en de dressing.

Snijd de kaas in blokjes. En meng dit door de sla.

Besmeer de sneetjes brood met de halvarine, beleg 1 snee brood met kipfilet.

Beleg de andere boterham met de koolsalade en wat er niet oppast apart erbij gebruiken.

 

 

#93

BROOD MET HARING

Benodigdheden

  • 1 snee roggebrood
  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: 2 sneetjes glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • klein uitje
  • 1 haring
  • 1 plakje kaas, 30+, 20 gram
  • 1/4 rode paprika

 

Bereidingswijze

Besmeer de boterham en het roggebrood met de halvarine.

Pel het uitje en snipper deze fijn. Leg op het roggebrood de haring met de uisnippers.

Was de paprika en snij deze in reepjes.

Leg op de boterham de plak kaas en daarop de reepjes paprika.

 

 

#94

VOLKORENBOLLETJE EN KIPPENSOEP

Benodigdheden

  • 1 volkorenbolletje (glutenvrij: glutenvrij broodje)
  • dieethalvarine
  • pindakaas
  • 200 ml. bouillon, van zakje of blokje (let bij glutenvrij op juiste soort)
  • 1 kleine prei
  • 75 gram kipfilet

 

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook. Snij de kipfilet in kleine blokjes en kook die in de bouillon gaar.

Was de prei, snij deze in hele dunne ringen. Voeg dit op het laatst aan de bouillon toe.

Besmeer het bolletje met de dieethalvarine en de pindakaas.

 

#95

VOLKORENBROOD MET SALADE EN YOGHURT MET PEER

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrije boterham)
  • dieethalvarine
  • 8 plakjes rookvlees
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 peer
  • 1/4 komkommer
  • 10 kerstomaatjes
  • 10 radijsjes
  • eventueel eetlepel pijnboompitjes

 

Bereidingswijze

Was de tomaatjes en halveer ze. Was de komkommer en snij deze in blokjes. Was de radijsjes en snij deze in plakjes.

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan. Snij 6 plakjes rookvlees in kleine stukjes. Meng de groente met de rookvleesstukjes.

Was de peer, schil deze eventueel en snij deze dan in kleine blokjes.

Besmeer de boterham, beleg deze met 2 plakjes rookvlees. Geef de salade er apart bij.

Meng de blokjes peer door de yoghurt.

 

#96

KWARKMUESLI LUNCH EN WORTELSALADE

Benodigdheden

  • 1 klein stronkje witlof
  • 1/4 winterpeen
  • 10 zilveruitjes
  • theelepel olie
  • theelepel citroensap of vocht van de zilveruitjes
  • peper, paprikapoeder
  • 125 gram magere kwark
  • 50 ml. yoghurt
  • 2 eetlepels muesli (glutenvrij: glutenvrije muesli)

 

Bereidingswijze

Schrap de wortel en rasp deze fijn. Was de witlof en snij deze heel fijn. Meng de olie met citroensap en de kruiden.

Meng de wortel met de witlof en de zilveruitjes en giet de dressing erover.

Meng de kwark met de yoghurt en schep de muesli er door.

 

#97

TOSTI

Benodigdheden

  • 2 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 2 plakken kaas, 30+
  • 2 plakken ham
  • 1 schijf ananas
  • paprikapoeder

Bereidingswijze

Dit kan bereid worden in een koekenpan, bij voorkeur met antiaanbaklaag of in een tosti ijzer.

Besmeer de boterhammen met dieethalvarine. Leg een besmeerde kant in de koekenpan. Leg daarop een plak ham, daarop plak kaas, paprikapoeder erover strooien.

Dan de plak ananas, weer plak kaas, plak ham en tot slot de boterham met de kant met dieethalvarine naar buiten.

Zet de koekenpan op een laag vuur, laat het goed warm worden, na een paar minuten het geheel omdraaien.

