Fase 1 Lunchrecepten, vanaf dag 36
Lunch vanaf dag 36
# 36
MOZZARELLA TOMAAT
Benodigdheden
1 bolletje Mozzarella
2 tomaten
peper
Bereiding
Was de tomaten en snij de tomaten vervolgens in plakken.
Snij ook de Mozzarella in plakken.
Leg om en om tomaat en mozarella op een bord.
Bestrooi met peper naar eigen smaak.
# 37
TONIJN SALADE
Benodigdheden
100 gram ijsbergsla
1/4 komkommer
5 radijsjes
1 blikje tonijn, met olie
kruiden
Bereiding
Was de ijsbergsla, en snij deze in repen. Schil de komkommer en schaaf deze vervolgens in plakjes. Was de radijsjes en snij deze ook in plakjes.
Meng alles met elkaar en tot slot de tonijn erdoor. Op smaak maken met kruiden zoals peper en paprikapoeder.
# 38
GROENTE BOUILLION
Benodigdheden
150 gram soepgroente
150 gram gehakt in kleine balletjes
250 ml. bouillon van blokje of poeder
Bereiding
Maak eerst de bouillon klaar, voeg daaraan de soepgroente en het gehakt toe en kook het geheel zolang tot het gehakt gaar is.
# 39
HARING MET BIETJES
Benodigdheden
100 gram bietjes
10 zilveruitjes
2 haringen
Bereiding
Maak de bietjes fijn en meng deze met de zilveruitjes. Snij de haringen in stukjes. Meng het geheel met elkaar. Eventueel wat peper toevoegen.
# 40
GEMENGDE SLA MET KAAS
Benodigdheden
150 gram gemengde sla soorten
75 gram kaas, bijvoorbeeld mosterdkaas
olie, azijn, peper, zout
Bereiding
Was de sla en laat deze goed uitlekken. De kaas in kleine blokjes snijden. Meng olie met azijn en peper en zout door elkaar en meng alle ingrediënten.
# 41
GROENTEOMELET
Benodigdheden
2 eieren
50 gram hamblokjes
zakje soepgroente, 150 gram
1-2 eetlepels olie
kruiden zoals kerrie, peper, peterselie, selderij
Bereiding
Klop de eieren los, meng dit met de soepgroente, kruiden en ham. Verhit de olie in de pan en bak er een mooie groenteomelet van.
# 42
SELDERIJ TRAKTATIE
Benodigdheden
2 stengels bleekselderij
50 gram kaas in blokjes
50 gram ham in blokjes
5 walnoten
1 eetlepel yoghurt en peper, paprika poeder
Bereiding
Was de bleekselderij, snij deze in kleine reepjes. Halveer vervolgens de walnoten. Meng de yoghurt met de kruiden. Meng dan de bleekselderij, ham en kaas door elkaar.
Serveren met yoghurtsausje en garneren met de walnoten.
# 43
GROENTENKIPPENSOEP
Benodigdheden
1 zakje bouillonpoeder of bouillon zelf getrokken of van blokje
1 zakje soepgroenten 100-150 gram
1 kipfilet, ca 100 gram
peper
Bereiding
In een pan 250 ml. water aan de kook brengen. Blokje of zakje toevoegen.
Kipfilet in stukjes snijden. Dit aan water toevoegen en kip gaar laten worden. Als kip gaar is de soepgroenten toevoegen en nog 5 minuten laten doorkoken. Als kip en groente gaar zijn op smaak maken met peper.
# 44
SLA MET TONIJN
Benodigdheden
100 gram sla
5 augurken
kleine ui
1 blikje tonijn op water basis
1 eetlepel mayonaise
peper
Bereiding
Laat de tonijn uitlekken.
Snij de ijsbergsla in reepjes, was dit. Snij de augurk in plakjes.
Schil de ui en snipper deze.
Meng alles door elkaar, ook de tonijn. Roer door de mayonaise de peper en meng dit door de sla.
# 45
KOMKOMMER-KAASDILLE SALADE
Benodigdheden
1/2 komkommer
75 gram komijnekaas, 20+
3 eetlepels yoghurt
dille, vers of gedroogd
Peper
Bereiding
Meng de dille door de yoghurt. Peper naar smaak toevoegen.
Snij de kaas in kleine blokjes.
Was de komkommer en maak er met de kaasschaaf kleine plakjes van.
Meng de komkommer met de kaas en dillesaus
#46
ZALMSLA
Benodigdheden
100 – 150 gram veldsla
100 gram zalmsnippers
citroensap, 1 eetlepel
1/2 eetlepel olie
peper, zout naar smaak
Bereiding
Was de veldsla. Meng citroensap met olie en kruiden. Mix sla en zalmsnippers door elkaar en meng dan de dressing erdoor.
