Fruit crumble*
Bereidingstijd: 10-20 minuten
Aantal personen: 6
Gang: Nagerecht
Keuken: Internationaal
Smaak: Zoet
Techniek: Bakken in oven
Soort gerecht: Nagerecht
Hulpmiddelen: Ovenschaal, evt. mixer of staafmixer met mengkom.
Omschrijving:
Warm fruit met een heerlijk kruimeldeeglaagje uit de oven. Makkelijk om te maken!
Ingrediënten:
- Voor de crumble: 225 gr bloem, 115 gr roomboter, 110 gr suiker
- Voor het fruit, neem je willekeurig vers fruit naar keuze (afhankelijk van het seizoen). Een aantal voorbeeldcombinaties: appel / peer / mango, aardbei / frambozen / bessen, abrikozen / appel / perziken
etc. Je neemt ongeveer 500 gram.
- daarnaast boter voor invetten van de ovenschaal.
- paar eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- likeur naar keuze (bijv. cointreau)
Voorbereiding:
Het deeg kun je van te voren maken (daarna wel koel zetten). Het fruit kun je evt. van tevoren snijden, afhankelijk van het soort (appel bijv. niet, wordt bruin).
Bereidingswijze:
Was en snijd het fruit in stukjes en doe dit in een ingevette ovenschaal.
Strooi hierover een paar lepels donkerbruine basterdsuiker en eventueel een flinke scheut likeur (ikzelf vind cointreau bij alle soorten fruit erg lekker), de alcohol vervliegt in de oven.
Doe de ingrediënten voor het crumble-deeg in een kom en snijd de boter met twee messen in stukjes. Vervolgens meng je de ingrediënten tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt (kan overigens ook met de hand, dan wrijf je het tussen de handen en vingers).
Verdeel het crumble-mengsel over het fruit, schud de schaal een beetje en zet deze ca. 30-45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. De crumble wordt gelijkmatig goudbruin van kleur.
Serveertips
Heerlijk met (slagroom)ijs en verse slagroom!
bron: www.smulweb.nl
Reactie plaatsen
Reacties