 

#98

GROENTESALADE EN VOLKORENBROOD

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • 1 snee mueslibrood (glutenvrij: 2 glutenvrij sneetjes brood)
  • dieethalvarine
  • 1 plak 20+ komijnekaas
  • 4 plakjes kipfilet
  • 75 gram veldsla
  • 5 augurkjes
  • theelepel olie
  • theelepel azijn of vocht van de augurk
  • peper, zout

 

Bereidingswijze

Was de veldsla en scheur deze eventueel nog wat kleiner. Snij de augurk in plakjes.

Snij de plak kaas in stukjes, hetzelfde voor de kipfilet.

Maak een dressing van de olie, azijn en kruiden. Meng de sla, augurk, vleeswaar en kaas door elkaar en giet de dressing erover.

Besmeer de sneetjes brood met dieethalvarine. Beleg deze met de salade en wat over is van de salade apart erbij gebruiken.

 

#99

VOLKORENBOLLETJE MET GRIEKSE SALADE

Benodigdheden

  • 1 volkorenbolletje (glutenvrij: glutenvrij brood, 2 sneetjes)
  • dieethalvarine
  • 1 tomaat
  • 1/4 komkommer
  • 5 olijven
  • 100 gram feta kaas, light
  • theelepel oregano

 

Bereidingswijze

Was de tomaat en snij deze in partjes. Was de komkommer en snij deze in blokjes. Snij de feta in blokjes.

Meng de tomaat, komkommer, olijven en feta en oregano met elkaar.

Snij het bolletje doormidden. Besmeer beide helften met halvarine en schep de salade erop.

 

#100

VOLKKORENBROOD MET WITLOF TONIJN SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: 1 snee glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • klein stronkje witlof
  • 1 klein blikje tonijn, op water
  • 1 appel
  • 10 zilveruitjes
  • 1/4 eetlepel olie
  • theelepel vocht van de zilverui
  • peper

 

Bereidingswijze

Besmeer de boterham met de dieethalvarine.

Was het stronkje witlof, snij deze in kleine reepjes. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes.

Meng de olie met het vocht van de zilverui en de peper. Laat het blikje tonijn uitlekken.

Schep tot slot alle ingrediënten door elkaar.

Eet de salade met de boterham.

 

#101

VOLKORENBROOD EN GROENTESOEP

Benodigdheden

  • 2 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 2 plakken 20+ kaas
  • 200 ml. bouillon
  • 100 gram soepgroente
  • 50 gram gehakt
  • peper

 

Bereidingswijze

Meng het gehakt met peper en eventueel andere kruiden en draai er balletjes van.

Breng de bouillon aan de kook, kook hierin de gehaktballetjes gaar en voeg tot slot de soepgroente toe en kook dit ook kort mee.

Besmeer de boterhammen met de dieethalvarine en beleg ze met kaas.

 

#102

ROGGEBROOD EN VOLKORENBROOD MET SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee roggebrood (glutenvrij: glutenvrij brood, 2 sneetjes)
  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 plakjes spekjes
  • 50 gram gedroogde spekjes
  • 25 gram sla
  • 5 augurkjes
  • 10 zilveruitjes

 

Bereidingswijze

Was de sla, snij de augurkjes in plakjes. Meng de augurkjes, zilveruitjes, spekjes met de sla.

Voeg eventueel een theelepel vocht toe van de augurk of zilverui.

Besmeer het roggebrood en het volkorenbrood met de halvarine. Leg op het roggebrood de plakjes spek.

Eet op het volkorenbrood de salade.

 

 

 

#103

VOLKORENBROOD MET EEN BOERENOMELET

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • 1 ei
  • 2 plakken ham
  • 100 gram groente
  • peper, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze

Meng het ei in een kom met de groente en de kruiden. Verhit in een pan de olie en bak hierin het eimengsel gaar.

Leg op de boterhammen de plakken ham en daarop de omelet.

