Info omtrent het dr. Frank dieët
Dit zijn de 'standaard' receptenlijsten van het Dr. Frank dieet. Voor als je alles eet en geen beperkingen hebt. Je kunt de ontbijt-, lunch-, of avondmaaltijden in verschillende dag-volgorden eten. Neem bv. het ontbijt van dag 1, de lunch van dag 2 en het diner van dag 3.
Het gaat erom dat je per dag niet meer dan 20-30 gram koolhydraten binnen krijgt.
- Gebruik géén alcohol. Alcohol vertraagt je gewichtsverlies, omdat je lichaam eerst de alcohol gebruikt als energie, daarna gaat je lichaam weer over op vet verbranding. Zolang er alcohol beschikbaar is in je lichaam, wordt er geen vet verbrand. Ook al heeft je drankje geen koolhydraten, dan nog heeft je lichaam moeite met de alcohol.
- Eén royaal glas bier (ca. 250 ml.) bevat ca. 13 koolhydraten.(oud bruin nog meer)
- Eén royaal glas droge witte wijn (ca. 200 ml.) bevat ca. 14 koolhydraten. (7 koolhydraten per 100 ml.)
- Eén royaal glas zoete witte wijn (ca. 200 ml.) bevat ca. 44 koolhydraten. (22 koolhydraten per 100 ml.)
- Eén royaal glas rode wijn (ca. 200 ml.) bevat ca. 6 koolhydraten. (3 koolhydraten per 100 ml.)
- Eén royaal glas rode port (ca. 150 ml.) bevat ca. 19 koolhydraten.
- Eén royaal glas sherry (ca. 100 ml.) bevat ca. 3 koolhydraten.
- Eén royaal glas bessenjenever (ca. 100 ml.) bevat ca. 18 koolhydraten.
- Drink minimaal 2 liter water per dag. In een hoog glas zit 200ml.
- Fruit is in deze fase niet toegestaan. De suikers in fruit zijn nu nog teveel.
- De hoeveelheden in de recepten zijn voor rauwe producten. (daarna kook/bak je ze natuurlijk)
- In deze fase géén aardappelen, rijst, pasta of andere koolhydraat rijke producten.
- Geen suiker. (liefst ook geen zoetjes, want je lichaam(suikerspiegel) reageert hier -exact- hetzelfde op, dan wanneer je normale suiker neemt.)
Ik lust niet alles:
- Lust je iets niet, neem dan een ander gerecht van een andere dag.
- Lust je geen vis, vervang het dan door evenveel kip.
- Lust je geen kip, vervang het dan door evenveel vis.
- Lust je geen kaas, vervang het dan door evenveel magere vleeswaren.
- Lust je geen Hüttenkäse, vervang het dan door magere yoghurt.
Eiwitshakes:
Uiteraard mag je ook een maaltijd vervangen door een eiwitshake. Je kan dus één maaltijd vervangen, of twee, of zelfs alle drie de maaltijden, maar een échte avondmaaltijd is beter! Heb je last van een hongergevoel, wanneer je eiwitshakes gebruikt? Eet dan niet drie keer per dag 1 zakje shake, maar eet ZES keer per dag met uiteraard maar drie zakjes shake. Dus niet méér gebruiken, maar spreiden over de dag.
Je eet dus een maaltijd of in plaats van die maaltijd één eiwitshake. Niet beide!
Controleer je maaltijden op calorieën, eiwitten, koolhydraten en voedingswaarde hier:
• http://www.atkinsdieet.nl/khw/
• http://www.koolhydratentabel.nl
• http://www.voedingswaardetabel.nl
Bereken je BMI (Body Mass Index):
• http://212.78.187.13/bmi/ (Nederlandse Hartstichting)
Je kunt je BMI ook zelf berekenen:
BMI = lichaamsgewicht (in kg) / (lichaamslengte in meters x lichaamslengte in meters).
Voorbeeld: Je weegt 83 kilo en bent 1,85 meter lang.
Je BMI is dan: 83 gedeeld door (1,85 maal 1,85) = 24,25.