# 47
WITTE KOOL SALADE
Benodigdheden
100 gram geschaafde witte kool
50 gram geraspte wortel (winterpeen)
100 gram spekjes, uitgebakken
1 eetlepel olie, 1 eetlepel azijn
peper, komijnezaadjes
Bereiding
Bak de spekjes uit, schep de spekjes uit de pan en laat ze afkoelen.
Meng de olie, azijn, peper en komijnezaadjes. Even laten staan.
Neem een witte kool en schaaf met de kaasschaaf dunne reepjes. Weeg dan de 100 gram af. Als de kool erg hard is even kokend water overheen gieten.
Neem een kleine winterpeen, buitenkant schrappen en dan met rasp fijn raspen.
Kool, wortel, spekjes door elkaar en dan de dressing erdoor.
# 48
KAAS HAM PREI SANDWICH
Benodigdheden
4 plakken belegen kaas
4 plakken ham
1 prei
kerrie
1 eetlepel olie
Bereiding
Snij de prei in ringetjes, goed wassen en laten uitlekken.
Verhit in een pan een eetlepel olie, bak daarin de preiringetjes met kerrie gaar in een paar minuten.
Leg op een bord de 4 plakken ham, daarop de preiringetjes, afdekken met kaas.
# 49
EI IN TOMAAT CHAMPIGNONSAUS
Benodigdheden
2 eieren, hard gekookt en in 4 stukken delen
10 champignons
1/2 blikje tomatenblokjes
1 eetlepel olie
Bereiding
Veeg de champignons af, snij ze in plakjes. Verhit de olie, bak de champignons in de olie. Voeg de tomatenblokjes toe en kook het geheel in. Als de saus wat dikker is geworden, dan de eistukjes toevoegen.
# 50
PREISOEP
Benodigdheden
250 gram prei
50 gram ontbijtspek
50 gram kaas, geraspt.
250 ml. bouillon
peper
eventueel scheutje koffiemelk
Bereidingswijze
Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Snij het spek in kleine blokjes en bak dit voorzichtig uit. Daarbij de prei ringen voegen en ook de prei meebakken.
Voeg de bouillon toe. Laat de soep nog even pruttelen. Als het gaar is strooi er peper naar smaak door en voeg scheutje koffiemelk toe. Strooi er dan de kaas over.
# 51
COURGETTE SALADE
Benodigdheden
1 kleine courgette of 1/2 grote courgette
theelepel olie
theelepel azijn
peper, zout
knoflookteentje uitgeperst
100-125 gram makreel
Bereidingswijze
Was de courgette en snij deze in kleine blokjes. Kook ze ongeveer in 5 minuten in weinig water gaar. Laat uitlekken. Sausje maken van de olie, azijn, peper, eventueel zout, knoflook en roer de goed uitgelekte blokjes door de saus. Makreel in klein stukjes verdelen en er door roeren.
# 52
ZUURKOOL SLA
Benodigdheden
100 gram zuurkool
25 - 50 gram sla
100 gram worst in plakjes
Bereidingswijze
Snij de zuurkool nog wat fijner. Was de sla en snij dit fijn. Meng dit door elkaar. Leg er plakjes leverworst op.
# 53
KNOLSELDERIJSOEP
Benodigdheden
200 gram knolselderij
250 ml. groentebouillon (blokje of potje of zakje of zelf getrokken)
50 gram geraspte kaas
5 walnoten
scheutje koffiemelk
zout, peper, bladselderij, grof geknipt
Bereidingswijze
Schil de knolselderij en snij ‘m in kleine blokjes. Dit circa 10 minuten in de bouillon gaar koken. De soep pureren, de kaas erdoor roeren, de koffiemelk erdoor roeren en op smaak maken met zout, peper, bladselderij.
Walnoten grof hakken en door de soep roeren.
# 54
PAPRIKA SALADE
Benodigdheden
1 groene paprika
1 uitje
paar blaadjes sla
2 eieren
knoflook
peper, zout
1 eetlepel olie
1 theelepel azijn
mosterd, mespunt
Bereidingswijze
Sla wassen en uitschudden. Sla op een bordje leggen. Paprika van kroontje ontdoen, wassen, in ringen. Ringen op de sla leggen.
Eieren hard koken. In partjes verdelen. Ui pellen en in ringen snijden. Ei en ui op de sla leggen.
Sausje maken van zout, peper, azijn, olie, mosterd. Dit over de sla gieten.
# 55
GROENTENKIPPENSOEP
Benodigdheden
250 gram soepgroente, kant en klaar
100 gram kipfilet
250 ml. bouillon van blokje, zakje, poeder of zelfgemaakt
peper
Bereidingswijze
Snij de kipfilet in stukjes en bestrooi met peper. Breng de bouillon aan de kook, kook de kipfilet 10 minuten zodat die goed gaar is. Doe de soepgroente erbij en kook nog een paar minuten door.