Je kunt ook de ham in reepjes snijden en meebakken

 

#104

MUESLIBROOD EN RODE KOOL SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee mueslibrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • dieethalvarine
  • 100 gram rode kool
  • 1 mandarijntje
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 75 gram kip, gerookt
  • theelepel olie
  • theelepel azijn
  • peper, kaneel

 

Bereidingswijze

Zet de rozijnen te weken en kokend water.

Besmeer de muesliboterham met dieethalvarine.

Schaaf de rode kool in hele kleine reepjes. Als je het te hard vindt kun je er kokend water overgieten.

Schil de mandarijn en verdeel deze in partjes. Snij de gerookte kip in blokjes.

Meng de olie, azijn, peper en kaneel.

Giet de rozijnen af. Meng de rode kool, mandarijn, kip en rozijnen en schenk er de dressing over.

 

#105

VOLKORENBROOD EN STOKBROOD EN UIENSOEP

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • 2 sneetjes stokbrood
  • dieethalvarine
  • 1 plak 20+ kaas
  • 50 gram geraspte kaas
  • 2 flinke uien
  • 1/2 eetlepel olie
  • 200 ml. bouillon (blokje of poeder)

 

Bereidingswijze

Pel de uien en snij ze in ringen.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de uienringen glazig. Giet de bouillon erbij en breng het geheel nog even aan de kook.

Als je een grill hebt: doe de soep in een ruime soepkom, leg daarin de twee sneetjes stokbrood en bestrooi het met de geraspte kaas en zet het even onder grill.

Zonder grill: Schep de soep in een royale soepkom en bestrooi met de geraspte kaas. Laat het even staan om de kaas iets te laten smelten.

Eet het volkorenbrood en stokbrood besmeerd met dieethalvarine en op de volkorenboterham de kaas er apart bij.

 

#106

VOLKORENBROOD MET KOMKOMMERSOEP

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2-3 plakjes rookvlees, 15 gram
  • 1 eetlepel olie
  • 1/2 komkommer
  • 1 klein uitje
  • 250 ml. bouillon (van blokje, tablet of zakje of zelf gemaakt)
  • eetlepel creme fraiche, light
  • peper
  • zout
  • basilicum, gedroogd, kleine theelepel
  • 200 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 peer

 

Bereidingswijze

Besmeer de boterham met de halvarine en beleg deze met rookvlees.

Maak het uitje schoon en snipper deze. Schil de komkommer, halveer ze en verwijder het zaad.

Snijd ze in stukjes. Verhit de olie en smoor hierin zachtjes het uitje en de komkommer met de basilicum tot ze een beetje glazig zijn.

Voeg peper en eventueel wat zout toe en een beetje bouillon en pureer dit met de blender of keukenmachine. Voeg de puree toe aan de rest van de bouillon en breng de soep aan de kook.

Roer de creme frache erdoor.

 

#107

MUESLIBROOD MET SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenmueslibrood
  • dieethalvarine
  • 100 gram magere kwark
  • 200 ml. magere yoghurt
  • 1 appel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 kleine winterpeen
  • 50 gram 20+ mosterdkaas
  • peper, mosterd

 

Bereidingswijze

Snij de mosterdkaas in blokjes.

Was de stengel bleekselderij en snij deze in reepjes.

Was en schrap de winterwortel en rasp deze.

Meng een theelepel mosterd, een eetlepel yoghurt, peper door elkaar.

Meng de wortel, bleekselderij, de kaas en de yoghurtsaus door elkaar.

Schil de appel. Snij deze in blokjes. Meng de helft van de blokjes door de salade.

Meng de overgebleven yoghurt met de kwark en de blokjes appel door elkaar.

Besmeer het sneetje mueslibrood met de dieethalvarine.