Een BMI boven 24 wordt al overgewicht genoemd. Wanneer je BMI lager is dan 24, heeft een eiwittendieet geen zin. Je hebt dan geen overgewicht.
Bereken je vetpercentage: (bij benadering)
• http://www.dietenlijst.nl/vetpercentage/
Buikomtrek:
Naast de Body Mass Index (BMI) kan ook de middelomtrek gemeten worden, om zo te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Je kunt je middelomtrek bepalen door een centimeter om je taille heen te leggen, ter hoogte van je navel. De gewenste uitkomst is afhankelijk van je geslacht:
• Mannen
onder 79 cm = te licht, probeer aan te komen
79-94 cm = gezond gewicht, handhaaf dit gewicht
94-102 cm = risicogrens nabij, kom niet verder aan!
boven 102 cm = verhoogd risico, probeer af te vallen (5-10% van het gewicht)
• Vrouwen
onder 68 cm = te licht, probeer aan te komen
68-80 cm = gezond gewicht, handhaaf dit gewicht
80-88 cm = risicogrens nabij, kom niet verder aan!
boven 88 cm = verhoogd risico, probeer af te vallen (5-10% van het gewicht)
Een te grote buikomvang betekent dat er teveel vet in de buikholte is opgeslagen en dit is een risico voor hart- en vaatziekten, diabetes type II. Dus ook al is je BMI nog (net) goed, maar je buikomvang te groot, dan is het aan te raden daar actief wat aan te doen.
Plaatselijk lichaamsvet verbranden:
Veel mensen willen plaatselijk vermageren. Ze doen intensief buikspieroefeningen of trainen enkel hun benen, in de hoop daar vet te verliezen. Helaas: plaatselijk lichaamsvet verbranden bestaat niet.
Wil je op een bepaald lichaamsdeel vermageren, dan zit er niets anders op dan je totale vetpercentage naar beneden te halen. De plaats waar je vervolgens het eerst vet verliest, is deels genetisch bepaald.
De totale vetmassa in een menselijk lichaam bestaat voor zo’n tachtig procent uit onderhuids vet. De overige twintig procent omvat het vet rond de organen. Volg je enkel een dieet zonder lichaamsbeweging, dan ga je vooral orgaan-vet verliezen. Om ook het onderhuids vet kwijt te raken, is het nodig om je dieet te combineren met een actieve levensstijl. Denk hierbij aan veel wandelen, fietsen en af en toe eens zwemmen.
Lichaamsbeweging zorgt ervoor, dat je lichaam meer vetten gaat verbranden, maar waar je die vetten verliest, heb je niet zelf in de hand. Je lichaam bepaalt zelf, waar het je vet gaat verbruiken. De enige zekerheid die je hebt, is dat het vet, dat als laatste werd opgeslagen, als éérste weer zal verdwijnen.
Dat gebeurt meestal op plaatsen zoals: het gezicht, de hals, de polsen, de rug en de borst(-partij). Zones waar het doorgaans moeilijk gaat en vaak het laatste verdwijnen, zijn bij vrouwen de billen en de benen, en bij mannen vooral de buik en zij.
Toch hoef je niet meteen alle hoop op een platte buik of slanke billen op te geven. Er is wel degelijk een manier om slanker te worden en die bereik je vooral door vol te houden, zowel op gebied van lichaamsbeweging, als op gebied van gezonde voeding. Het is zo, dat je lichaam steeds zal proberen om lichaamsvet evenredig te verdelen.
Tijdens het afvallen zal je een laagje onderhuids vet verliezen, verspreid over het hele lichaam. Je raakt dus wel degelijk gewicht kwijt, al is dat niet op een bepaalde zone. Maar van daaruit kun je wel naar bijvoorbeeld een plattere buik of billen toewerken. Door extra lichaamsbeweging te doen op plaatsen die je het meeste storen, ga je op die specifieke plaats je spieren ontwikkelen.
Als je het lichaamsvet op die plaatsen kwijt ben, zal de lichaamsbeweging ervoor zorgen, dat je daar ook steviger wordt.