# 56
BOERENOMELET
Benodigdheden
kleine prei
kleine ui
1 rode paprika
1 tomaat
25 gram hamblokjes
25 gram spekblokjes
2 eieren
1 eetlepel olie
peper, zout, kerrie
Bereidingswijze
Snij de prei in dunne ringen en was ze goed. Pel de ui en snij in ringen. Was de paprika, ontdoen van zaadlijsten en in blokjes snijden. Tomaat wassen en in plakjes snijden.
Roer de eieren los met peper, zout. Verhit in een pan de olie. Bak eerst ham en spekjes. Bak dan preiringen mee, voeg ui en paprika toe en nog even goed doorbakken. Dan eimengsel erover gieten. Op lager vuur het geheel gaar laten worden.
# 57
WITLOF TONIJN SALADE
Benodigdheden
1 stronkje witlof
1 blikje tonijn op water
5 zilveruitjes
1 eetlepel yoghurt
1/2 eetlepel mayonaise
1 theelepel mosterd
peper, paprikapoeder
Bereidingswijze
Was het stronkje witlof en snij het dunne reepjes.
Laat het blikje tonijn uitlekken.
Meng de yoghurt met de mayonaise, mosterd en peper en paprikapoeder.
Doe de witlof in een schaal en leg er de uitgelekte tonijn op. Voeg daarbij de zilveruitjes. Giet de yoghurtdressing erover heen en meng het geheel goed door elkaar.
# 58
RODEKOOL SALADE
Benodigdheden
100 gram rode kool
5 augurkjes
150 gram boterhamworst
theelepel mosterd
1 eetlepel azijn
zout, peper,
2 eetlepels olie
Bereidingswijze
Schaaf de kool met een kaasschaaf of snij het heel fijn. Als je het rauw te hard vindt kun je er kokend water overheen gieten. Snij de augurkjes in plakjes en meng dit door de rode kool.
Maak een sausje van de mosterd, azijn, olie, zout en peper.
Snij de boterhamworst in blokjes. Meng het rode kool en augurkmengsel met het sausje.
# 59
RODE BIET MET HARING
Benodigdheden
100 gram rode bietjes, fijn gesneden of in blokjes
50 gram andijvie, rauw, fijn gesneden
2 haringen
1 eetlepel olie
1/2 eetlepel azijn
peper, zout
Bereidingswijze
Als de andijvie nog niet is gewassen dit eerst doen. Meng de andijvie met de bietjes. Snij de haringen in stukjes en meng die met de groente.
Maak een dressing van de olie, azijn, peper zout. Giet deze dressing over de salade.
# 60
BLEEKSELDERIJ MET RODE PAPRIKA EN KIPFILET
Benodigdheden
1 stengel bleekselderij
1 rode paprika
100 gram kipfilet
1 eetlepel olie
peper, zout
Bereidingswijze
Snij de kipfilet in blokjes, bestrooi de blokjes met peper en zout.
Verhit in een pan de olie en bak hierin de blokjes gaar.
Was de stengel bleekselderij en snij deze in plakjes. Was de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika in blokjes.
Meng de bleekselderij met de paprika. Als de kip gaar is iets laten afkoelen en dan door het groentemengsel mengen.
# 61
GEVULDE OMELET MET GEMENGDE SALADE
Benodigdheden
1 ui
1/2 groene paprika
1/2 rode paprika
5 champignons
2 eetlepels olie
5 blaadjes sla
3 eieren
zout
1 theelepel chilipoeder
eventueel 1 eetlepel koffieroom of sojaroom
Bereidingswijze
Was de blaadjes sla en laat ze goed uitlekken.
Pel de ui, snij er een aantal dunne ringen af en de rest van de ui snipperen.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij er een paar dunne reepjes af. De rest in kleine stukjes snijden.
Veeg de champignons schoon en snij deze in plakjes.
Verhit in een pan een eetlepel olie. Fruit hierin de uisnippers en paprikastukjes. Voeg de champignons toe.
Klop de eieren los met de chilipoeder en het zout en eventueel de koffieroom.
Verhit in een pan 1 eetlepel olie. Bak hierin een omelet.
Rangschik op een bord de sla, leg er de uienringen over.
Leg daarop de omelet. Schep op de omelet het gebakken ui-paprika-champignonmengsel en klap de omelet dubbel. Leg daarop de reepjes paprika.
# 62
BLOEMKOOLSOEP
Benodigdheden
1 kleine bloemkool
2 theelepels maizena
300-500 ml. bouillon (vers of uit blik of pakje)
scheutje koffieroom
100-150 gram zalmsnippers
nootmuskaat
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook.