 

#108

VROLIJK VOLKORENBOLLETJE

Benodigdheden

  • 1 volkorenbolletje
  • dieethalvarine
  • 1 tomaat
  • 1/4 courgette
  • 1/4 gele paprika
  • 2 plakken 30+ kaas
  • 100 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt of karnemelk
  • evt. zoetstof of suikervrije limonadesiroop

 

Bereidingswijze

Snij het bolletje door midden en besmeer deze met dieethalvarine

Was de tomaat en snij deze in plakken.

Was de courgette en schaaf deze in plakken.

Was de paprika en snij deze in reepjes.

Leg op één helft van het bolletje een plak kaas, daarop tomaat, daarop courgetteplakjes, daarop paprikareepjes, daarop plak kaas.

Dek dit af met de tweede helft.

Alle groente die er niet meer opgelegd kan worden mag erbij gegeten worden.

Meng de kwark met yoghurt of karnemelk en indien gewenst, suikervrije limonadesiroop of zoetstof.

 

#109

VOLKORENBROOD MET SALADE

Benodigdheden

  • 100 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2-3 plakjes rookvlees
  • 75 gram rode sla
  • theelepel tuinkers
  • 1 sinaasappel
  • citroensap
  • peper, zout

 

Bereidingswijze

Was de sla, laat deze goed uitlekken en scheur deze in stukjes.

Schil de sinaasappel en verdeel deze in partjes. Snij de partjes in tweeën.

Meng 1 eetlepel yoghurt met theelepel citroensap, peper, zout.

Was de tuinkers. Meng dan de sla, tuinkers, helft van de sinaasappelpartjes en de dressing.

Meng de overgebleven yoghurt en de kwark met de sinaasappelpartjes.

Besmeer het sneetje volkorenbrood met de dieethalvarine en beleg deze met het rookvlees.

 

#110

CHINESE KOOL SALADE MET BIETJES EN CROUTONS

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • 50 gram spekjes
  • 75 gram bietjes, in reepjes of blokjes.
  • 75 gram chinese kool
  • 1 appel
  • theelepel azijn
  • peper
  • 250 ml. halfvolle melk

 

Bereidingswijze

Was de chinese kool, snij deze in repen en kook deze maximaal 10 minuten.

Snij het volkorenbrood in blokjes.

Verhit een pan heel even zonder iets erin, bak er dan de spekjes in en voeg het brood toe, laat het allemaal lekker knapperig worden.

Schil de appel. Snij deze in blokjes.

Verwarm de bietjes heel even, voeg dan azijn en peper toe en tot slot heel even de appelblokjes meewarmen.

Giet de chinese kool af, leg dit in een schaal. Leg hierop de bietjes met appel en daarop het spek/crouton mengsel.

 

#111

VOLKORENBROOD MET BLEEKSELDERIJ SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 1 plak 30+ kaas, 20 gram
  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram gerookte kip
  • 1 mandarijn
  • 250 ml. halfvolle melk

 

Bereidingswijze

Was de bleekselderij en snij deze in reepjes.

Snij de gerookte kip in reepjes.

Pel de mandarijn en verdeel deze in partjes en snij ieder partje doormidden.

Meng de bleekselderij, kip en mandarijn door elkaar.

Besmeer het sneetje volkorenbrood met dieethalvarine en beleg deze met kaas.

Eet de salade er apart bij.

 

#112

VOLKORENBROOD MET KOMKOMMERSALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • pindakaas, 15 gram
  • 150 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 peer
  • 1/2 komkommer
  • 50 gram 30+ komijnekaas
  • peper, paprikapoeder, dille

 

 

Bereidingswijze

Schil de komkommer en schaaf deze in plakjes.

Snij de kaas in blokjes.

Meng 1 eetlepel yoghurt met dille en peper en paprikapoeder.

Meng de komkommer met de kaas en de yoghurtdressing.

Besmeer het sneetje volkorenbrood met de dieethalvarine en de pindakaas.

Was de peer, schil deze eventueel en snij deze in stukjes.