Lichaamsbeweging:
Zoals al vaker vermeld: lichaamsbeweging is belangrijk voor een gezond lichaam en versnelt het afvalproces. Niet iedereen wil naar een sportschool of gaan hardlopen. Wandelen is laagdrempelig en makkelijker vol te houden. Een handige link over alles wat met wandelen te maken heeft, vind je hier:
• http://www.wandeltraining.nl
Om gemotiveerd te blijven:
• Het aller-aller-allerbelangrijkste: Jij wil afvallen, omdat...(vul zo specifiek mogelijk in)
• Als je écht wilt afvallen, doe je hier alles voor. Je bepaalt zelf of je je strikt aan het dieet wilt houden. Doe je dit niet, dan lieg je jezelf voor.
• Je kan makkelijk 1 kg. gewichtstoename in één dag erbij eten, maar het kost je één volle week, om het eraf te krijgen.
• Hou je einddoel goed vast. Denk aan wat je wilt bereiken.
• Leg een schrijfblok op je aanrecht, noteer ALLES wat er in je mond gaat. Zoek de koolhydraten van de producten op internet op. Hierdoor word je bewuster van je voeding. Kijk in de supermarkt op ieder etiket. Wat koop je eigenlijk?
• Weeg slecht één keer per week je gewicht. Doe dit na het opstaan en het wc-bezoek én voor je ontbijt, bijvoorbeeld iedere vrijdagmorgen. (Heb je de hele week goed je best gedaan?)
• Meet slecht één keer per week je buikomtrek. Meetlint om je buik houden, ter hoogte van je navel. Uitademen en het lint sluitend, maar niet strak om je buik aantrekken en aflezen. Rond af op halve centimeters.
• Probeer dagelijks een stukje te fietsen of te wandelen. Ga lopend naar de supermarkt en neem alleen één rugzak mee. (Alles wat in je mandje past, kan in je rugzak, maar maak thuis wél eerst een lijstje.)
• Gebruik een ontbijtbordje of diep bord voor je maaltijden. Hierdoor lijkt het bord voller.
• Om ca. 1 kilo af te vallen, dienen er 7000 kcal verbrand te worden! Denk hieraan, voordat je iets in je mond stopt. Mocht je dus drang krijgen om iets te willen 'snaaien', lees eerst op de verpakking waar je je lichaam mee vol zou gaan stoppen. Dan is de trek snel weg en neem je een gezond tussendoortje, zoals hieronder opgegeven.
Ter info:
Voedingsmiddelen bestaan uit verschillende hoeveelheden eiwitten, koolhydraten, en vetten. Deze verschillende voedingsstoffen leveren niet dezelfde hoeveelheid energie wanneer ze worden afgebroken in het lichaam.
• 1 gram eiwit 4 kcal
• 1 gram koolhydraat 4 kcal
• 1 gram vet 9 kcal
• en 1 kcal = 4,2 kJ (kiloJoule)
Met een wandeling van 30 minuten, afhankelijk van je gewicht, verbrand je gemiddeld 200-250 kcal.
Glycogeen:
Als je niet aan het diëten bent, heeft het lichaam een bepaalde voorraad aan brandstof in de vorm van glycogeen. Glycogeen kun je beschouwen als suikers, die zijn opgeslagen samen met vocht. Dit glycogeen bevindt zich vooral bij de lever en bij de spieren. In de eerste paar uren wordt deze glycogeen voorraad opgemaakt. Het lichaam haalt dus als eerste de energie weg uit deze voorraad. Daarmee verlies je ook het vocht, waarin het glycogeen is opgelost. Een beetje afhankelijk van hoeveel spierweefsel je hebt, kan dit in totaal tussen de 1 tot 3 kg. zijn.
Als de glycogeenvoorraad op is, ga je over op de vetverbranding (ketose).
Eén kilogram lichaamsvet bevat 7000 kcal. Dus om 1 kilogram lichaamsvet te verliezen, moet je 7000 kcal verbruiken. Dat is best veel, daarom is het niet zo reëel om te verwachten, dat je week-in-week-uit drie kilo per week zou kunnen afvallen.