Snij de bloemkool in kleine roosjes. Kook deze in de bouillon gaar, ca. 5 minuten.
Meng door de bouillon de zalmsnippers, laat het geheel heel even koken zodat de zalm heet wordt.
Meng de maizena aan met water en giet dit mengsel al roerende door de soep.
Breng het goed aan de kook zodat het gaat binden.
De soep afmaken met een scheutje koffieroom.
Naar smaak nootmuskaat toevoegen.
# 63
SPITSKOOL RADIJS SALADE
Benodigdheden
100 gram spitskool
5 radijsjes
100 gram fricandeau
1 eetlepel olie
1/2 eetlepel azijn
peper, zout
Bereidingswijze
Was de spitskool en schaaf in kleine reepjes of snij in kleine reepjes. Was de radijsjes en snij deze in plakjes. Snij de fricandeau in reepjes.
Meng in een kom de spitskool, radijs en fricandeau.
Maak een dressing van de olie, azijn, peper en zout en giet deze dressing over de salade.
# 64
GRIEKSE SALADE
Benodigdheden
1/4 komkommer
2 tomaten
125 gram fetakaas
1 kleine rode ui
10 olijven
olijfolie, 1 eetlepel
Bereidingswijze
Snij de fetakaas in blokjes. Schil de komkommer en snij de komkommer in blokjes. Was de tomaat en snij de tomaat in 6 partjes. Schil het uitje en snij in ringen.
Meng alles door elkaar, besprenkel het met de olijfolie.
# 65
BLEEKSELDERIJSOEP
Benodigdheden
150 - 200 gram bleekselderij
100 gram gehakt
peper, paprikapoeder, kerriepoeder
250 ml. bouillon, zelf getrokken of uit pot of van een zakje
scheutje sojaroom
Bereidingswijze
Was de stengels bleekselderij en snij ze in reepjes. Bewaar het loof. Meng door het gehakt de peper, paprikapoeder en kerriepoeder en draai kleine balletjes van het gehakt.
Breng de bouillon aan de kook, doe er de gehaktballetjes en de bleekselderijreepjes in en kook het gehakt klaar. Snij het loof in kleine stukjes en doe dit na ongeveer 10 minuten in de soep. Als alles gaar is een scheutje sojaroom erdoor.
# 66
ANDIJVIESALADE
Benodigdheden
100 gram rauwe andijvie
50 gram worteltjes
100 gram zalmfilet in plakjes
peper, zout
1 eetlepel olie
1/2 eetlepel azijn
Bereidingswijze
Was de andijvie en snij de andijvie in smalle reepjes. Schrap de worteltjes en rasp ze fijn. Snij de zalmfilet in reepjes.
Meng de groentes met de zalm.
Meng de olie met de azijn, peper en zout.
Schenk deze dressing over de salade.
# 67
PAPRIKASALADE MET CHORIZO
Benodigdheden
1/2 rode paprika
1/2 gele paprika
1/2 groene paprika
10 mini augurkjes
100 gram chorizo
theelepel olijfolie
Bereidingswijze
Was de paprika’s en snij de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Snij daarna de paprika’s in kleine blokjes. Snij de augurkjes in plakjes. Snij de chorizo in plakjes.
Meng de blokjes paprika met de augurkplakjes en de chorizo en de olie.
# 68
ZUURKOOL MET SHOARMA
Benodigdheden
200 gram zuurkool
100 gram shoarmavlees
1 eetlepel olie
Bereidingswijze
Verhit in een pan de olie. Bak in de olie het shoarmavlees rondom lekker bruin en gaar. Voeg de zuurkool erbij en laat nog 5 minuten stoven.
#69
VELDSLA MET TONIJN
Benodigdheden
150 gram veldsla
1 blikje tonijn in olie
1/2 rode paprika
Bereidingswijze
Was de veldsla en scheur de grote blaadjes nog een keer. Was de paprika, snij de zaadlijsten eruit en snij de paprika in reepjes. Doe in een schaal de tonijn met de olie, trek de tonijn wat uit elkaar. Meng de paprika en veldsla erdoor.
# 70
PREISOEP MET KIP
Benodigdheden
200 gram prei
100 gram kipfilet
peper
1 eetlepel olie
250 ml. kippebouillon, zelf getrokken of van zakje of blokje of uit een pot
Bereidingswijze
Snij de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met peper.
Snij de prei in kleine, dunne ringen, was deze goed en laat ze uitlekken.
Breng de bouillon aan de kook.
Verhit in een pan een eetlepel olie, bak daarin de kipreepjes rondom bruin en gaar.
Zodra de kip gaar is in de bouillon de preiringen heel kort koken en dan de kipreepjes erbij.
bron: emails dr. Frank forum
Maak jouw eigen website met JouwWeb