Meng de kwark, de overgebleven yoghurt en de peer door elkaar.

 

#113

ROGGEBROOD EN VOLKORENBROOD MET SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee roggebrood
  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 plakken kaas, 30 +
  • 50 gram hamblokjes
  • 50 gram sla
  • 5 augurkjes
  • 10 amsterdamse uien
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 appel

 

Bereidingswijze

Was de sla, snij de augurkjes in plakjes. Meng de augurkjes, amsterdamse uien, hamblokjes met de sla.

Voeg eventueel een theelepel vocht toe van de augurk.

Besmeer het roggebrood en het volkorenbrood met de halvarine. Leg op het roggebrood de plakjes kaas.

Eet op het volkorenbrood de salade.

Eet apart de yoghurt, dit kan ook later in de middag gebruikt worden.

Door de yoghurt kan de appel worden gesnipperd of de appel apart eten.

 

 

#114

VOLKORENBOLLETJE MET ITALIAANSE SALADE

Benodigdheden

  • 1 volkorenbolletje
  • dieethalvarine
  • 2 tomaten
  • 5 olijven
  • 1 bolletje Mozarella
  • basilicum blaadjes

 

Bereidingswijze

Was de tomaten en snij deze in plakken. Snij de Mozarella in plakjes.

Snij het volkorenbolletje doormidden. Besmeer beide helften met halvarine. Verdeel over beide helften de plakjes mozarella en tomaten en leg er de basilicumblaadjes op.

 

#115

VOLKORENBROOD MET BROCCOLI SOEP

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 plakken kipfilet, 30 gram
  • 1 eetlepel olie
  • klein stronkje broccoli
  • 1 klein uitje
  • 250 ml. bouillon (van blokje, tablet of zakje of zelf gemaakt)
  • eetlepel creme fraiche, light
  • peper
  • zout
  • 200 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 1 mandarijn

Bereidingswijze

Besmeer de boterham met de halvarine en beleg deze met kipfilet.

Maak het uitje schoon en snipper deze. Snij de broccoli in kleine roosjes, was ze.

Verhit de olie en smoor hierin zachtjes het uitje en de broccoliroosjes tot ze een beetje glazig zijn.

Voeg peper en eventueel wat zout toe en een beetje bouillon en pureer dit met de blender of keukenmachine. Voeg de puree toe aan de rest van de bouillon en breng de soep aan de kook.

Roer de creme fraiche erdoor.

Meng de yoghurt met de kwark en de muesli. Pel de mandarijn, verdeel deze in partjes en meng dit door het kwark/yoghurt/muesli mengsel.

 

#116

VOLKORENBROOD MET WARME OF KOUDE KIPSALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 1 plak kaas, 20 +
  • 75 gram kipfilet, van vleeswaren of een verse kipfilet nemen
  • 1 eetlepel olie
  • kerriepoeder, peper
  • 1 flinke prei
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 250 ml. karnemelk

 

Bereidingswijze

Bij verse kipfilet: snij de kipfilet in reepjes en verhit in een pan de eetlepel olie.

Bak in de olie de kipfiletreepjes rondom bruin. Bestrooi deze met kerrie en/of peper.

Snij de prei in ringen, was ze goed en voeg ze bij de kipfilet.

Voeg ook de rozijnen toe.

Bij kipfilet, vleeswaar: snij dit in reepjes.

Was de prei en snij dit in hele dunne ringetjes. Wel de rozijnen in warm water. Na 15 minuten uit het water halen en laten uitlekken.

Meng de prei, kipfilet, rozijnen en roer er een beetje olie en peper door.

Meng de bleekselderij, kip en mandarijn door elkaar.

Besmeer het sneetje volkorenbrood met dieethalvarine en beleg deze met kaas.

Eet de warme salade of de koude salade er apart bij.

 

 

Gebruik de beker karnemelk in de loop van de middag.