Bewegen kost ook energie, maar je moet erg veel bewegen, wil je die 7000 kcal met bewegen alleen verbranden. Met een uur wandelen verbrand je, afhankelijk van het gewicht, tussen de 300 tot 500 kcal. Bewegen is belangrijk voor de spieropbouw, maar je kunt er niet ineens kilo’s per week extra mee afvallen. Dit moet je echt met het dieet bewerkstelligen.
Wat betreft de glycogeenvoorraad: zodra je weer meer koolhydraten gaat eten, wordt deze voorraad eerst gevuld, samen met vocht. Dat betekent, dat je bijna altijd iets in gewicht toeneemt, als je overgaat op meer koolhydraten. Als je de overstap met meer koolhydraten heel voorzichtig maakt, kun je deze gewichtstoename beperken.
Ketose:
Het lichaam haalt energie uit de koolhydraten, vetten en suikers die je tot je neemt. Met het Dr. Frank dieet worden koolhydraten en suikers uitgesloten, je eet alleen eiwitten (en een minimale hoeveelheid koolhydraten), aangevuld met verse groenten. Na 24 - 48 uur heeft het lichaam alle koolhydraat-reserves opgebruikt en zal het overschakelen op een alternatieve energiebron. Dit worden de vetreserves in het lichaam. De vetverbranding wordt ketose genoemd en dit is een natuurlijke biochemische afslankreactie van het lichaam.
Kenmerken van in ketose zijn: geen honger, evt. slechte adem, vreemde 'metaalachtige' smaak in de mond. Doordat je genoeg eiwitten eet, zal je lichaam de vetreserves gaan verbranden en dus niet je spieren.
Vooral tijdens de eerste week van het Dr. Frank dieet kan je last krijgen van een lichte hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid. Deze klachten kunnen optreden, omdat je lichaam in het begin alle resterende koolhydraten gebruikt. Als je eenmaal in ketose zit, verdwijnen deze klachten vrijwel altijd en ervaren de meeste mensen juist extra energie. Tijdens de ketose kun je last krijgen van iets meer dorst en een droge mond. Blijf dus veel water drinken. Ook zou het kunnen dat je vaker naar het toilet moet.
Stoppen met roken:
Als je rookt, dan is het NU het moment om te stoppen. Als mensen die van snoepen houden en niet roken dit vol kunnen houden, dan moet een roker het helemaal kunnen. De nicotine verslaving is in maximaal drie dagen uit je lijf en daarna is het puur je wilskracht. Net als met het volgen van dit dieet. Meer weten over stoppen met roken? Ga naar http://www.stivoro.nl/
De meeste rokers die stoppen, worden dikker omdat ze meer gaan eten (snoepen). Door dit dieet te volgen (en af en toe een extra tussendoortje) voorkom je dit. Voor je gezondheid is een dieet volgen én toch blijven roken natuurlijk dweilen met de kraan open.
Waarom ben je zo verslaafd aan roken?
Dat komt doordat nicotine een bloedsuikerverhogend effect heeft. Als je bloedsuiker niveau stijgt, worden er lichaamseigen opiums aangemaakt. Het zijn deze opiums die ervoor zorgen dat roken zo verslavend is. Drugsverslaafden kunnen je daar meer over vertellen. Je voelt je een stuk beter na een sigaret, omdat je juist een laag bloedsuikerniveau had. Je zal dus eerst ervoor moeten zorgen, dat je geen lage bloedsuikerniveaus meer hebt. Dat kan dus door de dagelijkse inname van koolhydraten sterk te verminderen. De koolhydraten verhogen namelijk eerst de bloedsuikerwaarden, om vervolgens na een paar uur een dip in de bloedsuikers te veroorzaken. Op dat moment doet een roker alles voor een sigaret. Na een paar dagen Dr. Frank merk je, dat de rookverslaving vanzelf afneemt. Door nu rustig af te bouwen, kun je van de sigaretverslaving afkomen.
Hoofdpijn en andere vage kwaaltjes:
Deze bijverschijnselen komen veel voor in de eerste paar dagen. Het is zeer waarschijnlijk dat je lichaam 'verslaafd' is geraakt aan koolhydraten en suikers en nu moet afkicken. Je kunt last hebben van vermoeidheid, zwak voelen, koud zweet, huiduitslag, rode vlekken, hoofdpijn en constipatie. Dit klinkt niet goed, maar is juist wel goed! Je lichaam moet wennen aan je nieuwe manier van eten en na een paar dagen zal je je beter dan altijd voelen en gaan alle kwaaltje over. Drink daarom veel water, min. 2 liter, bij kwaaltjes liefst 3 liter!
Vind je het te zwaar, zijn de bijverschijnselen te vervelend, verminder dan langzaam het aantal koolhydraten wat je eet, totdat je toe bent aan het Dr. Frank dieet.
JoJo-en met je gewicht:
De ene dag afvallen én de andere dag weer aankomen? Hoe is het toch mogelijk? Nou heel simpel!
Dit is te verklaren, omdat je iedere dag op de weegschaal gaat staan. Doe dit nou niet! Ga maar één keer per week op de weegschaal staan.
Wees nou niet zo naïef: Iedereen kan toch begrijpen, dat wanneer je twee grote glazen water 400 ml.(=400 gram) drinkt en een avondmaaltijd(=500 gram) en een koffie of thee daarna(=100 gram), dat je 1000 gram zwaarder bent geworden! Je plast per keer ongeveer 250 tot 400 ml.(=gram) urine en op een hele dag produceren we gemiddeld 1200 tot 2000 ml.(=gram) urine. Tot twee liter afvalstoffen per dag! Drink daarom minimaal twee liter water per dag.
Als je je -strikt- aan dit dieet houdt, wordt je in één week niet zwaarder. Het aantal calorieën per dag is simpelweg te weinig om zwaarder te kunnen worden. Ben je na één week toch zwaarder, dan heb je je wellicht op een verkeerd moment gewogen of je bent niet eerlijk naar jezelf en snoep je toch nog iets anders erbij...
Teveel eiwitten:
Wetenschappelijk onderzoek heeft nooit schade aan de gezondheid ontdekt, bij gezonde mensen die een extreem hogere eiwitinname hadden dan normaal. Ongerustheid over het beschadigen van de nieren met het Dr. Frank dieet is ongegrond. Het Dr. Frank dieet bevat eigenlijk net zoveel eiwitten als normaal, maar in verhouding tot je totale maaltijd is het meer, omdat je de koolhydraten weglaat. Het absolute aantal eiwitten is niet overdreven veel en derhalve niet schadelijk. Het Dr. Frank dieet gebruikt een basisnorm van minimaal 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht. Zelfs 2 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht geeft geen problemen. Blijf daarom veel water drinken. Hierdoor help je je nieren en plas je de afvalstoffen uit.
Stoelgang:
Omdat je minder vezels gebruikt, kan dit problemen met de stoelgang geven. Drink 's morgens 2 glazen lauw water en 1 glas water met een eetlepel lijnzaad (is smaakloos, proef je niets van). Na een paar uur merk je dat het werkt. Goede bijkomstigheid van lijnzaad: het zit vol met essentiële vetten die ook goed voor de gezondheid zijn. Niet genoeg beweging werkt een slechte stoelgang in de hand. Voor een gezonde en goede stoelgang is dagelijks bewegen, minimaal 30 minuten per dag onontbeerlijk.
Allergie:
Sommige mensen krijgen een overgevoeligheidsreactie na het eten van bepaalde voeding, zoals bij nootvruchten. Neem dan een recept van een andere dag of laat voor die dag de noten weg.
Vitamines:
Mensen die het Dr. Frank dieet tien weken of minder volgen hebben géén tekorten aan vitamines. Echter, om problemen te voorkomen, wordt aangeraden om multi-vitaminen/mineralenpreparaten te gebruiken. Daarbij gaat het niet eens om de vitamine C uit fruit. Die krijg je ook met veel groentes wel voldoende binnen. Het gaat meer om de vitamines en mineralen die je niet binnenkrijgt, omdat je een tijd geen graanproducten en weinig of geen melkproducten gebruikt. Bij vitamines moet je denken aan bv: A, B, C, D, E en bij mineralen bv: zink, ijzer, magnesium en calcium.