 

 

 

 

#117

VOLKORENBROOD MET EEN BOERENOMELET

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood (glutenvrij: glutenvrij brood)
  • 1 ei
  • 2 plakken bacon
  • 100-150 gram groente, bijvoorbeeld ui, paprika, prei, taugé
  • peper, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 1 eetlepel olie

 

Bereidingswijze

Meng het ei in een kom met de groente en de kruiden. Verhit in een pan de olie en bak hierin het eimengsel gaar.

Leg op de boterhammen de plakken bacon en daarop de omelet.

Je kunt ook de bacon in reepjes snijden en meebakken.

 

#118

MUESLI BROOD EN YOGHURT

Benodigdheden

  • 1 sneetje mueslibrood
  • dieethalvarine
  • fricandeau, 2 plakjes
  • 150 ml. magere yoghurt
  • 1 eetlepel muesli
  • 1 mandarijn
  • eventueel zoetstof

 

Bereidingswijze

Besmeer de muesliboterham met dieethalvarine en beleg deze met de fricandeau.

Indien gewenst: meng de yoghurt met de zoetstof. Pel de mandarijn en verdeel deze in partjes.

Meng de yoghurt met de muesli en de mandarijn.

 

#119

TOSTI

Benodigdheden

  • 2 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 plakken kaas, 30+
  • 2 plakken ham
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 groene paprika
  • paprikapoeder
  • 250 ml. halfvolle melk

 

Bereidingswijze

Dit kan bereid worden in een koekenpan, bij voorkeur met antiaanbaklaag of in een tosti ijzer.

Was de paprika's en snij deze in dunne reepjes.

Besmeer de boterhammen met dieethalvarine. Leg een besmeerde kant in de koekenpan. Leg daarop een plak ham, daarop plak kaas, paprikapoeder erover strooien.

Dan de reepjes paprika, weer plak kaas, plak ham en tot slot de boterham met de kant met dieethalvarine naar buiten.

Zet de koekenpan op een laag vuur, laat het goed warm worden, na een paar minuten het geheel omdraaien.

Drink de beker melk in de loop van de middag.

 

 

#120

VOLKORENBROOD EN KWARK/MUESLI

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 eetlepels muesli
  • 100 gram kwark
  • 2 mandarijnen
  • 1 stronkje witlof
  • 1 plak kaas
  • 1 plak ham
  • 1 eetlepel yoghurt
  • peper
  • paprika poeder

Bereidingswijze

Besmeer de boterham met dieethalvarine.

Was de witlof, snij deze in reepjes. Snij de kaas en ham in stukjes, meng dit door de witlof.

Meng de yoghurt met de peper, paprikapoeder.

Pel de mandarijnen en verdeel ze in partjes. Doe de helft van de partjes door het witlofmengsel.

Meng de andere partjes met de kwark en de muesli.

 

#121

VOLKKORENBROOD MET TOMAAT/KOMKOMMER/TONIJN SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • 1 snee mueslibrood
  • dieethalvarine
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 klein blikje tonijn, op water
  • 5 olijven
  • 1/4 eetlepel olie
  • peper

 

Bereidingswijze

Besmeer de boterham met de dieethalvarine en de muesliboterham ook met dieethalvarine.

Was de tomaten en snij deze in partjes. Was de komkommer en snij deze in blokjes.

Meng de olie met de peper. Laat het blikje tonijn uitlekken, vang dat vocht op.

Meng de tomaatpartjes, komkommerblokjes en tonijn door elkaar. Voeg de olijven toe. Doe er tenslotte de olie en eventueel wat vocht van de tonijn door.

Eet de salade met de boterhammen.

 

#122

VOLKORENBROOD EN GROENTESOEP

Benodigdheden

  • 2 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • 2 plakken 20+ kaas
  • 200 ml. bouillon
  • 100 gram soepgroente
  • 50 gram gehakt
  • peper
  • 1 appel
  • 150 ml. magere yoghurt
  • kaneel

 

Bereidingswijze

Meng het gehakt met peper en eventueel andere kruiden en draai er balletjes van.