Zoetstoffen:
Uit het boekje Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers:
Het lichaam reageert op alle zoetstoffen, alsof het suiker binnenkrijgt. Het lichaam kan veel, maar het is er niet opgebouwd, om de zoete smaak van suiker te onderscheiden van een andere zoete kunstmatige smaak, dus zodra het lichaam iets zoets proeft, wordt het hormoon insuline aangemaakt. Glucose/bloedsuiker wordt uit het bloed gehaald, opgeslagen als glycogeen (reservesuiker) in de spieren en lever of als vet in je vetdepots. Je bloedsuikerspiegel daalt hierdoor. Het lichaam gaat vervolgens schreeuwen om koolhydraten, ofwel je krijgt weer honger, je kunt door blijven eten. De bloedsuikerwaarde moet immers weer naar een normaal niveau gebracht worden en bij een hoog insulinegehalte, door veel en vaak koolhydraten, kan het zijn, dat het lichaam de glucose uit het bloed direct doorsluist naar je vetdepots. Kortom, biologisch gezien is het dus ten zeerste aan te raden, om de zoete smaak af te wennen. Daarna kun je gewoon genieten van het feit dat je bevrijd bent van het 'moeten' eten.
Koolhydraten:
Koolhydraten worden eerst omgezet in glucose(suiker) en voor de opname van glucose in je lichaamscellen is insuline nodig. Je lichaam produceert meer insuline, wanneer je meer koolhydraten eet. Het lichaam heeft insuline nodig om deze koolhydraten te verwerken. Eet je ineens heel veel koolhydraten, dan ontstaan er pieken en dalen in je bloedglucosewaarden en dit kan een gevoel van trek geven, waardoor je meer wil eten. Door heel weinig koolhydraten te eten voorkom je dit.
Je kan dus makkelijk verslaafd raken aan eten, wanneer je de verleiding niet kan weerstaan, maar dit is absoluut géén excuus om meer te gaan eten en daardoor zwaarder te worden. Er ontstaat een eindeloze cirkel, waarbinnen je gedreven wordt, door je eigen bloedsuikerspiegel.
Veel eten → goed voelen → daarna dipje → weer trek → weer eten → goed voelen → daarna dipje → weer trek → weer eten → etc, ect. Dit is te vergelijken met mensen die verslaafd zijn aan roken. Met dit dieet pak je niet alleen je gewicht aan. Het probeert je duidelijk te maken, dat je je levensstijl drastisch moet wijzigen.
Hoeveel koolhydraten:
Het Dr. Frank dieet gaat uit van ca. 20 gram tot maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Met een wandeling van een half uur per dag, verbrand je die koolhydraten meteen, waardoor je lichaam sneller de vetreserves gaat gebruiken/verbranden.
Aspartaan:
Vooral aspartaan is een veelgebruikte zoetstof, die in duizenden producten en geneesmiddelen verwerkt is. Vermijd vooral het gebruik van producten gezoet met aspartaan. Deze zoetstof schijnt zeer giftig te zijn, een zenuwgif, te vergelijken met pesticiden. Lees een aantal artikelen over aspartaan en je gebruikt het nooit meer.
Aspartaan en serotonine:
Het is bewezen, dat bij gebruik van aspartaan, de aanmaak van de neurotransmitter serotonine onderdrukt wordt. Het lichaam maakt serotonine aan bij het eten van koolhydraten, wat een verzadigingsgevoel geeft. Nu dit niet gebeurt, blijf je verlangen naar voedsel en dan vooral naar de koolhydraten. Je kunt er niet van afblijven en je voelt je niet lekker. Alleen het elimineren van aspartaan uit je voeding zorgt al voor gewichtsverlies. Van light-dranken wordt je dus ook dikker! Alle suikervrije kauwgom, suikervrije snoep en suikervrije chocolade gedragen zich alsof ze koolhydraten zijn. Je krijgt er juist honger van, kunt moeilijker afvallen en van deze suikervrije soorten kun je allerlei klachten krijgen, zoals hoofdpijn en onregelmatige acne-achtige gezichtshuid.