Breng de bouillon aan de kook, kook hierin de gehaktballetjes gaar en voeg tot slot de soepgroente toe en kook dit ook kort mee.

Besmeer de boterhammen met de dieethalvarine en beleg ze met kaas.

Was de appel, snij deze in kleine blokjes en meng dit door de yoghurt. Strooi er kaneel over.

 

#123

ROGGEBROOD EN VOLKORENBROOD MET SALADE

Benodigdheden

  • 1 snee roggebrood
  • 1 snee volkorenbrood
  • dieethalvarine
  • bleekselderij, 2 stengels
  • 1 appel
  • 50 gram kaas, 20+
  • 5 walnoten
  • 1 eetlepel yoghurt
  • peper
  • paprikapoeder
  • 150 ml. yoghurt
  • 100 gram magere kwark

 

Bereidingswijze

Was de bleekselderij en snij deze in reepjes. Was de appel en snij deze in blokjes. Hak de walnoten fijn.

Snij de kaas in stukjes. Meng de kaas met de bleekselderij, een deel van de appel, de walnotenstukjes, de yoghurt, peper, paprikapoeder.

Besmeer het roggebrood en het volkorenbrood met de halvarine. Verdeel de salade over de boterhammen.

Meng de yoghurt met de kwark en de rest van de appel.

 

#124

VOLKORENBROOD MET EEN BOERENOMELET

Benodigdheden

  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 ei
  • 2 plakken bacon
  • 100 - 150 gram groente, bijvoorbeeld paprika, prei, ui
  • peper, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 1 eetlepel olie
  • 1 sinaasappel

 

 

 

 

 

Bereidingswijze

Meng het ei in een kom met de groente en de kruiden. Verhit in een pan de olie en bak hierin het eimengsel gaar.

Leg op de boterhammen de plakken bacon en daarop de omelet.

Je kunt ook de bacon in reepjes snijden en meebakken.

 

In de loop van de middag 1 sinaasappel.

 

#125

MUESLIBROOD EN KWARK/YOGHURT/MUESLI

Benodigdheden

  • 1 snee mueslibrood
  • dieethalvarine
  • 1 plak 20+ kaas
  • 100 gram magere kwark
  • 100 ml. magere yoghurt
  • 2 eetlepels muesli
  • 1 peer

 

Bereidingswijze

Besmeer de muesliboterham met dieethalvarine en beleg deze met kaas.

Meng de kwark en de yoghurt en de peer.

Was de peer en schil deze eventueel en snij deze in blokjes.

Meng de blokjes peer door de kwarkmuesli.

 

#126

VOLKORENBROOD EN STOKBROOD EN TOMATENSOEP

Benodigdheden

  • 1 snee volkorenbrood
  • 2 sneetjes stokbrood
  • dieethalvarine
  • 1 plak 20+ kaas
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 flinke ui
  • 3 tomaten
  • 1/2 eetlepel olie
  • 200 ml. bouillon (blokje of poeder)

 

Bereidingswijze

Pel de ui en snij ze in ringen. Was de tomaat en snij deze in stukjes.

Verhit in een pan de olie en bak hierin de uienringen glazig, voeg de tomatenstukjes toe. Giet de bouillon erbij en breng het geheel nog even aan de kook.

Als je een grill hebt: doe de soep in een ruime soepkom, leg daarin de twee sneetjes stokbrood en bestrooi het met de geraspte kaas en zet het even onder grill.

Zonder grill: Schep de soep in een royale soepkom en bestrooi met de geraspte kaas. Laat het even staan om de kaas iets te laten smelten.

Eet het volkorenbrood en stokbrood besmeerd met dieethalvarine en op de volkorenboterham de kaas er apart bij.

 bron: emails dr. Frank forum