Stevia calorieloze zoetstof
Een échte natuurlijke calorieloze zoetstof is Stevia (Stevioside) en sinds 2009 in Europa te koop. De lobby van de bestaande suiker- en zoetstoffenindustrie heeft Stevia zo lang mogelijk van de Europese markt proberen te weren, maar het is nu eindelijk verkrijgbaar. (Het patent op aspartaam is verlopen. Er zijn dus ogenschijnlijk geen grote belangen meer mee gemoeid.) Stevia is te gebruiken, om alle dranken en gerechten op smaak te brengen. Van Stevia is bekend, dat het de groei en voortplanting van bacteriën en schimmels remt, waaronder ook de bacteriën die tandbederf veroorzaken. Het gebruik ervan kan tevens problemen met de bloedspiegel en verzuringsproblemen verminderen, omdat het niet zoals geraffineerde suiker, calcium onttrekt aan de beenderen. Stevia wordt eindelijk verkocht, maar omdat de EU zo laat is met de wetgeving aan te passen, dient een verkoper nu nog steeds te vermelden 'voor uitwendig gebruik'. Dit blijft idioot, en is nog steeds een gevolg van de sterke aspartaam-lobby in Brussel. In Japan is aspartaam verboden en gebruikt met alleen maar Stevia. De wereld letterlijk op z'n kop.. Google 'Stevia' of 'Avanz Stevia' voor verkooppunten.
Vetten in je voeding:
Vet is één van de energie leverende voedingsstoffen in de voeding. Eiwitten en koolhydraten leveren ook energie. Alcohol is niet echt een voedingsstof, maar levert ook energie. Voor het lichaamsgewicht geldt: vet = vet. Voor het lichaamsgewicht zijn er geen goede of slechte vetten.
Goede of slechte vetten hebben met het cholesterolgehalte in het bloed te maken. Goede vetten in de voeding wil zeggen, dat ze het cholesterolgehalte in het bloed niet verhogen en soms zelfs enigszins verlagen. Slechte vetten wil zeggen, dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Onverzadigde vetten zijn goed voor het cholesterol: Onverzadigd = Oké
Verzadigde vetten zijn slecht voor het cholesterol: Verzadigd = Verkeerd
Bij een poging om af te vallen bestaat er soms de neiging, om al het vet uit de voeding weg te laten. Het is echter wel van belang om vetten in de voeding te gebruiken.
Vetten leveren vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Vetten geven smaak aan voeding en helpen voor een betere stoelgang
Varieer in het gebruik van het soort vet, dus wissel olie en vloeibaar bak-en-braadvet af. Gebruik regelmatig vette vis, vanwege de omega 3 vetzuren die er in voorkomen. Omega 6 komt in heel veel meer producten voor.
Cholesterol:
Iedereen heeft cholesterol in zijn bloed. Cholesterol in het bloed is op te delen in het goede cholesterol: HDL. En daarnaast het slechte cholesterol: LDL. Goed wil zeggen dat het de kans op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Slecht wil zeggen: grotere kans op hart- en vaatziekten.
Voor het cholesterol gelden de volgende richtlijnen:
lager dan 5,0 mmol/l: normaal
5,0 - 6,4 mmol/l: licht verhoogd
6,5 - 7,9 mmol/l: verhoogd
hoger dan 8,0 mmol/l: sterk verhoogd
Het LDL gehalte moet bij voorkeur onder de 2,5 mmol/l zijn. En het HDL gehalte zo hoog mogelijk.
In het bloed komen ook triglyceriden voor. Dit is een andere vorm van vet. Ook deze waarde moet zo laag mogelijk zijn.
Met voeding is er invloed op het cholesterol en triglyceriden uit te oefenen. Dit is echter maar maximaal 30%. En dan vooral nog invloed op het HDL en op de triglyceriden. Op het LDL is weinig verandering met voeding te bereiken. De invloed door voeding betekent voor vooral: weinig verzadigd vet eten en vooral onverzadigd vet.
bron: forum en email's van dr.Frank
Maak jouw eigen website met JouwWeb